Bild
Nästa artikel

1,5 miljon hundkojor sålda

Nyheter

Bilen som i Sverige ursprungligen gjorde sig känd som "hundkojan" har sedan den återlanserades 2001 sålts i 1,5 miljon exemplar.

Till och med i Nationalencyklopedin återfinns den klassiska benämningen "hundkojan". Självklart handlar det om bilmodellen Mini som sedermera blev bilmärket med samma namn.

Två jubileer i år
Sedan bilen återlanserades 2001 har nu 1,5 miljon exemplar tillverkats. Jubileet, som faller in bara några veckor efter att Mini firat sin femtionde födelsedag, ägde rum på fabriken i Oxford. En chiliröd Mini Clubman fick äran att som jubileumsexemplar rulla av produktionsbandet inför brittiska näringsministern Ian Lucas och BMW:s marknadschef Ian Robertson.

- Det är en utmärkt dag för fabriken och en underbar milstolpe att nå under det femtionde födelseåret för Mini, säger Ian Robertson.

I dag ägs Mini av tyska BMW men tillverkas alltså fortfarande i Storbritannien. Totalt har BMW mer än 7 000 anställda i landet och står för ungefär en procent av landets BNP, enligt företagets egna siffror. Totalt säger man sig ha investerat mer än en miljard pund i Storbritannien.

Mellan åren 1959 och 2000 byggdes fler än 5,3 miljoner exemplar av den klassiska hundkojan.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.