Nästa artikel
Bästa kombibilen i test – här är familjens favoriter
Köpguide

Bästa kombibilen i test – här är familjens favoriter

Publicerad 2023-02-15 12:00 (uppdaterad 2023-09-26 13:43)
Att välja rätt kombibil är ett tufft uppdrag. Med hjälp av Vi Bilägares tester kan du snabbt hitta en favorit som passar dig och din familj. I den här köpguiden listar vi de bästa kombibilarna.
Det här är en upplåst Premium-artikel

Den här artikeln är exklusiv för Premium-medlemmar och tidningsprenumeranter på Vi Bilägare, men den är tillfälligt upplåst för att alla ska kunna läsa. Vi Bilägare storsatsar för att ge våra läsare tillgång till tester, reportage och inspiration i digital form.

Det är enkelt och smidigt att bli Premium-medlem – klicka här för att komma igång och få tillgång direkt!

Så du har bestämt dig för en kombi? Grattis – då var första steget i bilvalet redan avklarat!

Det är svårare än någonsin att välja ny bil och det finns en mängd olika biltyper och modeller att välja på. Sedan gäller det att välja rätt version och rätt utrustning – för att inte tala om rätt motor.

Med Vi Bilägares tester får du unik hjälp på traven att välja rätt och undvika missarna. Det finns fortfarande gott om bilmodeller som är sämre än konkurrenterna – dessa ska du undvika!

Vilken är bästa kombibilen?

Det är svårt att svara på exakt vilken som är marknadens bästa kombibil – det beror på dina behov. Men i den här köpguiden har vi listat alla kombibilar som vunnit ett test i Vi Bilägare under de senaste åren, så oavsett vilken du väljer gör du inget dåligt val.

För att vinna ett test i Vi Bilägare räcker det inte att sticka ut i någon enskild gren. Särskilt inte i den tuffa kombiklassen där konkurrensen är stenhård. Istället gäller det att leverera på en hög och jämn nivå i alla grenar, och inte falla igenom helt någonstans.

Kombi eller suv?

De senaste åren har allt fler bilköpare valt en suv istället för en vanlig kombi. Till stor del är det ett känslomässigt val – många gillar att sitta högre upp. Men suvarna brukar också vara dyrare att köpa och äga.

Snabbt sammanfattat är fördelarna med en suv den högre karossen som ger enklare insteg och i vissa fall att en suv får dra tyngre släp än en kombi. Till nackdelarna hör att de är dyrare att köpa och äga, inte alltid rymligare trots ett klumpigare format och att sikten kan vara sämre.

Du kan läsa vår guide till bästa suven här.

Läs hela testet digitalt

I den här artikeln får du en snabb överblick över de bästa bilarna. Vill du läsa alla våra tester och ta reda på all fakta kan du enkelt bli Premiummedlem här.

Du kan också köpa vårt korttidserbjudande som inte förnyas automatiskt.

Så går testerna till

Biltester är ryggraden i vår konsumentjournalistik. Näst efter boendet är bilen den största utgiften i svenskarnas hushåll. Därför går vi djupare i våra bilanalyser än andra tidningar, för att du som läsare ska kunna göra ett påläst bilval.

Det allra viktigaste vi gör är att testa nya bilar och avslöja både styrkor och brister – för att du inte ska köpa fel. Även helt nyutvecklade bilar från stora märken kan ha brister som behöver komma fram i ljuset innan du slår till.

Våra tester är helt oberoende och och du kan lita på att de är objektivt utförda.

Ett biltest på Vi Bilägare tar minst två veckor. När bilarna väl är hämtade inleds arbetet i redaktionsgaraget.

✔ Innermåtten synas med lasermätare.
✔ Bilbarnstol monteras.
✔ Lastutrymmet provpackas.
✔ Strålkastarna mäts i vårt ljuslabb. 
✔ Varje bil rosttestas också hos vår partner Rostskyddsmetoder.

Efter alla statistiska kartläggningar stundar fältarbetet.

✔ Vi kör på alla väg- och trafiktyper.
✔ Förbrukningen loggas för att visa vad bilarna drar i verklig körning.
✔  Under landsvägskörningarna mäter vi kupébullret på två olika underlag.
✔ Prestandamätningar och undanmanöverprov genomförs på flygfält.
✔ Bromssträckan sätts på prov med tio upprepade tvärnitar från 100 km/tim.
✔ I undanmanöverprovet lastar vi bilen full med packning och människor.
✔ Fyrhjulsdrivna modeller får bekänna färg på hala nollfriktionsrullar.

Läs mer om hur vi testar bilar här.


Bästa kombi för under 350 000 kronor

Kia Ceed SW

En Kia sticker inte ut trots att framtoningen vill vara lyxigare än för tvillingmärket Hyundai. Bra förhållande pris/utrustning i den testade versionen GT-Line, som för många köpare lockar med flärd på rätta ställena.

