Bild
Nästa artikel
Vägrkogstest - E22:an ger mersmak

Vägrkogstest - E22:an ger mersmak

Vägtips

E22:an smakar bättre än många andra vägar. Det konstaterar Vi Bilägares vägkrogspatrull som också har provat fyra golf-restauranger – är det värt omvägen?

Dagarna innan avresa äts bara lättare mat, tidigare testprotokoll granskas, lunchtider och avstånd mellan restauranger sammanställs.

När det så är dags att åka är testpatrullen förberedd upp till tänderna.

Efter två test av E4-krogar (Stockholm–Jönköping i nr 1/2017 och Uppsala–Örnsköldsvik i nr 10/2017) är siktet inställt på E22:an. Testresan går genom Östergötland, Småland och Blekinge, med start i Norrköping och mål i Karlshamn.

Våra krogtestare är luttrade men just den här sträckan framkallar vissa förväntningar. Ungefär en timme söder om Norrköping ligger ”den perfekta vägkrogen”. Så hette det i alla fall i omdömet av Tindered förra gången Vi Bilägare testade E22:an.

Vi undrar förstås: håller Tindered fortfarande samma klass?

Restauranger vid golfbanor brukar ibland lyftas fram som bättre alternativ till vägkrogarna.

– Jag försöker leta upp en golfklubb. Där är det alltid bättre käk än på vägkrogen, sa kocken och krögaren Leif Mannerström till Vi Bilägare tidigare i år.

Testpatrullen ville prova detta påstående: är golfkrogarna så mycket bättre?

Slumpmässigt valde vi ut fyra golfklubbar med restaurang och provade dem på precis samma sätt som vägkrogarna.

Slutsatsen: golfmaten är väl godkänd men flera vägkrogar är minst lika bra eller bättre.

Kanske skulle golfkrogarna höja sig högre över vägkrogssnittet på andra sträckor, nivån på maten längs E22:an är överraskande hög jämfört med många andra vägar.


På följande sidor avslöjar vi vilka restauranger som är värda att besöka och vilka du absolut ska undvika.


De testade krogarna

Ringarums Värdshus - Ringarum
Öppet:
Mån–fre 7–20, lör 8–19, sön 8–20, lunch 11–15
Betyg: 2

Stekoset ligger tungt över asfaltsplanen bredvid E22:an. Värdshuset i mexitegel börjar strax servera lunch och det märks ute på parkeringen.

Här stannar många långfärdsbussar för att ta matpaus,  restaurangen ägs av just ett bussbolag.

Vissa försök har gjorts för att piffa till inredningen men att det rör sig om en vägkrog byggd på 70-talet skiner igenom.

Dagens lunch är raggmunk med fläsk, vilket vi anade redan utanför, eller broccoli- och blomkålsgratäng med skinka (89 kr).

Gratängen är rinnig med grönsaker och skinka som simmar runt i industriell vitsås. Potatisen är lite överkokt men skalet sitter kvar och det finns inga tendenser till skinnbildning, vilket fortfarande är en smärre sensation på en vägkrog.

Raggmunkarna och fläsket smakar bra och är inte så fettdrypande som rätten ibland kan vara.

Det finns också en à la carte-meny med allt från kebab i pitabröd (59 kr) till varmrökt lax (139 kr) och schnitzel (129 kr).

Marinerad tomat är ett udda inslag på salladsbordet. Kaffet är beskt med oväntad bismak av marsipan (betyg 1 av 5). Toaletterna är välstädade.

Föreställ dig en typisk vägkrog. Ringarum är ungefär så.


Café Kårtorp - Valdemarsvik
Öppet
: 9–17, lunch 11.30–14
Betyg: 4

Flaggorna, parasollen och clownen från ett visst glassmärke ger intrycket av en förväxt glasskiosk men Café Kårtorp har högre ambitioner än så.

Läget i en tallbarrsdoftande skogsglänta utanför Valdemarsvik ger en välbehövlig chans att varva ner efter några timmars vägnötande. Inredningen är ombonad som ett vardagsrum.

