Nästa artikel
100 000 skadade i trafiken - på 9 år
Nyheter

100 000 skadade i trafiken - på 9 år

Publicerad 29 september 2008 (uppdaterad 21 september 2010)
100 000 svårt skadade i trafiken. På nio år. SIKA visar  nu upp färsk statistik över trafikskadade - där vårdkostnaden beräknas till nio miljarder kronor.
- Den här statistiken beskriver de sjukvårdsresurser som tas i anspråk av skadade i vägtrafiken. Därmed är den ett viktigt komplement till den officiella statistiken, säger SIKA:s statistikchef Maria Melkersson.

Statens institut för kommunikationsanalys, SIKA, publicerar i dag ny statistik om trafikskadade i sjukvården. Studien, som gjorts i samarbete med Vägtrafikinspektionen, visar att åren 1998-2006 blev nära 100 000 så svårt skadade i trafiken att de fick vårdas på sjukhus.  

För hela perioden beräknas dessa skador ha kostat mer än nio miljarder kronor i vårdkostnader.

De flesta svårt skadade under nioårsperioden var män i personbilar - även om denna grupp minskat de senaste åren. Samtidigt har antalet skadade män som kört motorcykel eller moped ökat kraftigt de senaste åren. År 2006 var de MC- och mopedskadade männen för första gången fler än de män som skadats i personbilar.

Bland kvinnor ökar också antalet skadade MC- och mopedförare, även om de flesta skadade kvinnorna hade kört bil eller cykel.

Antalet trafikskadade personer skiljer sig påtagligt mellan olika delar av Sverige. På Gotland skedde tre gånger så många trafikskador per invånare jämfört med Stockholms län.

Stockholm har har ett lågt antal skador per invånare, betydligt lägre än de andra storstadslänen Västra Götaland och Skåne. (Se seperat länk för hela studien).

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.