Bild
Nästa artikel
12 000 har fått körkort med villkoret alkolås

12 000 har fått körkort med villkoret alkolås

Nyheter

Sedan 2012 har den som dömts för rattfylleri i Sverige haft en möjlighet att behålla sitt körkort om man installerar alkolås i sin bil. Sedan dess har 12 000 alkolås installerats vilket är flest i Europa.

De svenska reglerna för återkallelse av körkort på grund av rattfylleri skärptes 2012. Men samtidigt infördes möjligheten att få behålla körkortet om man bekostar installationen av alkolås i sin bil och går på regelbundna medicinska kontroller. Enligt ett pressmeddelande från Trafikverket har 12 000 körkort införts med villkoret alkolås sedan starten, vilket är överlägset mest i Europa.

– Att bli av med sitt körkort kan ofta få allvarliga följder för det privata livet. Du kanske förlorar ditt jobb, du får svårt att bo kvar där du bor på landet osv. Alkolåset ger människor en möjlighet att fortsätta köra bil trots rattfylleri, men då krävs det att du ställer upp på de ganska tuffa krav vi ändå ställer, skriver Pär-Ola Skarviken, alkolåssamordnare på Transportstyrelsen, i ett pressmedelande.


Idag ansöker och beviljas cirka var tredje rattfyllerist om alkolås. 8 av 10 av de som påbörjar alkolåsprogrammet genomför det och återfår därefter ett ovillkorat körkort efter villkorstiden. För personer med alkoholproblem ställs också krav på totalt fem läkarintyg under och efter villkorstidens slut.

Förutom Sverige finns idag system för alkolås i Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Polen och Österrike. Även Litauen har aviserat att de avser starta ett alkolåsprogram. 

– Sverige ses ur vissa perspektiv som ett föregångsland i Europa när det handlar om alkolås. Redan 1999 påbörjade vi en försöksverksamhet med alkolås och idag har vi en verksamhet som är föremål för andra länders intresse, vilket måste ses som ett erkännande för den svenska modellen, säger Pär-Ola Skarviken.

Diskutera: vad tycker du om körkort med villkor alkolås?

 
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2019-07-16 10:04

Vad är det för vits med alkolås när mer än hälften numera är drograttfylla?

#2
2019-07-16 10:26

Att hälften fortfarande är onyktra?

#3
2019-07-16 10:35

Och vad säger att de onyktra nu inte skulle använda andra droger när de väl fått alkolåset?

#4
2019-07-16 15:45

Nåja, Transportstyrelsen inhämtar uppgifter om vederbörande för att ta reda på vad för typ av missbruk som föreligger. Skulle någon som beviljas alkolås ändå ha problem med andra typer av droger så kommer det fram väldigt snart då villkoret om alkolås vanligen kombineras med obligatoriska läkarkontroller, drogkontroller och leverprover.

#5
2019-07-17 20:45

Jag tror att junkers är rätt inne här, drogmissbrukare i trafiken ökar mer än rattonyktra och i många fall är det en kombination av missbruk.
Rättsstaten har helt enkelt inte hängt med här.

#6
2019-07-18 12:02

Detta med drograttfylla ökar enormt i England och i USA med. De kör dessutom ofta utan försäkring och utan att ha betalt skatt och obesiktigade bilar.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.