Mycket av maten kommer från gårdar i närheten och det märks både på kvaliteten och priserna. Dagens, kalops, kostar i och för sig 95 kr men de andra rätterna är dyrare: pannbiff (159 kr), nässelrökt regnbåge (159 kr), ryggbiff (219 kr)…

Kalopsen är mycket vällagad. Långkoket har gjort köttet underbart mört. Smaken är djup och mustig och dessutom, ovanligt på vägkrog, är uppläggningen snygg. Enda abret är potatisen. Vi förstår inte hur man kan servera överkokt skinnpotatis när det andra på tallriken håller så hög klass.

Precis som kalopsen smakar pannbiffen alldeles ljuvligt. Väldigt bra kött som trivs ihop med gräddsåsen och den stekta löken. Tyvärr är det lika illa ställt med potatisen här.

Litet men fräscht salladsbord. Hembakat bröd. Nybryggt starkt kaffe (betyg 4 av 5). Ren toalett.

Sammanvägt går testsegern, knappt men klart, till Café Kårtorp. Vi uppskattar den personliga stilen och att allt, förutom potatisen, är gjort med finess och extra omtanke.

Restaurangen har öppet april–november.


Tindered Lantkök - Edsbruk
Öppet
: Mån-fre 9-20, lör-sön 10-20, lunch 11–14
Betyg: 4

Vi kommer till Tindered med höga förväntningar, har man korats till ”Sveriges bästa vägkrog” så har man.

Restaurangen ligger naturskönt på en höjd intill sjön Ommen, strax söder om Edsbruk. Utanför finns snabbladdare för Teslabilar.

Ryktet är vida spritt och betyder hårt besökstryck vid lunchtid. Det kan ta en stund att få maten. Själva matsalen klingar Carl Larsson och högtalarna spelar miljöljud, bland annat fågelkvitter och jamande katter, kanske för att dölja det högljudda kylskåpsaggregatet.

Förutom dagens rätt (95 kr) finns en ganska omfattande meny med husmanskost, bland annat isterband (115 kr), stekt strömming (115 kr), pannbiff (128 kr) och Biff Rydberg (198 kr).

Dagens är en enkel chili con carne med ris. Köttfärsen är hyfsat kryddad med chili. Riset smakar ingenting alls. En ganska oinspirerad rätt, klart under våra förväntningar.

Isterband med dillstuvad potatis och rödbetor gör oss genast gladare. Korven håller hög kvalitet. Smaken är rökig och har den typiska syrligheten. Toppklass! Rödbetorna som serveras i en egen liten skål är ett gott komplement men potatisen är oväntat smaklös.

Bra sallad. Gott hembakt bröd. Kaffet starkt och fylligt (betyg 4 av 5), kostar extra till andra rätter än dagens. Fräscha toaletter.

Tindered håller fortfarande hög klass men det räcker ”bara” till en fyra i betyg.


Marsöfiskaren - Fårbo
Öppet
: Sön–mån 11–16, tis–fre 10–18, lör 10–16, lunch 11-14
Betyg: 3

Man kan tycka att en fiskspecialist som serverar lunch borde satsa på fisk men det är ingen självklarhet. Veckans dagensmeny på Marsöfiskaren, dryga milen norr om Oskarshamn, innehåller bara en rätt som har någon form av ursprung från havet.

På den fasta menyn finns förvisso flera fiskinslag, till exempel silltallrik (129 kr) och laxpaj (119 kr), men också pannbiff (159 kr) och nachotallrik (119 kr).

Disken precis innanför dörren är i alla fall fylld av färsk och rökt fisk och skaldjur och sillar, men det kan ju vara knepigt att köpa med på resande fot.

Dagens lunch (90 kr) är fläskkarré och serveringen är sannerligen ingen fröjd för ögat. De tillhörande rotsakerna badar i oljig sky men det är kryddstark anrättning med chili och inge-fära. Synd att köttet är torrt.

Bakad potatis med laxröra (119 kr) verkar vara en storsäljare. Röran med varmrökt lax är god, tilldelningen snål. Bakpotatisen smakar precis som den ska och krispiga sockerärtor är en trevlig garnering.

