Bild
Nästa artikel
Visst kan vägkrogsmat vara elegant och vällagad, det bevisar Laxbutiken i Ljungskile. Testpatrullen delar ut toppbetyg.
Visst kan vägkrogsmat vara elegant och vällagad, det bevisar Laxbutiken i Ljungskile. Testpatrullen delar ut toppbetyg.

Vägkrogstest - torsk på lax

Vägtips

Lax i restaurangklass håvar in testsegern när vägkrogspatrullen äter sig fram längs med E6:an. Här är de bästa restaurangerna och de du ska undvika mellan Svinesund och Öresund.

Vad gör en bra vägkrog? Ganska enkelt egentligen, tycker Vi Bilägares testpatrull som provat och betygsatt ett femtiotal vägrestauranger de senaste åren.

Maten får gärna vara just enkel, okomplicerat är oftast bättre än tillkrånglat. Husmanskost fungerar alldeles utmärkt.

Vad vi är allergiska mot är fusk och slarv. Krogar som tar genvägar och mest använder halvfabrikat har vi inte mycket till övers för, särskilt inte när maten kostar uppemot hundralappen eller ibland mer än så.

Vi tycker att man kan begära råvaror lagade från grunden, åtminstone så långt som möjligt.

Redan där är mycket vunnet men en bra vägkrog ska förstås vara trevlig att besöka, servicen ska vara någorlunda snabb och det ska vara rent och fräscht.

Självklarheter egentligen – men inte självklart i verkligheten.

 

En krog som uppfyller alla kriterier och lite därtill är Laxbutiken i Ljungskile. Den rosa fisken som serveras i alla dess former precis intill E6:an håller god restaurangklass och de höga ambitionerna skiner igenom i stort och smått. Här har inget lämnats åt slumpen.

Restaurangen, som har två systerkrogar utmed E6:an, får fem av fem i betyg och blir därmed den andra vägkrogen som tilldelats högsta betyg under de senaste två åren (se tidigare testbetyg på sidan 67).

Maten på Laxbutiken kostar någon tjuga mer än en vanlig vägkrogslunch och det är förstås en förklaring till att man kan hålla högre kvalitet. Kör man E6:an upp och ned varje dag förstår vi om man väljer billigare alternativ – men om man åker mer sällan kan det kanske vara värt att betala de där extra kronorna. Det tycker i alla fall testpatrullen.


Den här gången har vi granskat 13 vägkrogar mellan Svinesund och Öresund, det vill säga mellan norska gränsen och Helsingborg. Vi har bara testat restauranger som ligger i anslutning till E6, någon längre omväg ska inte behövas.

Ett ställe som förtjänar extra beröm är restaurangen vid Varbergs golfklubb. Golfkrogar brukar ibland beskrivas som bra vägkrogs-alternativ och det stämmer verkligen här. Kökets ansträngningar märks på tallriken och att dagens lunch kostar under hundringen känns nästan som ett fynd. Stark fyra i betyg.

Precis som vid tidigare test måste vi dock konstatera att det är en väldig skillnad på krog och krog. Några skulle behöva en rejäl uppryckning medan vissa skulle kunna bli så mycket bättre genom att slipa på några detaljer.

Det låter kanske inte som raketforskning men det verkar hopplöst svårt att få till vettig kryddning, potatis och kaffe. Mycket av maten är smaklös, potatisen är ofta överkokt och omsluten av obehagligt skinn, och kaffet ibland så beskt och bränt att man hellre avstår.

 

Sammantaget är ändå E6:an en hygglig vägkrogsväg. Restaurangerna som får fyra i betyg är bra alternativ allihop. Treorna är godkända men har vissa brister.

Två krogar som ligger väldigt fint, Kungsrasten vid Hallandsåsen och Utsikten vid Ödsmålsbron, verkar dock ha bommat igen. Den senare anger ”tekniska problem” och att man är "välkommen åter imorgon" men det ser väldigt stängt ut...


De testade krogarna

Rasta Tanum - Tanumshede
Öppet: Mån–fre 06.30–24, lör–sön 8–24 (dagens buffé 11–21)
Betyg: 1

Sällan har självservering varit så omständlig som på den här filialen av kedjan Rasta. Kantiner finns vid två stationer, lock ska lyftas hit och dit, och eftersom byttorna ligger i dubbla rader gäller det att ha långa armar för att nå.

Menyn vid ingången säger att dagens lunch är korv stroganoff eller stekt fisk men de rätterna syns inte till.

