Bild
Nästa artikel
MÜDSAM ILLUSTRERAR:

Audi A2 återuppstår

Publicerad 1 maj 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Första generationens Audi A2 (1999-2005) blev ingen jättesuccé. Orsaken var att bilen, som hade kaross i aluminium, blev för dyr: både att köpa och att bygga.Men folket i Ingolstadt ger sig inte.
Audi vill inte släppa småbilssegmentet och en ny A2 är under uppsegling. Den beräknas stå på hjulen 2011 och är tänkt som en statusbil i det lilla formatet.

Till skillnad från föregångaren får nya Audi A2 en kaross i stål. Men i resten av bilen är både aluminium och olika kompositmaterial flitigt använt för att hålla vikten nere.

Audis nya småbil blir tekniskt avancerad och kommer att finnas med flera olika drivlinor, de flesta inriktade på låg förbrukning. Både hydbrid- och rena elversioner planeras och de snålaste dieslarna är inriktade på att klara sig med en förbrukning på under 3,0 l/100 km.

Men den nya Audin ska även byggas i en högprestandaversion, S2, och då drivs den av en fyrcylindrig bensinturbo på hela 210 hk. Så spännvidden blir stor.  

Till skillnad från den första A2-modellen byggs den nya småbilen i två karossutföranden. Dels som femdörrars halvkombi, dels som kombi, eller Sportback som det heter på Audi-språk.

Även en fyrhjulsdriven version planeras, där bakhjulen via ett nytt avancerat quattro-system drivs med hjälp av elmotorer för att spara bränsle.        

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2009-05-01 23:08
Johan G. (ej verifierad)

Riktigt spännande och riktigt intressant men den liknar M. Colt en hel del.

#2 • 2009-05-03 12:58
Ture (ej verifierad)

Är det inte dags att sluta med Müdsams gissningsteckningar? Han är jätteduktig på att rita röntgenbilder men detta ju bara tramsigt. Har han någonsin varit i närheten av det slutgiltiga utseendet?
Läste förresten en intervju med Audi-chefen. A1 var beslutad, A2 var däremot mer tveksamt...

#3 • 2009-05-05 13:53
S-E S (ej verifierad)

Det finns tydligen hopp om en praktisk, rolig och spritfri miljöbil.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.