Matsalsmöblerna är bastanta som stenblock. Bra sallad. Kaffet smakar som en tunn snabbvariant (betyg 2 av 5). Oväntat utbud av löste. Fräscha toaletter.

Även om inriktningen spretar smakar maten hemlagat.


Oskarshamns GK - Skorpetorp
Öppet
: Mån–tor 10–17, fre–sön 10–16, lunch 11–15
Avstånd E22: 4 km
Betyg: 3

Några kilometer in i skogen söder om Oskarshamn kommer vi fram till en smockad parkeringsplats. Trots vardag och grått höstväder är det full rulle på golfbanan.

Jämte en fintrimmad övningsgreen ligger klubbhuset med butik och restaurang. Under säsongen serveras dagens lunch (95 kr) alla dagar. Lite motvilligt säger kocken att det också finns en à la carte-meny, de flesta gästerna verkar välja dagens. Burgare med pulled pork, långlagat fläsk, kostar 95 kr.

Självservering gäller för dagens lunch och vid vårt besök ligger fläsk och raggmunk i kantinerna. Fläsket smakar bra men raggmunken har fallit offer för varmhållningsdjävulen och blivit mosig och svettig.

Mellan bröden på nämnda burgare ligger en rejäl skopa sönderkokt fläsk med sötstark och rökig barbecuesmak. Sensationellt kryddigt med vägkrogsmått. Goda pommes frites fullbordar en prisvärd tallrik mat.

Kaffet är beskt (betyg 2 av 5) men kaka ingår i alla fall. Salladsbordet okej. Toaletterna är rena med dekorativa stenar i handfatet. Ute i restaurangen borde städningen vara bättre, kladdigt buffébord och skräpigt golv ser taskigt ut.


Kalmar GK - Kalmar
Öppet
: 8–16, lunch 11–15
Avstånd E22: 3 km
Betyg: 4

Från E22:an finns ingen vägvisning, det gäller att svänga av vid trafikplats Kalmar Norra och sedan följa skyltarna med golfsymbolen.

Anläggningen är Smålands största, med två 18-hålsbanor, och så sent som i somras invigdes ett sprillans nytt klubbhus som byggts för 15 miljoner kronor. Satsningen har gett restaurangen i samma byggnad en flott inramning, inte minst tack vare glasväggen som vetter ut mot Kalmarsund. Designmöbler förstärker den påkostade känslan.

Dagens rätt kostar lite mer än på andra ställen (105 kr), efter 13.30 får pensionärer 10 kr rabatt. För samma peng finns också en fisk- och en pastarätt som byts ut varje vecka. I kassan får man en golfboll som man växlar mot mat i köksluckan.

Fransk örtgryta med fläskkarré och potatismos är dagens och teststräckans kanske mest helgjutna servering. Mört sönderfallande kött. God dragonkryddad gräddig sås med fläskbitar. Utmärkt mos, förmodligen gjort med en hel del smör.

Den panerade spättan, veckans fisk, har degig panering men själva fisken är saftig och god. Den oskalade potatisen är, hör och häpna, lagom kokt. Det går alltså att göra bra potatis i storkök, vi som börjat tvivla på den saken.

Mycket bra salladsbord. Starkt habilt kaffe (betyg 3 av 5). Fräscha toaletter.


Rasta Kalmar - Kalmar
Öppet
: 6–24
Betyg: 1

”Sveriges största korsvirkesrestaurang”. Så beskriver vägkrogskedjan Rasta sin anläggning i Kalmar. Det låter kanske charmigt men verkligheten är en annan. Restaurangen ligger utslängd på asfaltsåkern vid handelsplatsen Hansa City, precis vid avfarten mot Ölandsbron. Ett glatt gäng sitter och rycker i Jack Vegas-maskiner, annars är stämningen nedstämd.

Dagens lunch (89 kr) serveras till sent och alternativen visas på en digital skärm: falafel med salsa, raggmunk med fläsk, eller fisk- och skaldjurspasta.

