Bild
Nästa artikel

70-talsbilar kan få miljöförmåner

Nyheter

70-talsbilar utan katalysator kan bli klassade som miljöbilar. Det står klart i den nya avgaslagen. Den 1 juli blir det nya regelverket verklighet - och nu växer kritiken.

- Personligen tycker jag det är konstigt. Så gamla bilar vill man ju ha bort, säger Per Ã-hlund, arbetar med lagändringen på fordonsavdelningen på Vägverket, till Svd Näringsliv.

Från och med den 1 juli gäller den nya avgaslagen, som innebär att begagnade bensinbilar kan bli miljöklassade efter etanolkonvertering.

Tanken är att bilägare ska kunna montera en certifierad konverteringssats på sin begagnade bensinbil. För runt 10-15 000 kronor kan bilen konverteras för E85-drift. På så sätt kan ägaren exempelvis slippa trängselskatt i Stockholm.

Men lagen gör det möjligt för bilar som är äldre än 1993 års modell att slippa avgastestet - vilket öppnar för 70-talsbilar utan katalysator som miljöbilar.

- Man kan diskutera om det är rätt, säger Vägverkets Per Ã-hlund.

Hela lagändringen bygger på att de etanolkonverterade bilarna ska klara samma avgaskrav som en bensinbil av samma årsmodell. Regler som har blivit allt skarpare under åren. Men för 70-talsbilarna finns inte samma höga krav.

- Det stämmer, det enda kravet enligt vår författning, alltså de regler som skrivits utifrån lagändringen, är att man måste kunna garantera att bränslesystemet ska vara av material som tål etanol och att risken för läckage inte nämnvärt påverkas av bränslet, säger Per Ã-hlund.

Återstår att se om någon utnyttjar dessa undantag.

Ola Andersson
Taggar: Nyheter
70-talsbilar kan få miljöförmåner

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.