Själva bilen är föga märkvärdig – hyfsad fjädring, hyfsade köregenskaper, hyfsade utrymmen, hyfsad motor- och drivningskultur, hyfsad förbrukning ... så håller det på. Totalekonomin är gynnsam, garantierna ett starkt argument.

Det är inte ljudkomforten, maken till enerverande buller på grövre underlag finns knappt.

Läs hela testet här

Skoda Octavia

Nya Skoda Octavia Combi må se bekant ut även om allt är nytt. Modellen har bevarat de egenskaper som gjort den så populär: utrymmen, utrustning, praktiska detaljer och bra komfort/säkerhet – allting är på plats.

Nya grepp återfinns främst i den digitala instrumenteringen, med bildskärmar och ett nytt mediesystem med närmast oändliga möjligheter till egna inställningar och val.

Adaptiv farthållare tillsammans med manuell växellåda kan ge bekväm, nästan ”automatväxlad” körning. Bra finish överlag, tilltalande ekonomi och inom kort ett bredare utbud av modeller med bland annat en laddhybrid. Det mesta talar för att det här är en vinnare, en ”Volvo” för vår tid.

Läs hela testet här

Toyota Corolla

Toyota vinner det senaste testet på säkra köregenskaper, omfattande utrustning, fina utrymmen och bra komfort i framsätet, grenar som Corolla på intet sätt excellerade i när modellen introducerades i Sverige för drygt 50 år sedan! Visst har den nackdelar. Baksäteskomforten är inget vidare och insteget dåligt då dörrarnas öppningsvinkel är löjligt snål. Men ekonomin är tilltalande och Toyotas kunder är överlag väldigt nöjda enligt AutoIndex. Hur man upplever däckbuller är individuellt. Ta en rejäl provtur på vägar du vanligen kör och känn efter om du själv tycker att det är ett problem.

Läs hela testet här

Volkswagen Golf

Nya Volkswagen Golf har blivit dyr, men är värd pengarna. Allra mest imponerar komfortnivån som håller högsta premiumklass och slår många dyrare mellanklassare på fingrarna. Det gör även det stora och flexibla bagageutrymmet.

Den uppdaterade TDI-motorn är inte bara snål. Dubbla NOx-katalysatorer håller nere utsläppen även vid verklig körning. Golf TDI är det självklara valet för den som ofta åker långa sträckor utanför stadsmiljön. Dieselkaraktären är ytterligare förfinad. Här finns är en milätare av högsta rang!

Det enda frågetecknet är digitalt – många små men irriterande buggar drar tyvärr ned intrycket en del. Fler år av nybilsgaranti finns som tillval. Se till att pruta in något extra garantiår och bättre strålkastare innan köp.

Läs hela testet här


Bästa kombin för över 350 000 kronor

BMW 5-serie Touring

Milkostnaden är hög men så är också BMW 5-serie en av marknadens mest kompletta kombibilar. Höjningen av bagagerumsgolvet stör, men i praktiken är påverkan på funktion och flexibilitet måttlig. Skulle utrymmet inte räcka till går det att lasta vidare på tak och krok, hybridiseringen har inte inneburit några eftergifter i det hänseendet. Drivlina samt åk- och körkomfort håller absolut toppklass. Det går att färdas långt och länge utan att vare sig förare eller medpassagerare kroknar. Man får leta länge för att hitta en mysigare familjebil.

Läs hela testet här

Mercedes C-klass

Ambitionsnivån hos Mercedes var hög när den nya laddhybridversionen av C-klass togs fram. Över åtta mils räckvidd i vårkyla och möjlighet till snabbladdning gör C-klass till hybridkungen i segmentet. Digitala strålkastare som förvandlar natt till dag visar att här finns en teknisk höjd som de övriga inte kan matcha, även om Volvo V60 är nära. Addera ett välavstämt komfortchassi och fluffiga sittdynor i bilens grundutrustning och man åker skönast i Mercedes. En del billiga material, något ryckig drivlina på el och volymmässiga lastbegränsningar stör dock en i övrigt finfin helhet.

Läs hela testet här

Mercedes E-klass

Mercedes slutade till sist som segrare i matchen mot två andra laddhybrider men det var jämnare än någon gång tidigare då E-klass kombi funnits med i testtrion.

Laddhybrider som sådana, oavsett märke och modell, lever i viss grad på att staten håller dem under armarna. Vilken miljönyttan är kan diskuteras (och det gör den!) och denna Mercedes representerar knappast toppen av var utvecklingen på området befinner sig just nu. Därtill är elräckvidden alltför låg och bagagerumsintrånget av batteriet alltför högt.

Men resten av bilen håller rejäl klass i nästan alla avseenden och konkurrenterna här kommer i realiteten inte särskilt långt på sina laddningar heller. Det är alltjämt en begränsad biltyp som nog kommer att betraktas som ett kuriosum den dag vi alla sitter i elbilar som rattar sig själva …

Läs hela testet här

Skoda Octavia iV

Skoda hade inte vunnit testet om ”terrängchassit” vore Sverigestandard som i det första av våra testbilexemplar. Ett andra, normalt och korrekt utrustat exemplar vi körde korrigerade bilden av väg- och köregenskaperna till det klart bättre.