Falafel äter vi gärna men upptinade och smaklösa halvfabrikatbollar gör ingen glad. Rökig salsa och inlagd rödlök är goda tillbehör men hade inte ris passat bättre än överkokt potatis?

Också pastan är överkokt bortom allt förstånd och det vi hittar av skaldjur och fisk är billigast möjliga burkmusslor och crabsticks. Den tjocka såsen smakar skaldjursfond och helheten är mest en gegga utan struktur. Känslan av fryst färdigmat är påtaglig.

Som vanligt på Rasta finns även en fast meny med husmanskost som köttbullar, pytt och pannbiff (89 kr). Anslag gör också reklam för smörrebröd (två för 88 kr).

Salladsbordet är bättre än snittet. Kaffet är tunt med märklig bismak (betyg 1 av 5). Toaletten behöver fräschas upp, det luktar inte trevligt alls och den öppna golvbrunnen på herrarnas är ingen vacker syn.

Nej, stanna inte här.


Blomlöfs Rökeri - Brömsebro
Öppet
: Mån–fre 11.30–15.30, lör 10.30–12.30
Betyg: 4

På den passande adressen Rökerivägen 3 i Brömsebro, alldeles intill E22, finns ett piggt alternativ till traditionell vägkrogsmat. Här har familjen Blomlöf rökt fisk i flera generationer och det märks att man kan sina grejer.

Serveringen, som byggdes ut och rustades upp i somras, ligger vägg i vägg med rökeriet. Matiga smörgåsar (35–99 kr) presenteras i en glasmonter och köket är försett med fritös för att göra fish and chips (109 kr).

Ål är specialiteten men just den här dagen har fiskarna inte levererat denna delikatess.

Den decimeterhöga mackan med ”stjärnspätta” (98 kr) är i alla fall en hit. Kombinationen av rödspätta, räkor, bearnaise-sås och sparris låter udda men fungerar klockrent. Garneringen med jordgubbe och vindruva känns lite malplacerad.

Väljer man fish and chips behöver man inte gå hungrig. Portionen är rejäl och den frasigt friterade fisken är perfekt tilllagad. Maltvinäger får man själv dosera med pipett för att få till rätt syrlighet.

Maskinkaffe kostar 20 kr och smakar hyggligt (betyg 3 av 5). Ingen sallad. Toaletterna fräscha precis som resten av lokalen.

Vi saknar kanske ett par varmrätter men något bättre matalterantiv mellan Kalmar och Karlskrona finns inte.


Jämjö Grill - Jämjö
Öppet
: 11–21, lunch 11–14
Betyg: 2

Myntet på kaffekokarens värmeplatta är en klassiker på vägkrogen, ändå blir kaffet allt som oftast bränt. Så även på grillen i Jämjö, där javan också har en underlig bismak av punchrulle (betyg 1 av 5).

Restaurangen bakom OKQ8 har nya ägare som satsar på en typisk grillkioskmeny med kebab, hamburgare och pizza, men även någon pastarätt och panerad rödspätta (85 kr). Dagens lunch kostar 75 kr, billigast på teststräckan. Vanligaste beställningen verkar dock vara kebabrulle (75 kr).

Pannbiff med kokt potatis och gräddsås är dagens vid vårt besök. Biffen är gummiseg och väcker misstankar om halvfabrikat. Såsen har stått på för länge, med skinn som resultat. Gud glömde också potatisen i varmhållningen. Skinnlagret är flera millimeter tjockt.

Troligen är rödspättan hastigt upptinad men fisken är saftig och paneringen frasig. Plus för goda räfflade pommes frites, grillkryddan som tippats över hade vi dock klarat oss utan.

Lokalen ger ett ganska slitet intryck, inte minst toaletten. Det osar från köket och värmen flödar ut från pizzaugnen. Salladsbordet fräscht med god vitkålssallad och pizzadegsbröd.


Trummenäs GK - Ramdala
Öppet
: Mån–tor 10–15, fre–sön 10–18, lunch 11.30–14
Avstånd E22: 3 km
Betyg: 3

Avstickaren från E22:an tar fem minuter, belöningen är utsikten över Karlskronas östra skärgård. Den traditionella vägkrogen känns avlägsen.

