Bild
Nästa artikel
Nyheter

Årtiondets lägsta andel diesel

Publicerad 31 januari 2018 (uppdaterad 31 januari 2018)
Över 480.000 nya VW Golf registrerades i Europa förra året.
Förra året var 43,7 procent av de nya bilarna i Europa dieseldrivna. Och vanligaste modellen 2017 blev Volkswagen Golf.
Analysföretaget Jato har sammanställt registreringarna av nya bilar i Europa för 2017. Mellan januari och december förra året tillkom 15,57 miljoner nya bilar i Europa, en ökning med 3,1 procent jämfört med 2016.

Dieseln tappade marknadsandelar: 6,76 miljoner av de inregistrerade bilarna var dieseldrivna och det är en minskning med nästan 8 procent. Andelen bensinbilar blev istället större och ökade med mer än 10 procent. Alternativa drivkällor, som hybrider, laddhybrider och elbilar stod för 4,8 procent av nyregistreringarna.

 
Andra saker som går att utläsa av Jatos siffror är att suvarna går fortsatt framåt. Över 4,5 miljoner suvar tillkom förra året, vilket är en rekordhög siffra. Nästan var tredje nyregistrerad europeisk bil var en suv.

Jato har också listat populäraste bilmodell i segment. Bland suvarna blev Nissan Qashqai vanligast i registreringarna. Volkswagen Golf blev populäraste C-segmentsbil och i mellanklassen var Volkswagen Passat mest förekommande. Volkswagen blev största biltillverkare, följd av Renault och Ford. C-HR och Ignis gav Toyota och Suzuki draghjälp och biltillverkarna ökade sina volymer med 13 procent och 21 procent.

Vanligaste bilen i Europa totalt 2017 blev Volkswagen Golf, följd av Renault Clio och Volkswagen Polo.

Diskutera: Vad tycker du om statistiken?   

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.