Nästa artikel
Appen som ger dig trivsammaste färdvägen
Nyheter

Appen som ger dig trivsammaste färdvägen

Publicerad 16 juli 2014 (uppdaterad 16 juli 2014)
En navigationsapp som ger dig trivsammaste rutten istället för den effektivaste kan snart vara här.
Effektivitet är inte allt i denna digitala tidsålder. Här är appen som utvecklats till att visa den vackraste och lugnaste vägen genom staden istället för den snabbaste.

Det finns ett flertal navigationsapplikationer till mobila enheter som ger dig effektivaste vägen från A till B, men om du istället vill få den trivsammaste eller vackraste vägen blir det svårare.
 
Målet för de flesta navigationsappar är effektivitet men forskaren Rossano Schifanella  från Universitetet i Torino och utvecklarna Daniele Quercia och Luca Maria Aiello vid Yahoo! i Barcelona har via crowdsourcing tagit fram en applikation som istället tar hänsyn känslor när färdvägen räknas ut.
 
Det första försöket gällde navigering i London där apputvecklarna tillfrågade 3 300 personer om vad de tyckte om fotografier av olika gator utifrån aspekterna skönhet, lugn och lycka. De tusentalssvaren blev den kvantitativa grunden för en algoritm som satte ihop en färdväg mellan två punkter i staden. När det gällde gångtrafikanter blev rutten endast några minuter kortare än den kortaste färdvägen och enligt rapporten betydligt behagligare. Nu återstår det att se om applikationen kan översättas till oss som färdas bakom bilratten.
 
Källa: Wired
Diskutera: Skulle du vilja se en sådan funktion i personbilarnas navigationssystem?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-07-16 09:04
Hackenbush

Ja varför inte, trevliga vägar bäddar för trevliga bilresor.

#2 • Uppdaterat: 2014-07-16 16:59
Roy J

Det måste ju vara bra mycket mer tillfredsställande att fokusera på trevligheter under resan än att hasta fram till målet.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.