Läget vid havet gör att golfbanan i stort sett kan hålla öppet året runt. I klubbhuset finns en tavla med 20 namnplaketter, de som sänkt en hole-in-one.

Restaurangen serverar dagens lunch (95 kr) på vardagar, med inriktning på husmanskost. På menyn finns också ett tjugotal pizzor (80–100 kr), lövbiff med aromsmör (125 kr), schnitzel (119 kr), pyttipanna (95 kr) och ett par andra rätter.

Dagens är kåldolmar med kokt potatis och brunsås. De två välfyllda dolmarna är milda i smaken men goda. Tyvärr har såsen skinn och det gäller också potatisen, som ändå är snäppet bättre än snittet.

Vi beställer också pytten och blir glada för frågan ”hur vill du ha dina ägg tillagade?” och att de levereras perfekt ”sunny side up”. Pytten har varit fryst men smakar bra.

Salladen har en del roliga inslag, bland annat grönsakssalsa. Kaffet är starkt och lite bränt (betyg 2 av 5). Toaletten är skräpig redan när lunchen börjar.

Om inte annat är havsbrisen en uppfriskande anledning till besök.


Nicklastorp GK - Karlskrona
Öppet
: Tis–fre 9–15, lör–sön 9–16, lunch 11.30–14.30
Avstånd från E22: 3 km
Betyg: 2

Håll utkik efter skylten till avtagsvägen, den kommer tvärt och av erfarenhet vet vi att den är lätt att missa.

Banan går genom ett kuperat landskap med bok- och barrskog och ovanför första tee ligger klubbhuset med golfbutik på nedervåningen och restaurang ovanpå.

När vi anländer vid 11.30 är det tomt på gäster. Vi får kliva över en dammsugare som ligger och blockerar ingången. Borden är inte rengjorda.

Dagens lunch serveras både på vardagar (80 kr) och helger (90 kr) under säsongen men det kan vara klokt att kontrollera öppettiderna på golfklubbens hemsida (www.nigk.se).

En griffeltavla listar några fler rätter, bland annat panerad torsk (110 kr) och fläsksida med klyftpotatis (120 kr), men kocken påpekar att väntetiden är åtminstone en kvart så vi nöjer oss med dagens, oxgryta med kokt potatis.

Grytan är gjord enligt konstens alla regler. Köttet är så mört att det nästan faller isär av sig själv i den djupa och mustiga såsen. Mycket gott. Rätten hade varit en fullträff om det inte vore för den hopplösa potatisen, som på så många andra vägkrogar är den gravt överkokt.

Salladen är ordinär. Kaffet är blaskigt (betyg 2 av 5). Toaletten ren.

Oxgrytan är egentligen värd högre betyg men helheten ger ett slarvigt intryck.


Nättraby Vägkrog - Nättraby
Öppet
: Mån–fre 9–20, lör–sön 12–20, lunch 11–14.30
Betyg: 2

Restaurangen vid Nättraby trafikplats, dryga milen väster om Karlskrona, håller fast vid beteckningen vägkrog och försöker samtidigt profilera sig som sportbar. Fem tv-skärmar står påslagna vid vårt besök. Lokalen ser ut att vara nyrenoverad.

Lunchen går på 89 kr vare sig man väljer dagens rätt, veckans pasta, veckans sallad eller kebab-, gyros- eller hamburgertallrik. Det finns också pizza (89–99 kr), fläskfilé med gorgonzolasås (130 kr) och ”familjekebab” för fyra personer (200 kr).

De två rätterna vi beställer går i precis samma färger.

Dagens är gratinerad falukorv med potatismos och vit sås. För ovanlighetens skull smakar moset hemlagat – gott. Korven är brett skuren utan skåror med kryddning. Den glansiga vita såsen förstår vi oss inte på alls, den återkommer på många vägkrogar och det kan inte handla om smaken eftersom det inte finns någon sådan.

Veckans pasta, spagetti med gyros och ädelostsås, är en mycket märklig anrättning. Köttet är broskigt, spagettin överkokt och såsen känns bara fel i sammanhanget.