– Oj, det måste vara en gammal meny, säger killen bakom disken som sedan glömmer att åtgärda saken.

Fiskgratängen, som är ett av två bufféalternativ (94 kr), ser ut som ett rop på hjälp, stora klumpar simmar omkring i den spruckna såsen. Än värre är att fisken är kall! Vi försöker men ger upp, det här vill man inte äta.

Kycklingklubban med currysås är bättre, köttet blir inte så torrt som en filé riskerar att bli. Såsen är garanterat halvfabrikat och riset överkokt, deppiga tillbehör till okej kyckling.

Hamburgare och flera husmansklassiker finns också att beställa.

Den kapellformade lokalen ger ett nyrenoverat intryck, förutom att ventilationen slamrar högljutt. Fräsch salladsbar. Blaskigt kaffe med fadd bismak (betyg 1 av 5). Toaletterna som delas med Preem-macken är flitigt använda och inte städade på länge.


Rasta Håby - Munkedal
Öppet: Mån–sön 6–24 (dagens rätt 11–21)
Betyg: 2

Bara några mil söder om Rasta Tanum ligger ytterligare en restaurang i samma kedja, kanske ett tecken på att E6 är en lukrativ vägkrogsväg. Här har motell och servering funnits ända sedan 1950-talet, tidigare under namnet Motell Traden.

Den stora asfaltsplanen utanför är full av långtradare och strax efter oss kommer en busslast med norska turister.

Något förvirrande finns två olika köer, den högra verkar vara tänkt för dagens lunch.

Utbudet är stort, det finns två dagens (92 kr), något som kallas ”98:an” för just 98 kr (spättafilé med gräslök och skinka), tacobuffé (109 kr), köttbullar (89 kr), raggmunk (109 kr), och en hel del annat.

Den ugnsgratinerade falukorven med potatismos överraskar positivt, såsen med pepparrot och fräst purjolök är oväntat kryddig och smakar hemlagat. Moset är dock en klistrig historia med konstig bismak.

Pastan med strimlat fläsk och currysås är gjord med noll och ingen inspiration, tagliatellen är överkokt, fläsket torrt och trådigt, och såsen smakar skolmat när den är riktigt tråkig.

Matsalen är sorlig men det går också att sitta lite mer avskilt. Salladsbaren är över snittet, kaffet strävt och beskt (betyg 1 av 5). Toaletten en trappa ned ser ut att vara nyrenoverad och är bra städad.

Det här är en av de mer välskötta restaurangerna som Rasta driver men den trista storköksmaten håller betyget nere.


Restaurang Apasionados - Munkedal
Öppet: 9–20 (dagens rätt mån–fre 11–14)
Betyg: 3

Sikta mot det märkligaste huset vid Håbymotet så hittar du rätt. Den som ritat den kantiga byggnaden, tidigare en turistbyrå, måste haft en särskild böjelse för trianglar.

Restaurangen i ena flygeln är raka motsatsen till Rasta på andra sidan parkeringen. Namnet är spanska och betyder ungefär ”passionerad”, en passande beskrivning på ägaren, ursprungligen från Chile, som ger ett energiskt mottagande. Skylten vid ingången hälsar att hundar är välkomna, en affisch gör reklam för en salsakurs.

Det finns en dagens (85 kr) och åtta andra rätter (95 kr), bland annat fläsknoisette och pangasius. Maten serveras vid bordet och man betalar efteråt.

Salladsbordet förtjänar applåder. Egensyrade grönsaker, hemgjord potatissallad, stekt aubergine och zucchini, vitlöksbröd, potatis- och purjolökssoppa – det är något annat än trött pizzasallad och rivna morötter.

Dagens är kycklinggryta med ris, en enkel men hyfsat kryddad rätt. Bra tillagad kyckling.

Pangasiusen tar närmare 20 minuter att få in, på tok för lång tid. Fisken är saftig inuti men paneringen har blivit geggig av lagen från räkorna som ligger ovanpå. Överkokt potatis.

Tipset är nog att hålla sig till dagens.

Toaletten ren. Kaffet kokhett och fylligt (betyg 4 av 5).


Simons värdshus - Uddevalla
Öppet: Mån–lör 9–19, sön 9–20 (dagens lunch 11–16)
Betyg: 3

Glassgubben ligger vält vid entrén och den gula byggnaden med skylten ”Wärdshus” på taket har sett sina bästa dagar.

