Nästa artikel
Autonoma Jack visar social kompetens
Nyheter

Autonoma Jack visar social kompetens

Publicerad 20 maj 2016
Audis självkörande testbil "Jack" visar social kompetens på motorvägen.
Audis förarlösa testbil tar hänsyn till sina medtrafikanter och anpassar körstil efter trafikförhållanden.
Jack är en självkörande prototyp som i grunden är en Audi A7. Bilen har lärt sig att köra själv på Audis teststräcka på tyska Autobahn och har gjort flera framsteg sedan starten, enligt Audi.

”Jack har en säker och interaktiv körstil som anpassas till varje situation – med andra ord är det en bil med social kompetens”, skriver Audi i pressmeddelandet.

Konkret betyder det att Jack gör omkörningar av långtradare med större avstånd i sidled än vanliga bilar. Testfordonet använder också blinkers och placerar sig närmare filmarkeringarna inför kommande filbyten. När andra bilar vill byta till samma fil som Jack, bestämmer den självkörande prototypen om det är bäst att accelerera eller bromsa in, kalkylerat på omgivande trafiksituation.

Jacks hjärna består av superdatorn zFas som utvecklas av Audi i samarbete med företagen TTTech, Mobileye, NVIDIA och Delphi.

Nästa år ska Audi presentera nya A8, företagets första serieproducerade bil med självkörande teknik. Med så kallad pilotbaserad körning kommer nya Audi A8 att kunna färdas i autopilotläge på Autobahn i upp till 60 km/h.

Diskutera: Tror du att självkörande bilar kommer att lära sig att köra precis som människor?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-05-20 13:47
pinjong

Autonom upp till 60 km/tim låter lite fegt men det är förmodligen ändå högre än den rådande genomsnittshastigheten på autobahn numera. Kanske en fil reserveras och vallas in för autonoma bilar som går i exakt samma (högre) hastighet i framtiden.

#2 • Uppdaterat: 2016-05-20 14:10
PREVIA

Vi får hoppas att inte självkörande bilar lär sig köra som vanliga mäniskor numera kör utan kommer att lära sig köra med social kompetens vilket verkar saknas hos många machomän i trafiken vilket skapar många olyckor och insidenter.

#3 • Uppdaterat: 2016-05-20 16:05
Simon no1

Oj, en Audi som använder blinkers ;)

#4 • Uppdaterat: 2016-05-22 09:34
Hackenbush

Man tar fram självkörande bilar och blir exalterade om bilen kan köra som en människa. Man frågar sig "vad är vitsen" om bilarna skall köra som vi själva gör?

#5 • Uppdaterat: 2016-05-22 10:06
Lyteskomik

Precis som andra redan påpekat: Om den autonoma bilen visar social kompetens så kör den ju INTE som en mänsklig bilförare. Nu är det ju Audi som utvecklar just det här systemet så adaptiv farthållare inställd på 2dm med tillhörande helljusblink lär väl vara en del av programmeringen.

#6 • Uppdaterat: 2016-05-23 07:42
Hackenbush

Kommer att kunna köra själv på autobahn upp till 60km/h, är inte det livsfarligt att ligga på Autobahn i endast 60km/h?

#7 • Uppdaterat: 2016-05-24 02:59
John2008

Jack visar att det går att framföra en Audi på ett vettigt sätt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.