Nästa artikel
1 400 bilar på lut i Engelska kanalen
Nyheter

1 400 bilar på lut i Engelska kanalen

Publicerad 7 januari 2015 (uppdaterad 8 januari 2015)
Ett fartyg lastat med bilar står på grund med kraftig slagsida i Engelska kanalen. Bärgningen förväntas dröja flera veckor, kanske månader.
Enligt de uppgifter som nu finns tillgängliga har fartyget fått kraftig slagsida av ännu okänd anledning. För att undvika kapsejsning har fartyget därför ställts på grund på en sandbank, där det nu står i väntan på bärgning.

Av de cirka 1 400 bilarna ombord är omkring 1 200 tillverkade av Jaguar Land Rover medan de övriga var i första hand Mini, och en Rolls Royce. Allt som allt är bilarna värda runt 420 miljoner kronor.

Bärgningen förväntas ta lång tid eftersom väderförhållandena är ogynnsamma i området just nu. Troligtvis måste man lyfta ut en del av lasten innan fartyget kan dras loss från sandbanken. Om vädret blir så dåligt som förväntas kommer flera bogserbåtar behöva hålla fartyget på plats för att undvika kapsejsning.

Alla de 25 personerna som var ombord har flugits i land med helikopter, två uppges vara skadade och förda till sjukhus.

Uppdatering:
Fartyget lyckades ta sig loss för egen maskin och med hjälp av tidvattnet. Det orsakade skador som gör att fartyget tar in vatten men det kunde föras till Southampton.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-01-08 07:43
bgl

Om båten och last går att rädda kan det bli stora problem och risker att starta vissa motorer. De V8-motorer som har lutat i sidled i flera dagar riskerar att få motorolja som rinner "upp" i förbränningsutrymme i den cylinderbank som har hamnat underst. Försöka dränera eller ta risken med ett startförsök?

#2 • Uppdaterat: 2015-01-08 08:47
Bortom

Skeppet BOGSERADES till hamn...

#3 • Uppdaterat: 2015-01-10 15:48
FZ750

Aaa det är ju bara en gäng plåtlådor som går ersätta utan problem. Annars finns det väl redan lyxbilar i engelska kanalen sen innan :-)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.