Bild
Nästa artikel
Åhlin-Kottulinsky diskad efter historisk seger

Åhlin-Kottulinsky diskad efter historisk seger

Nyheter

Ett ögonblick var hon den första kvinnliga segraren någonsin i STCC – men tävlingsledningen valde sedan att ogiltigförklara Mikaela Åhlin-Kottulinskys vinst.

Vid helgens motortävlingar på Gelleråsen i Karlskoga byttes segeryra mot besvikelse. Mikaela Åhlin-Kottulinsky som tävlar med en Cupra TCR för PWR Racing Team och Seat, vann andra heatet i Scandinavian Touring Car Championship, STCC. Hon blev då historisk som första kvinna som vunnit ett STCC-lopp.

Direkt efter segern sa Åhlin-Kottulinsky:
– Det känns helt underbart, jag är så glad och stolt över alla i teamet som har gjort det här möjligt. Jag var självklart nervös inför att starta i pole position, men fick en bra start och kunde kontrollera tävlingen därifrån. Jag gjorde två misstag på sista varvet, men annars var tävlingen i stort sett perfekt.

Lyckan blev dock kortvarig, då tävlingsledningen valde att diskvalificera PWR Racing och Seat Dealer Teams bilar. 
– Våra tekniker har undersökt avgassystemet på bilarna och de fann att de inte var enligt reglementet, därför har de uteslutits, säger Börje Blomén, tävlingsledare.

I ett Facebookinlägg svarar PWR Racing att de kommer att driva saken vidare.
”Teamet har överklagat beslutet och kommer att föra ärendet vidare hos Svenska Bilsportförbundet. Teamet har vidare varit i kontakt med både CUPRA Racing (som bygger CUPRA TCR, Volkswagen Golf GTI och Audi RS3 LMS) och tekniskt ansvarige i TCR-organisationen som bekräftar att teamets specifikation på avgassystem används på bilar i flera TCR-mästerskap runt om i världen, beroende på vilka ljudkrav som gäller i landet där tävlingen hålls. Teamets bilar klarar utan vidare ljudkraven som gäller på svenska banor med den specifikation av avgassystem som använts på Gelleråsen.”

– Det var något historiskt som hände och vi i teamet firar det som en seger. Mikaela korsade mållinjen först och även fast det tillfälligt har tagits i från henne så tror och hoppas vi att resultatet kommer att ändras, säger Daniel Haglöf, chef på PWR Racing.

Nästa tävlingsomgång sker 8-9 september i norska Rudskogen. 

Diskutera: Vad tycker du om diskvalificeringen?

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2018-08-20 16:18

Hon är ju kvinna och kvinnor som kan köra bil är inte välsedda i denna testereonstinna sport. Sorgligt med män som inte tål se att kvinnor kan lyckas.

#2
2018-08-20 16:33

Sorglig kommentar Focus... Om du läst på vad som hänt så kanske du skulle ha ett mer nyanserat svar!

#3
2018-08-20 19:29

West Coast Racing som är dåliga förlorare, som lade protesten, vinsten berodde inte på avgassystemet.

#4
2018-08-20 20:36

F ö blev ju även hennes manliga team-kamrat diskad.

#5
2018-08-21 15:55

Märklig diskning. Varför blev i så fall inte även VW och Audi diskade? Eftersom dom vad jag förstår kör med samma avgassystem. Dom bilarna är ju också byggda av CUPRA Racing. Dom borde väl veta vad som gäller. Blir intressant se vad som händer i detta ärende, men trist när race inte får avgöras på banan, utan långt senare... Vilket avgassystem kör PWR med nästa gång? Hinner överklagan handläggas tills dess?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.