Nästa artikel
1,5 miljon hundkojor sålda
Nyheter

1,5 miljon hundkojor sålda

Publicerad 7 juli 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Bilen som i Sverige ursprungligen gjorde sig känd som "hundkojan" har sedan den återlanserades 2001 sålts i 1,5 miljon exemplar.
Till och med i Nationalencyklopedin återfinns den klassiska benämningen "hundkojan". Självklart handlar det om bilmodellen Mini som sedermera blev bilmärket med samma namn.

Två jubileer i år
Sedan bilen återlanserades 2001 har nu 1,5 miljon exemplar tillverkats. Jubileet, som faller in bara några veckor efter att Mini firat sin femtionde födelsedag, ägde rum på fabriken i Oxford. En chiliröd Mini Clubman fick äran att som jubileumsexemplar rulla av produktionsbandet inför brittiska näringsministern Ian Lucas och BMW:s marknadschef Ian Robertson.

- Det är en utmärkt dag för fabriken och en underbar milstolpe att nå under det femtionde födelseåret för Mini, säger Ian Robertson.

I dag ägs Mini av tyska BMW men tillverkas alltså fortfarande i Storbritannien. Totalt har BMW mer än 7 000 anställda i landet och står för ungefär en procent av landets BNP, enligt företagets egna siffror. Totalt säger man sig ha investerat mer än en miljard pund i Storbritannien.

Mellan åren 1959 och 2000 byggdes fler än 5,3 miljoner exemplar av den klassiska hundkojan.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.