Nästa artikel
Alkobommar i Stockholms frihamn
Nyheter

Alkobommar i Stockholms frihamn

Publicerad 9 september 2014
I morgon, 10 september, inleds ett projekt där alkobommar ska provas vid färjeterminalerna i Stockholms frihamn.

Alkobommarna innebär att alla förare som kör av färjorna kör fram till en bom och blåser i ett mätinstrument. Om utandningsprovet är positivt så tillkallas personal från Polisen, Tullverket eller Kustbevakningen som då hanterar det som ett vanligt rattfylleriärende.
 
I Göteborg har ett liknande projekt genomförts på Tysklandsterminalen med gott resultat. Projektet i Stockholm ska pågå fram till årsskiftet och ska sedan utvärderas av Motormännens helnykterhetsförbund (MHF). MHF ska sedan bedöma om systemet ska införas i alla större hamnar i Sverige.

– Detta kan bli en besparing för oss eftersom poliser inte behöver utföra kontrollerna. Vi spar därmed polisresurser samtidigt som vi kontrollerar samtliga fordon på mycket kort tid, säger Marcus Rostedt, sektionschef för trafiksektionen i City.

Diskutera: Vad tycker du om alkobommar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-09-09 12:29
VW Polo 2012

BRA!!!!!!!

#2 • Uppdaterat: 2014-09-10 09:09
Bortom

Vänta tills det blir fel på mätarna... ett alkolås är en teknisk grej med en dator inuti och går sönder precis i samma omfattning som alla andra moderna datoriserade grejor. Skillnaden är att ett fel här får straffsrättsliga följder utan möjlighet till individen att bevisa sin oskuld. Och inget alkolås är konstruerat för tusentals prov om dagen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.