Bild
Nästa artikel
Håll koll på bilens däcktryck

Håll koll på bilens däcktryck

Annons

Kunskapen om nackdelarna med lågt däcktryck är stor. Nu underlätar Clas Ohlson arbetet för varje bilist.

Vid 2010 års däckrazzior svarade två av tre tillfrågade förare (67,3 procent) att de inte hade kontrollerat lufttrycket i däcken den senaste månaden eller att de visste inte när det gjordes senast. Detta enligt statistik från Däckrazzia.

Var nionde bil (11,3 procent) hade 2010 minst ett däck med så lågt lufttryck att det kan jämföras med punktering eller på gränsen till punktering. Detta är en ökning från tidigare års mätningar, då motsvarande andel legat på cirka 9,5 procent.

För lågt lufttryck gör att däcken slits ut i förtid, ökar bränsleförbrukningen och kan göra att bilen bli svår att hantera i en kritisk situation. Risken för punktering ökar också. Om alla i Sverige körde med rätt lufttryck skulle miljön slippa 72 000 ton koldioxid per år. Sett detta i ett globalt perspektiv!

Kom ihåg att öka lufttrycket när du har mycket last eller flera passagerare. Och kolla lufttrycket minst varje månad. På moderna däck är det väldigt svårt att se på däcken om de har för lite luft och därför krävs regelbundna mätningar. Information om rätt lufttryck finns i fordonets instruktionsbok samt vanligen också på en dekal vid tanklocket eller stolpen bakom förarstolen.

Att mäta trycket med de apparater som mackarna erbjuder är inte alltid det lättaste. Men nu erbjuder Clas Ohlson en noggrann digital mätare till extra förmånligt pris. Fram till 15 januari kostar Digital lufttrycksmätare (art nr 35-1710) endast 49 kronor, ordinare pris 79 kronor. Följ länken i rutan till höger för att komma till erbjudandet. 

Taggar:

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.