Insidan ger ett bättre intryck. Fina tapeter, nya möbler och en soffgrupp på persisk matta gör att den här typiska vägkrogen känns ganska ombonad.

På en griffeltavla listas tre dagens: pannbiff (109 kr), torskrygg (99 kr) och gräddstuvad pyttipanna (95 kr). På à la carte-menyn finns bland annat fläskfilé (144 kr), ”Simons schnitzel” (134 kr), kebab med pommes (99 kr) och ”husets paj” (78 kr).

Pannbiffen verkar de flesta välja och den egengjorda biffen har den rätta stekytan och vitpepparkryddningen men varmhållningen har gjort den torr. Gräddig svampsås, stekt lök och lingonsylt är solida tillbehör medan potatisen är överkokt och smakar konserv.

Pytti-panna brukar vara ett säkert kort och här serveras den rykande varm med ett stekt ägg ”sunny side up”. Pytten är gjord med korv av olika sorter och mosig industripotatis, ganska gott men synd på potatisen.

Salladsbaren liten men fräsch. Kaffet nybryggt och starkt (betyg 4 av 5). Ren toalett som man kommer åt med en utgången femkrona som lånas i kassan.


Laxbutiken Ljungskile - Ljungskile
Öppet: Mån–sön 10–19 (dagens rätt 11­–19)
Betyg: 5

Plötsligt händer det – en vägkrog i toppklass! Testpatrullen lyfter på hatten och ger högsta betyg åt restaurangen precis vid Ljungskilevikens strand.

Systerkrogen i Heberg får ursäkta, det är här som alla bitar faller på plats. Inte minst är lokalen trevligare, med fönster och veranda mot vattnet. Miljön är ljus och modern och trots en strid ström av besökare är stämningen lugn.

Efter en titt i den färgsprakande fiskdisken beställer vi dagens rätt, pankopanerad lax med coleslaw och stekt potatis (134 kr). Laxen är perfekt tillagad och höjs av den dragonkryddade paneringen. Potatisen smakar precis som den ska, andra vägkrogar får gärna komma hit på studiebesök. Egengjord coleslaw. Väldigt fräscht alltihop!

Lax i alla dess former finns också att beställa: dillkokt (184 kr), soppa (129 kr), varmrökt (184 kr), grillad (192 kr), rimmad (179 kr) och så vidare. Buffé serveras sommartid (250 kr).

Det asiatiska inslaget på menyn, sojamarinerad lax med glasnudelsallad, är genomtänkt in i minsta tugga. Laxen är tunt skuren och ligger på en bädd av sesammajonnäs, lyxigt värre för den som gillar rå fisk. Spänstiga grönsaker och ett stort lass sjögrässallad sätter pricken över i:et.

Nybakat bröd men inget salladsbord. Bra kaffe (betyg 4 av 5). Toaletten trång men ren.

Visst, det kostar någon tjuga mer än på en vanlig vägkrog men kvaliteten är så mycket högre. Prisvärt, tycker patrullen.


Lilla laxen - Kungsbacka
Öppet:
Mån–sön 10–20 (veckans rätt vard. 11–14)
Betyg: 4

Snabbmat med lax som huvudingrediens är idén bakom Lilla Laxen, systerkrog till Laxbutiken i Ljungskile och Heberg. Den vita ladan med stora fönster påminner om en Max hamburgerrestaurang med ljus och modern inredning, digitala menyer och ”drive through”. Borden är runda och inte så många, barstolar utmed väggarna ger extra sittplatser.

Maten är lax för nästan hela slanten, grillad sådan med svamprisotto är ”veckans grillade” (120 kr eller 150 kr med pannacotta). Bland de andra rätterna finns varmrökt lax (154 kr), grillad laxfilé (172 kr), laxsoppa (114 kr) och ”poké bowl” (128 kr). Kikärtsbiff (130 kr) är enda laxfria alternativet. Höga priser alltså, måtte det smaka bra…

Den grillade laxen är knappt saltad men utmärkt tillagad. Risotton har kokat för länge och tappat spänsten men är god ändå.

Poké bowl, matflugan från Hawaii, är förmodligen det hippaste man kan äta längs E6:an. Skålen med sojamarinerad rå lax, krispiga grönsaker, cashewnötter och chilistark srirachamajonnäs är en samling av bra råvaror som gör en lätt och stärkande måltid.

