Bild
Nästa artikel

6 av 10 treåringar sitter fel i bilen

Nyheter

Andelen treåringar som sitter i framåtvända barnstolar minskar. Men fortfarande sitter 6 av 10 treåringar fel. Det visar en ny undersökning - som underkänner bilförsäljarna.

- Det är i och för sig glädjande att den tidigare negativa utvecklingen av hur barnen placeras nu är bruten. Dock är det oroande att 60 procent av barnen i treårsåldern fortfarande sitter vända framåt i bilen och att barnen vänds framåt alltför tidigt, säger Sigrun Malm, trafikforskare på Folksam.

Barn som sitter bakåtvänt i bilen sitter fem gånger säkrare än barn i framåtvända stolar. Trots detta sitter sex av tio treåringarna i framåtvända stolar. Det visar en undersökning som presenteras av Folksam.

Folksam har i enkätundersökning till föräldrar till 3 000 barn till och med fem års ålder undersökt hur föräldrar placerar sina barn i bilen. Resultatet visar att merparten av barnen sitter framåtvända - trots bilbranschen och andra trafiksäkerhetsaktörer enats om en gemensam policy för hur barn ska sitta.

Enligt undersökningen ger tre fjärdedelar av bilförsäljarna fortfarande småbarnsföräldrarna felaktig information.

- Att bilförsäljare säger att det är säkrare att placera små barn i baksätet är felaktigt. Det är en gammal, seglivad myt som det inte finns något belägg för, säger Sigrun Malm och fortsätter:

- Tvärtom rekommenderar vi att barnet placeras i framsätet eftersom det är lättare att skapa utrymme för bakåtvända 3-4-åringars ben. Dessutom har föraren uppsikt och kontroll över barnet. I takt med att barnet växer ur utrymmet i baksätet ökar dessutom sannolikheten att barnet vänds framåt i tidig ålder, vilket är direkt farligt.
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
J.W
2008-09-09 13:52

Håller inte alls med Sigrun. Jag har själv testat att ha barn både i fram och baksäte och tycker det är betydligt säkrare att ha dom i baksätet. Händer det något i baksätet får man ju stanna bilen istället. När dom satt fram höll man på med dom hela tiden - nappen flög iväg osv och man släppte ögonen från vägen ett flertal ggr. Den enda punkt jag håller med om är att det finns risk för att vända dom för tidigt.

#1
Micke
2008-09-09 14:56

Våran grabb (som blir tre i december) skulle verkligen riskera livet om han åkte bakvänt i framstolen...Airbagen går att stänga av så det är inget problem, däremot så är han ganska lång så hans huvud sticker upp en liten bit över kanten på stolen, skulle vi krocka så sitter hans översta centrimetrar av skallen helt oskyddat och ganska nära framrutan....känns inte så tryggt...
Fram får lillasyster sitta istället som har en bra bit kvar till övrekanten..

Det där med att det skulle vara lättare att skapa utrymme i framsätet fattarjag inte....det är väl bara att köra fram framstolen få blir det bra benutrymme i bak oxå...

#1
pa_forsgren
2008-09-09 17:04

Håller med Micke. Har en dotter som är tre och ett halvt år. Hon kan inte längre sitta i framsätet så huvudet tar i rutan. Tycker inte heller man skall ta det slaviskt med åldern. Hon är ju bättre rustad för en krock i och med hennes storlek än hennes äldre kompisar som är mindre.

#1
pa_forsgren
2008-09-09 17:05

Tillägg: Hon sitter numer bakåtvänd i baksätet.

#1
Ö
2008-09-10 00:18

I Sverige säger man att man är ansvarslös om man har barnen framåtvända, men i alla andra länder som jag har kollat (t.ex Tyskland och Frankrike) så är det tvärtom. Där får inte barn vara i framsätet och inte sitta baklänges. Skall man tro mer på ett land med 9 miljoner invånare än två ganska utvecklade med över 140 miljoner? Jag vet inte om det är så självklart.
Dessutom så undrar jag hur många vuxna som skulle vilja sitta baklänges. Kan hemligheten med bilsjuka och rastlöshet ligga där?
Jag föredrar att kunna prata med barnen om vad vi ser när vi åker, och jag tror att forskare i de stora industriländerna också älskar sina barn. Dessutom vet man ju aldrig från vilket håll man krockar.
Våra barn älskar långresor i bil och dom har alltid suttit framåtvända, men det verkar som om få svenska familjer har det så.

#1
Jocke
2008-09-10 23:58

Men, hur är det med VIKTEN på barnet? Känns som att alla experter bara snackar om ålder här...

Stolarna är ju inte godkända för den vikt som vissa 3-4 åringar redan kommit upp i. Min dotter är 3,5 år, väger 20 kg och är 113 cm.

Hur gör man då Sigrun? För att kunna sätta henne baklänges?

#1
Stefan
2008-09-25 14:27

Barn i den här åldern bör sitta bakåtvänd för att minska skaderisken. Muskelaturen är inte utvecklad att klara påfrestning vid eventuell krock. Sedan kan man alltid ha åsikter om barnet skall sitta i framsätet eller baksätet. Även detta med tanke på krocksäkerheten. Inte kul att säga men börjar barnen växa på längden bör man se sig efter andra lösninga, med andra ord skaffa större bil.
//Stefan

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.