Bild
Nästa artikel
Audi Aicon styr själv in i framtiden
Audi Aicon styr själv in i framtiden
Audi Aicon styr själv in i framtiden

Audi Aicon styr själv in i framtiden

Nyheter

Så här ska en lyxig autonom bil se ut och fungera, enligt tyska biltillverkaren.

Konceptet föreställande en framtida självkörande bil saknar både ratt och pedaler. Audi är noga att påpeka att detta inte är någon robottaxi. Istället är det en prestigebil som välbeställda kunder transporterar sig i.

Bilen är över 5,4 meter lång och hjulbasen mäter 3,47 meter, 24 centimeter längre än långa versionen av Audi A8. Istället för vanliga strålkastare består fronten av digitala ljusfält som inte bara lyser upp vägen utan också kan kommunicera med animerade meddelanden med de som rör sig utanför bilen.

Audi Aicon styr själv in i framtiden

När passagerarna tar plats i loungemiljön på insidan av bilen välkomnas de av PIA, en Personlig Informations Assistent. De åkande kan uttrycka sina önskemål genom röststyrning eller pekskärmar i dörrpanelen.
 

Audi Aicon styr själv in i framtiden
Audi Aicon styr själv in i framtiden

Audi Aicon går på eldrift. Fyra elmotorer driver varsitt hjul och levererar sammanlagt 260 kW, vilket motsvarar drygt 348 hästkrafter. Motorerna hämtar kraft solida batterier, som sägs kunna lagra mer energi än konventionella litiumjonbatterier. Fulladdad kan bilen ta sig upp till 80 mil och har ett högvoltssystem på 800 volt, vilket gör att batteriet kan laddas upp till 80 procent på mindre än en halvtimme.

Aicon tar tillvara på energin vid inbromsning och bromsskivorna är flyttade från hjulen till en plats nära drivlinan. Eftersom bilen inte körs av en människa har mekaniska delar, såsom ratthydraulik tagits bort. Drivenheterna ser likadana fram och bak och det frigör mer lastutrymme. Då axlarna kan styra åt varsitt håll blir vändradien 8,5 meter, vilket gör bilen – sin storlek till trots – idealisk för citytrafik, enligt Audi.
 
Diskutera: Vad tycker du om Audi Aicon? 

Taggar: Nyheter, Audi

Kommentarer

#1
2017-09-16 21:08

Spännande att prova i verkligheten, dock älskar man friheten av att "köra" bilen själv.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.