Nästa artikel
11 317 fartsyndare åkte fast
Hastighetsveckan 2007

11 317 fartsyndare åkte fast

Publicerad 26 september 2007 (uppdaterad 23 september 2010)

Polisen rapporterade 11 317 fortkörare under den så kallade hastighetsveckan, 10ˆ'16

september. Av dessa fastnade i 6 073 i polisens manuella kontroller och 5 244 bilister körde

för fort förbi en trafiksäkerhetskamera.

ˆ' Målet med insatsen är att sänka hastigheten på våra vägar, minska olyckorna och därmed rädda liv. Som resultatet visar är kamerorna ett bra komplement till den manuella övervakningen, säger Mattias Andersson, trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen.


Vägverket har under den pågående hastighetsveckan mätt hastigheterna. Jämfört med motsvarande vecka i fjol har hastigheterna på vägarna sänkts med två km/tim.


Under hastighetsveckan gjorde också polisen 28 869 alkoholutandningsprov. Det resulterade i 348 rapporterade rattfyllerister. 235 var påverkade av alkohol och 113 av narkotika.


Under veckan uppdagades, utöver andra trafikbrott, bland annat 32 stöldbrott och 105 narkotikabrott. Dessutom påträffades 21 efterlysta.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2007-09-28 10:24
Marcus (ej verifierad)

Jag tycker att det är märkligt med debatten om kameror. Nu har kameror runt våra vägar funnits i ett par år och antalet dödsolyckor har inte minskat utan snarare ökat, trots att bötesbeloppen har ökats kraftigt. Då kan vissa säga att utan kameror så hade dödsolyckorna varit fler. Av egen erfarenhet så vet de flesta var kamerorna sitter, då man oftast kör på samma vägar som vanligt. Detta leder till att hastigheten sänks vid kamerorna och ökar utanför kamerorna. Det som krävs är en attitydförändring hos bilförare. Oftast upplever jag när jag kör bil att det är ett fåtal personer som gör riktigt dumma och idiotiska saker på vägarna. Plocka bort de personer som kör rattfulla, narkotikapåverkade så sliåpper vi nog ca 100 dödsoffer per år. Sedan tycker jag att man skall införa att vart tionde år, så skall ett nytt körkortsprov göras på samtliga bilister för att få förnya körkortet. Varför besiktiga varje år men aldrig föraren??????? Skulle detta göras så sparas troligen 100 liv per år, då olämliga personer inte får förlängt körkort. I samband med detta görs även alkoholprover med tex CDT ( ett blodprov ) som då kan påvisa om större mängder alkohol utnyttjats.

#2 • Uppdaterat: 2007-09-29 13:06
arne (ej verifierad)

Meget fornuftige tanker som jeg selv har tenkt flere ganger! Helt enig. Dette til ettertanke for myndighetene!

#3 • Uppdaterat: 2007-09-29 20:28
cege (ej verifierad)

Varför inte benämna saker vid deras rätta namn.
Böteskameror är inga trafiksäkerhetskameror.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.