Nästa artikel
4 av 10 struntar i körjournal
Nyheter

4 av 10 struntar i körjournal

Publicerad 30 september 2011 (uppdaterad 30 september 2011)
40 procent av de förare som kör företagsbil bryr sig inte om att föra körjournal, visar en undersökning.

Så många som fyra av tio som kör företagsbil bryr sig inte om att föra körjournal. Det visar en undersökning som företaget Abax har genomfört bland 1 200 personer som har tillgång till företagsbil. Det innebär att ungefär 240 000 svenskar smiter från att betala sin skatt, antingen medvetet eller av okunskap.

Dessa riskerar att åka på en upptaxering om Skatteverket skulle göra en kontroll, eftersom både förare och företag måste redovisa hur man har kört bilen. Har man inte använt bilen till privat körning så måste man kunna bevisa det.

En företagsbil ska förmånsbeskattas om den används mer än 100 mil eller mer än tio gånger, resor till och från jobbet inkluderat.

Diskutera: Vad tycker du om undersökningens resultat?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-10-01 13:18
Roger Skagerström

Löjliga regler. Men men varenda krona ska vridas ur folk.

#2 • Uppdaterat: 2011-10-01 15:29
Rikard

Jag vet inte riktigt hur jag skulle kontra detta problem om det dök upp.
Firmabilen står utanför dörren, och när jag sätter mig i den börjar min arbetstid, jag har inga resor till o från jobbet, resandet är en del av mitt jobb.
Företaget ligger på annan ort 25 mil bort, pappersarbete sköter jag här hemma, där jag även har ett mindre lager med reservdelar.

#3 • Uppdaterat: 2011-10-02 15:30
Rikard

Det är inga problem för min del, jag har 4 bilar registrerade på mig, och jag är så jäkla trött på firmaholken när man suttit i den en hel dag, så att ta den för ett privat ärende finns inte, snarare tvärs om, ska jag ibland nån längre sträcka och inte är i behov av nån större mängd verktyg eller reservdelar tar jag min egen bil.

#4 • Uppdaterat: 2011-10-03 10:09
adteknik

Vi får in många samtal från företag som blivit upptaxerade just för att dom inte kunnat presentera en godtagbar körjournal för sina fordon. Många är dom som inte hinner/orkar att vid varje resa anteckna in och utgående mätarställning, körsträcka och var man varit. Det är stressigt nog på jobbet ändå. Skönt att det då finns elektroniska körjournaler som loggar alla resor automatiskt utan ett enda knapptryck.

#5 • Uppdaterat: 2011-10-03 10:47
adteknik

Rikard: Argumentet att du hellre kör någon av de andra bilarna biter troligtvis inte på Skatteverket. Är inte firmabilen förmånsbeskattad vill dom se en körjournal på den som bevisar att du aldrig kört den privat, annars riskerar du att bli upptaxerad.

#6 • Uppdaterat: 2011-10-04 21:48
erikivan72

Det rättsliga läget är att du åker på förmånsvärde + (kan bero på hur "snälla" de är) en straffsats i enlighet med inkomstskattelagen. Det är alltså om du inte kan visa en trovärdig körjournal. Har du en körjournal som ingen tror på åker du dit ännu värre. Har du en körjournal som helt uppenbart är åt fanders (exempel - du har skrivit att du kört 1500 mil på ett enda dygn) åker du kanske inte dit på straffskatt tack vare en regel om att uppenbart felaktiga uppgifter inte får bestraffas.
Tyvärr - jag har haft flera kunder på min redovisningsbyrå som har åkt på det.
Ett vanligare problem än många vill föreställa sig.
Vill ni ha mer info? det skulle vara ganska enkelt att skriva ett par hundra sidor i ämnet förmånsbilar, förmånsfria firmabilar, körjournaler och rättstillämpningar.

#7 • Uppdaterat: 2012-01-04 15:35
GoTime

Vi på GoTime har insett att det i de flesta fall brister i rutinerna på företag när det kommer till körjournalerna, vad som måste göras är antingen att göra som på dagis och tvinga de anställda att fylla i körjournalen annars får de kvarsittning. Eller så kan man helt enkelt vända på problemet. Skatteverket måste ha körjournaler så långt är ju allt klart, men varför måste alla företag envisas med att göra det så krångligt för de anställda och sig själva? Precis lika självklar som en GPS är i bilen borde en elektronisk körjournal vara, t.ex. X-Route från oss på GoTime. Men det är en annan historia...

#8 • Uppdaterat: 2012-01-10 22:30
Robertsson

Håller med Roger.
Lägg ner körjournal för företagsbil.
Skönt att SAAB gick i konken, de kunde bjuda personalen på företagsfest i Göteborg istället för att slösa pengarna på att försöka rädda skitet.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.