Nästa artikel
1 av 6 ser suddigt framför motorhuven
Nyheter

1 av 6 ser suddigt framför motorhuven

Publicerad 21 november 2018 (uppdaterad 21 november 2018)
Årets synbesiktning visar att uppskattningsvis en miljon förare kör omkring med vad som klassas som trafikfarlig syn.
Synoptik och Bilprovningen genomför varje år en undersökning där de testar bilisters syn och låter dem svara på attitydfrågor kring syn och bilkörning. I år deltog 1.249 bilister i synkontrollen och 1.475 personer svarade på frågor. 

Resultaten visar att var sjätte bilist ser suddigt redan på två meters avstånd. Var tionde bilist hade så nedsatt syn att de inte skulle få ta körkort med den synskärpa de har idag.
– Det är helt klart oroväckande siffror som vi varje år får fram. Att var sjätte bilist ser suddigt redan vid två meters håll – ungefär där motorhuven slutar – är alarmerande. Insikten att man har en försämrad syn kommer ofta som en överraskning och många tycker därför att de har en fullgod syn för att köra bil. Eftersom synen förändras gradvis är det naturligt att många har en övertro på sin syn, säger Lottie Funck Ekelund, marknadschef på Synoptik.

Trots att det är tydligt att flertalet bilister ser dåligt tycker 93 procent av de som svarade att deras syn är tillräckligt bra för att kunna köra säkert. Samtidigt ställer sig svenskarna positiva till att införa obligatoriska synkontroller. 9 av 10 av deltagarna vill lagstadga en synundersökning i samband med körkortsförnyelsen vart tionde år. Över hälften av de svarande vill att dessa kontroller börjar göras senast vid 45 års ålder. 

I videoklippet demonstreras hur dåligt man ser bakom ratten om man har trafikfarlig syn. 

Diskutera: Tycker du att bilister bör genomgå obligatoriska synkontroller regelbundet?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.