Nästa artikel
Autoliv satsar på ny krocktestteknologi
Nyheter

Autoliv satsar på ny krocktestteknologi

Publicerad 23 oktober 2007 (uppdaterad 23 september 2010)
Världens ledande bilsäkerhetsföretag Autoliv har nyligen tagit i bruk en ny avancerad krocktestanläggning för företagets japanska kunder och japanska dotterbolag.
I investeringen ingår bl a en ny krocksläde med en så kallad "pitching" teknologi. En ny teknik som Autoliv är ensamma om som billeverantör. Därigenom blir testerna mer verklighetstrogna än med dagens krocksimulatorer. Bland annat kan dynamiska sidoeffekter undersökas. Högsta krockhastighet är 80 km/h. Både frontal- och sidokollisionsprov kan utföras. Genom investeringen på 90 MSEK utvidgas den ursprungliga krocktestanläggningen med 4.200 kvadratmeter.

För att bli världens största bilsäkerhetsföretag har Autoliv satsat på att bli branschens teknikledare. Koncernen har åtta krockbanor för fullskaleprov med hela bilar och 13 krockslädar för test av bilkarosser. Det är fler än konkurrenternas alla banor och krockslädar tillsammans.

Av Autolivkoncernens personal på 42.000 är 4.100 verksamma inom forskning, utveckling och teknikanpassning. De flesta av dem är knutna till koncernens krocklaboratorier och utvecklings-centra i USA, Tyskland, Frankrike, Sverige, Japan, Spanien, Sydkorea och Australien. För närvarande etablerar koncernen också teknikcentra i Kina, Rumänien och Turkiet.                                                                      

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.