Nästa artikel
80-årig Porsche i auktionskaos
Nyheter

80-årig Porsche i auktionskaos

Publicerad 20 augusti 2019 (uppdaterad 20 augusti 2019)
Utroparens dialekt skapade förvirring, vilket gjorde att budgivningen på Typ 64 från 1939 fick avbrytas.
Auktionshuset RM Sotheby’s gjorde en rejäl tabbe när de för några dagar sedan skulle auktionera ut vad de kallar för världens äldsta Porsche. Enligt amerikanska affärstidningen Forbes berodde det på auktionsförrättarens luddiga uttal av engelska siffror, då hans modersmål är holländska.
Bilen, som designades av Ferdinand Porsche på uppdrag av Volkswagen 1939, hade förväntats säljas för 20 miljoner dollar. Men när auktionsförrättaren inledde budgivningen på 13 miljoner uppfattades det som att han sade 30 miljoner. Siffran 30 visades också på storbildsskärm bakom hans rygg i auktionssalen. Budgivningen fortsatte sedan i smått förvirrad stämning tills det stod 70 på skärmen. Här insåg auktionsförrättaren misstaget och budgivningen stoppades. 
 
Det finns också andra kontroverser kring bilen. Vissa säger att den tekniskt sett inte är en Porsche, eftersom den skapades för Volkswagen innan bilmärket Porsche grundades. Det var Ferdinands son, Ferry, som satte dit Porsche-bokstäverna på bilen i efterhand. Ferry skapade 1948 Porsches första egna bilmodell, 356, och det är denna bil som många kallar för den riktiga ur-Porschen.

På RM Sotheby’s hemsida är Typ 64 listad som ”fortfarande till salu”.  

Diskutera: Vad tycker du om Porsche Typ 64? 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.