Bild
Nästa artikel
Nyheter

ADAC: Bättre skydd i bilbarnstol med nackskyddet kvar

Publicerad 2021-04-07 13:24 (uppdaterad 2021-04-07 13:27)
Vissa tillverkare rekommenderar att plocka bort nackskydden när bältesstol monteras. Men då blir skaderisken högre, visar nytt test.
Tyska bilistorganisationen ADAC har gjort krockprov med framåtvända bilbarnstolar där de utvärderat konsekvenserna av att plocka bort bilens nackskydd jämfört med att låta det sitta kvar. 

Enligt ADAC är rekommendationen i vissa instruktionsböcker från både barnstolstillverkare och biltillverkare att bilens nackskydd ska monteras bort.

Men i ADAC:s tester visade det sig att skaderisken blev högre om bilens nackskydd inte fanns på plats. På krockdockan som skulle motsvara ett tioårigt barn hade bilens nackstöd till och med en stödjande effekt som bältesstolen inte kunde ge. 
Det simulerades också undanmanövrar med bilbarnstolarna med påtagliga sidokrafter, men här spelade inte bilens nackstöd någon större roll. Däremot visade det sig att barnstolar med isofix-förankring minskade risken för sidopåfrestningar. 

Sammanfattningsvis är rådet från ADAC att låta nackstöden sitta kvar – om de inte hindrar barnstolens baksida från att vila mot sätet. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.