Laddhybridens prislapp kan avskräcka, 100 000 kronor upp jämfört med en hyfsat jämförbar fossilversion är bra saftigt. Skoda räddas i det avseendet av ett förväntat starkt andrahandsvärde, så milkostnaden är inte avskräckande om än klart högre än för en normalversion.

Bilen i sig ger det klart modernaste intrycket i testet, med en fräsch stil i det mesta och många avancerade funktioner för exempelvis navigering i kombination med bränsleutnyttjande. Utrymmena är i topp, men under bagageluckan är det trots allt sämre i denna version än i andra Octavia.

Läs hela testet här

Skoda Superb iV

Att Skoda skulle ta hem den ovanligt jämna trekampen mot Volkswagen Passat GTE och Volvo V6 Twin Engine var ingen självklarhet, även om Superb iV på papperet kan tyckas vara ett närmast oslagbart erbjudande för den som vill köra med sladd.

Här finns generösa utrymmen smart fördelade mellan bagagerum och åkande, här finns gott om utrustning och dessutom prisvärda paket för den som vill komplettera, här finns identisk teknik med den storsäljande Passat GTE, till klart lägre pris.

Vadan tvekan? Åkkomforten är, trots den standardmonterade luftfjädringen, inte riktigt lika hög som i Passat och ljudnivån är något mer påträngande. Superb känns en aning ”billigare” helt enkelt. Samtidigt är milkostnaden tre kronor lägre – det avgör saken.

Läs hela testet här

Skoda Superb har även vunnit ett test mot Toyota Camry och Ford Mondeo, då med dieselmotor. Läs testet här.

Subaru Outback

Subaru har en rejäl protokollplump som kan avhandlas direkt: motorn. Den behöver mer effekt och kraftigt minskad bränsleförbrukning. Det är inga problem att hamna närmare litern per mil, oavsett bränsle i XFuel-utförandet. Helt oacceptabelt.

Resten av nykomlingen övertygar desto mer. Åkkomforten är hög, särskilt fjädringen har en förmåga att dämpa alla sorters ojämnheter till ett skönt flyt och ljudnivån är låg. Interiören är trivsam och blandar effektivt viss lyxkänsla med ett rejält intryck och praktiska detaljer. Fyrhjulsdriften fungerar perfekt.

Karossen är riktigt stor och utrymmena delvis mycket bra, men bagageutrymmet är något inskränkt. Helheten är en tuff särling på marknaden, att Outback har haft och kommer att få sin givna publik är inte svårt att förstå.

Läs hela testet här

Volvo V60

Volvo V60 har vunnit flera tester i Vi Bilägare. I ett test mot BMW 3-serie och Volkswagen Passat som du kan läsa här framstår V60 som den bästa Volvomodellen just nu. Den har ett smidigt format och erbjuder gott om plats för både passagerare och bagage med en rakare och mer lättlastad kombibakdel än för stora V90.

Det här är en bil som har trivsam körkänsla, sköna stolar, välavstämd fjädring och rejäl räckvidd på de dynamiska LED-strålkastarna. Dessutom kommer Volvos nyfunna lyxkänsla till ett konkurrenskraftigt pris. Minusposterna är få, men vi hade gärna sett bättre ljudisolering, snålare drivlina, lägre driftkostnader och bättre rostskydd.

I ett senare test av Volvo V60 mot Mercedes C-klass och Volkswagen Arteon som du kan läsa här är det Volvon som avgår med segern trots att den är äldst i trion. Med ny automatlåda och förfinad mildhybridteknik verkar Volvo äntligen kommit tillrätta med akilleshälen hög bränsleförbrukning.

Stadiga trygga köregenskaper är klassiska argument för att välja Volvo, så även 2022. Bagageutrymmet är inte det rymligaste på marknaden men föredömligt lättlastat. Hög utrustningsnivå inte minst vad det gäller förarstödsystem rundar av den trevliga, testvinnande, anrättningen.

Läs hela testet här

Läs hela testet digitalt

I den här artikeln får du en snabb överblick över de bästa bilarna. Vill du läsa alla våra tester och ta reda på all fakta kan du enkelt bli Premiummedlem här.

Du kan också köpa vårt korttidserbjudande som inte förnyas automatiskt.

Det här är en upplåst Premium-artikel

 

Den här artikeln är exklusiv för Premium-medlemmar och tidningsprenumeranter på Vi Bilägare, men den är tillfälligt upplåst för att alla ska kunna läsa. Vi Bilägare storsatsar för att ge våra läsare tillgång till tester, reportage och inspiration i digital form.

Det är enkelt och smidigt att bli Premium-medlem – klicka här för att komma igång och få tillgång direkt!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.