Salladsbordet är enkelt men helt okej. Kaffet är svagt med sur bismak (betyg 1 av 5). Toaletterna rena.


Bistro Blå - Listerby
Öppet
: Mån–fre 11.30–17.30, lör–sön 12–16, lunch 11.30–14.30
Betyg: 3

Söker man en vägkrog med annorlunda karaktär finns en sådan vid rondellen i Listerby. Mor och dotter driver restaurangen i den blå villan och har skapat en gemytlig hemkänsla. Kolla om det finns plats att sitta vid rokokomöblerna i burspråket!

Att dömma av den packade parkeringen och den välfyllda lokalen är lunchen populär. Förutom dagens rätt (90 kr) serveras ”veckans dagens” och ”veckans veg” (90 kr) och maten hämtar man själv ur rostfria kantiner.

Rotmos med rimmad bog och fläskkorv är perfekt husmanskost efter konstens alla regler. Smakrikt rotmos med perfekt dos av salt och vitpeppar, saftig korv och så senap på det – oj så gott!

Falukorven med stuvade makaroner är inte alls lika rolig. Den ugnsgratinerade korven är okej men de stuvade makaroner är överkokta, okryddade och dessutom ljumna.

Sådan tydlig nivåskillnad mellan rätterna är svår att förklara.

Salladsbordet godkänt. Kaffet blaskigt i fint porslin (betyg 2 av 5). En påse hembakade småkakor kostar 10 kr, persikokaka med vaniljsås 20 kr.

Toaletten är ren men disksvampen på handfatskanten gör oss konfunderade. Är den kvarglömd från städningen eller är det tänkt att man ska skrubba händerna?


Café Galtsjön - Ronneby
Öppet
: 10–17
Betyg: 1

Ambitionen måste ha varit storslagen när vägkrogen vid Galtsjön byggdes i mitten av 80-talet. Storleken är tillräcklig för att ta emot en invasion av hungriga resenärer. De senaste fyra åren har lokalen stått öde men nu försöker en ny ägare få snurr på verksamheten.

Läget vid sjön går inte av för hackor – resten vill vi helst glömma.

Den varmrökta laxen (109 kr) har ett högst suspekt utseende. Den brungeggiga hinnan på fisken känns lagom fräsch. Köttet är torrt och trådigt. Lika sorglig är potatisen som har sur bismak och obehagligt skinn.

Färdigköttbullarna (79 kr) är snabbtinade och mjuka i konsistensen, utan stekyta och smak. Brunsåsen går i klassisk skolmatsalsanda.

Andra menyalternativ är bland annat schnitzel (95 kr), rödspätta (95 kr) och räkmacka (55 kr).

Vitkålssallad ingår men den måste vara direkt hälsovådlig med sin doft av gammal disktrasa. Odrickbart bränt kaffe (betyg 1 av 5) kostar 20 kr.

På toaletten är urinstanken så intensiv att vi inte vill tro att det är sant – men tyvärr. De ruttna möblerna på terrassen förstärker den nedgångna känslan.

Vi har respekt för att det är svårt att driva restaurang, inte minst vägkrog, men det här är bara för dåligt.


Best Western Karlshamn - Karlshamn
Öppet
: Mån–fre 6.30–14/17.30–21.30, lör–sön 7.30–11/17–21.30, lunch 11.30–14
Betyg: 3

Den mörka fasaden ser sådär lagom inbjudande ut men det är ju ändå insidan som räknas.

Hotellet vid infarten till Karlshamn ingår numera i Best Western och inte längre i Scandic. Restaurangen kallas Ankaret och lunchtid är det självservering av två olika rätter som gäller (85 kr).

Logistiken i foajén är lite rörig. Hotellets receptionist sköter betalningen men ansvarar också för kaffemaskinen och gästernas olika ärenden. Vi får snällt stå och vänta medan maskinen åstadkommer ett par cappuccino.

Panerad torsk med remouladsås och kokt potatis är dagens ena alternativ. Lång varmhållning har gjort paneringen degig men fisken är ändå okej. Den överlagade potatisen smakar ingenting alls.

