Bild
Nästa artikel

1,6-liters turbo i nya 9-5

Nyheter

När Saab nästa år släpper sin efterlängtade nya version av 9-5, kommer basmodellen att utrustas med en 1,6-liters turboladdad motor.

Trots att Saab går ner i motorvolym högst väsentligt, ska inte effekten försämras, den ska bli likvärdig med dagens Saab-motorer.


Nya 9-5 som ska byggas på General Motors Epsilon II-plattform, produceras parallellt med Opels nya Insignia vid fabrikerna i Rüsselsheim i Tyskland. Det innebär att 9-5:an blir något större än idag och nya 9-3:an kommer att bli mindre än dagens 9-3:a när den kommer om ett par år efetrsom den byggs på Delta-plattformen. 9-3:an ska dock produceras i Trollhättan, dit även en del av tillverkningen av Opel Astra kommer att flyttas.

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
shogun
2008-08-12 13:36

Det här är helt rätt Saab gör nu att gå ner i storlek, sedan om man har en hybrid på G gör saken inte sämre, synd att det kommer så sent. Men man är ju före Volvo med en snål bil i storbilsklass.

#1
Lars Kenneth Hagelsrum
2008-08-12 21:42

Det är toppen att SAAB nu får en snålare motor. Men jag kommer ändå ej att köpa en SAAB 9-5 eftersom den ej tillverkas i Sverige längre.

#1
pg
2008-08-12 22:56

Ställer mig frågande inför denna uppgift.
jag såg en artikel i GT fredagsupplaga, ett uttalande av GM chefer på besök i Trollhättan, att det aldrig varit meningen att Saab skulle få tillverkningen av nya Mellanklassbilen eller den nya mindre mellanklassbilen.
Kapaciteten var alldeles för liten för dessa bilar som skulle sälja i minst 200.000 ex resp. 300.000 ex. första året. I Trollhättan fanns endast kapacitet för 100.000 ex/år. Dessutom kräver GM att modellerna ska löna sig/ ge vinst 8 resp 5 år efter produktioonsstart. För att detta ska bli möjligt krävs att varje modell säljs i denna omfattning.
Dessutom såg jag på en GM sajt i England att en ny Saab 9-4 Insignia skulle presenteras under våren. Alltså samma modell som Opel och Vauxhall presenterar. Första året skulle bilarna vara identiska, men för att Saab ska kunna fortsätta säljas som Saab i bl.a. England, måste Saab profilera sig som Opel gjort med OPC eller Vauxhall med VXR.
Någon ny modell, större eller mindre Saab, är därför knappast troligt.
I vart fall kommer skillnaden mellan Saab och Opel bli ännu mndre än idag.

#1
johan
2008-08-13 11:39

Tillverkningsland??

PG; Att inte köpa en speciell bil för att den inte tillverkas i "ursprungslandet" är verkligen en korkad kommentar. I stort sett alla tillverkarna bygger bilar i andra länder än ursprungslänserna. Att Saab skulle bygga bilar i tex Tyskland spelar ju ingen större roll.

Smart av Saab att gå ner i motorstorlek. Helt rätt. Nu måste dom bara snabba på utvecklingstakten,....

#1
tobbe
2008-08-13 23:45

Det verkar som Opels turbomotor (som sitter i Astran sen 07) kommer att nyttjas..180hk...ja..why not. Men hybriden....var är du?

#1
pg
2008-08-14 21:32

Bilden av Saaben förekommer inte bara hos Saab. Jag har sett andra bilmärkens konceptbilar med annan fabrikatslogga. Samma förhäller det sig med Saab 1, som förekommer både hos Opel och Chevrolet volt.
Dessutom lär Saab vara till Salu, med Renault och ett Kinesisk bilmärke som tilltänkta köpare. Även detta enligt pressen i ett flertal länder.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.