Nästa artikel
Älgmage kan förbättra biobränsle
Nyheter

Älgmage kan förbättra biobränsle

Publicerad 16 augusti 2017
Älgarnas matsmältning är specialiserad på att bryta ner kvistar och bark. Det kan vara till nytta för utvecklingen av skogsetanol.
En forskningsgrupp vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, ska detaljstudera älgars magbakterier för att ta fram en ny sorts bioetanol.
Älgar är bra på att bryta ner grenar och bark som de livnär sig på vintertid. Denna egenskap vill forskarna Henrik Aspeborg och Anders Andersson lära sig mer om.
– Syftet med vårt arbete är att visa de möjligheter som finns för förädling av skogsråvara. Det kan i ett senare skede innebära framtagandet av helt nya produkter baserade på vad skogen kan ge, som till exempel bioplaster eller miljövänliga förnybara kemikalier. Framförallt så kan studien leda till effektivare och billigare produktion av andra generationens biodrivmedel, säger Henrik Aspeborg.

Han berättar att det biodrivmedel som idag dominerar marknaden görs på stärkelse och socker från olika grödor. Kritik har framförts om att tillverkningssättet använder samma naturresurser som matindustrin. Skulle man istället använda trä som bas konkurrerar det inte längre med produktionen av livsmedel.

Trä innehåller lignocellulosa som är grunden i andra generationens biobränsle, skogsetanol. Men för att det ska bli billigt nog att tillverka och sälja måste nedbrytningen av enzymer bli effektivare. Och det är här älgarnas matsmältning kommer in i bilden. I sin förmage, kallad våmmen, har älgarna speciella mikroorganismer som hjälper till att bryta ner svårsmälta växtdelar.

Forskningsprojektet går ut på att samla och analysera DNA-prov från älgmagar för att kartlägga hur matsmältningen går till.
 
Diskutera: Vad tycker du om forskningsstudien?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-08-16 14:42
Roy J

Ja, vad ska man säga?
Kan det leda till något vettigt är det förstås bra.

#2 • Uppdaterat: 2017-08-16 22:26
Tvärnit

Nog är människan klurig allt! Jag undrar ibland hur som det kommer sig?
Som med ett av de finaste kaffesorterna som finns...Kopi Luwak
Utvinns ur spillningen från det kattliknande djuret indisk palmmård. Palmmården äter bara de bästa sorterna av kaffebären och efter att de passerat djurets matsmältningssystem kan kaffebönorna plockas ur dess avföring för rengöring och rostning.
Kaffet sägs ha en mild ton och en utsökt arom.

#3 • Uppdaterat: 2017-08-18 23:22
Reverend Benny

Har också läst om detta Tvärnit, dock inte prövat sorten.
Men för mig så känns det mer som det handlar om att det är speciellt och inte finns så stort utbud, vilket driver upp pris och känslan av lyx, men som sagt, har ju faktiskt aldrig smakat kaffet.

Tycker det är underbart att det finns folk som tänker till och börjar klura på saker som dessa, hoppas det ger resultat och att man även hittar ett bra sätt att använda detta, helst då utan djurplågeri.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.