Det andra alternativet, gulasch med rostad potatis, är närmast överkryddat. Vi brukar klaga på okryddad mat men här måste kocken ha tagit fel på kryddmått och decilitermått vid doseringen av paprikakrydda. Potatisen är elastisk som en squashboll.

Salladsbordet är ambitiöst men melon i vitkålssalladen är kanske lite väl kreativt. Kärleksmums ingår som dessert. Kaffet är bränt med otrevlig bismak (betyg 1 av 5). Toaletten fräsch.

ÅRETS TIDIGARE VÄGKROGSTESTER

Vi har gjort två vägkrogstester tidigare i år – båda längs sträckor av E4:an. Betyg inom parentes. Testvinnare gulmarkerade.

E4 norr mellan Uppsala
och Örnsköldsvik (ViB 1/2017)

1. Kocken och Kallskänkan (2)
2. Dragon Gate (–)
3. Dinners Gävlebro (3)
4. Rasta Hagsta (2)
5. Rasta Tönnebro (1)
6. Ångersjöns Mat & Café (2)
7. Värdshuset Glada Hudik (2)
8. Värdshus Toppsnäckan (1)
9. Pink Ladies (3)
10. Highway Hotel (3)
11. Blå Ängeln (1)
12. Hotell Höga Kusten (4)
13. Ullånger Hotell & Restaurang (2)
14. Dockstabaren (2)
15. Näske Krog (4)
16. Vägkrog Örnen (1)

 

E4 söder mellan Stockholm
och Jönköping (ViB 10/2017)

1. Daisy´s Sillekrog (1)
2. Sille Vägkrog Öst (1)
3. Rasta Nyköpingsbro (2)
4. Stavsjö Krog & Kafé (4)
5. Wärdshuset Tuppen (2)
6. Rasta Mantorp (2)
7. Albackens Trädgårdsskafferi (5)
8. Eataliano (3)
9. Rasta Ödeshög (2)
10. Dinners Ödeshög (4)
11. Restaurang Brahehus (2)
12. Restaurang Vätterleden (2)

Taggar: Vägtips

Dagarna innan avresa äts bara lättare mat, tidigare testprotokoll granskas, lunchtider och avstånd mellan restauranger sammanställs.

När det så är dags att åka är testpatrullen förberedd upp till tänderna.

Efter två test av E4-krogar (Stockholm–Jönköping i nr 1/2017 och Uppsala–Örnsköldsvik i nr 10/2017) är siktet inställt på E22:an. Testresan går genom Östergötland, Småland och Blekinge, med start i Norrköping och mål i Karlshamn.

Våra krogtestare är luttrade men just den här sträckan framkallar vissa förväntningar. Ungefär en timme söder om Norrköping ligger ”den perfekta vägkrogen”. Så hette det i alla fall i omdömet av Tindered förra gången Vi Bilägare testade E22:an.

Vi undrar förstås: håller Tindered fortfarande samma klass?

Restauranger vid golfbanor brukar ibland lyftas fram som bättre alternativ till vägkrogarna.

– Jag försöker leta upp en golfklubb. Där är det alltid bättre käk än på vägkrogen, sa kocken och krögaren Leif Mannerström till Vi Bilägare tidigare i år.

Testpatrullen ville prova detta påstående: är golfkrogarna så mycket bättre?

Slumpmässigt valde vi ut fyra gol

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Testa för endast 19 kr!

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto. ✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev

Läs mer

SÅ TESTAR VI

Vi Bilägares vägkrogspatrull besöker vägkrogarna anonymt och beställer två rätter. Vi tar alltid dagens rätt när det är möjligt. Vi provar salladsbordet, smakar kaffet och undersöker hur toaletterna ser ut. Omdömet på maten vägs ihop med det allmänna intrycket av restaurangen och ger ett vägkrogsbetyg mellan 1 och 5.


Betygskala: 5: Utmärkt. 4: Bra. 3: Medel.
2: Mindre bra. 1: Dåligt.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.