Plus för fint porslin. Inget salladsbord men mjukt bröd ingår. Blaskigt och beskt automatkaffe kostar 20 kr (betyg 1 av 5). Fräsch toalett.


Roadstar - Varberg
Öppet
: Mån–fre 7–20, lör–sön 9–20 (dagens lunch vard. 11–20)
Betyg: 2

Pyramiden vid Varbergs norra infart hette tidigare The Chef men drivs nu av nya ägare. Den kan vara lite svår att se om man kommer söderifrån men kör man mot Circle K och McDonalds så kommer man rätt.

Utsidan skulle behöva en uppryckning, ogräset frodas och på lekplatsen har leken tagit slut för länge sen, bredvid sandlådan ligger ett upprivet staket.

I skarp kontrast är insidan exemplariskt städad. Miljön är vägkrogstypisk, det finns massor av bord och en stängd övervåning.

Två dagens står till buds: schnitzel och fiskgratäng (85 kr). Veckans pasta och kebabtallrik kostar lika mycket. Entrecôte (139 kr), halstrad lax (125 kr) och lasagne (89 kr) är några andra rätter på den långa matsedeln.

Enligt menyn ska man kunna få hemlagad bearnaisesås till schnitzeln men av bara farten får vi en skopa brunsås på tallriken. Snopet. Köttet är torrt och helheten ganska stabbig.

Fiskgratängen är mycket bättre, fisken har närmast perfekt konsistensens och faller snyggt isär, tyvärr serveras den med burksparris och pressad bulkpotatis.

Salladsbordet är helt okej, kaffet smakar tunt och billigt (betyg 2 av 5). Toaletten är ren.


Björkäng vägkrog - Varberg
Öppet:
Mån-tors 06–24, fre 6–22, lör 6–20, sön 8–22 (dagens lunch vard. 11–20)
Betyg: 3

Strax söder om Varberg finns detta vägkrogspalats som tar emot mängder av bussar, lastbilar och andra trafikanter. Skylt på fasaden saknas, man räknar med att gästerna ska hitta in utan pekpinnar.

Björkäng Motell startade redan 1958 vid gamla Rikstvåan och flyttade med vägen när E6 fick ny sträckning 1988.

Foajén är ovanligt välluktande, bageriet som ligger i samma hus sprider angenäm bulldoft. Restaurangen är stor och går i bruna nyanser.

Fyra dagens står på menyn: ärtsoppa med pannkakor, kasslergratäng, pocherad torskfilé och köttbullar (89 kr). Oxfilémedaljonger (155 kr), varmrökt lax (93 kr) och fläskpannkaka (56 kr) finns som à la carte, bland mycket annat.

Torsdagen till ära provar vi ärtsoppan, lite skolköksvibbar men ändå godkänd tack vare bra kryddning med salt och timjan. Pannkakorna är hemgjorda och goda.

Torsken och den tillhörande potatisen har misshandlats av varmhållningen, som så ofta på vägkrog, men höjs av skirat smör och pepparrot.

Salladsbord med dignande utbud. Habilt kaffe (betyg 3 av 5). Välstädade toaletter.


Varbergs västra golfkrog - Varberg
Öppet: Café mån–sön 8–16 (dagens lunch vard. 11.30–14)
Betyg: 4

Följ golfsymbolen och fortsätt 100 meter förbi Björkäng vägkrog, restaurangen vid Varbergs Golfklubb (västra banan) ligger lite dolt men är väl värd den korta omvägen.

Här äter man med utsikt över 18:e hålets green, om vädret tillåter finns en fin uteplats. I fönstren står plastblommor men miljön är ändå något helt annat än den klassiska vägkrogen, grönskan utanför ger en välbehövlig asfaltspaus.

Tre dagens serveras: kummel, ”sjömanskotlett” och ärtsoppa med pannkakor (95 kr). Några à la carte-rätter finns också, bland annat pyttipanna.

Att kotletten är skosuletorr får kanske betraktas som ett olycksfall i köksarbetet, resten av maten är nämligen utomordentligt bra. Sjömansgrytan smakar mycket och hemlagat, pressgurka vid sidan om och hackad persilja över tallriken är tecken på finess.

Den ugnsbakade kummeln med skirat citronsmör och potatismos är en veritabel fettbomb men oj så smarrigt! Läckert tillagad fisk, farligt gott smör och roligt kryddat mos med oliver och rivet apelsinskal – bättre än så blir det inte för 95 kr.

Maten serveras vid bordet tillsammans med en bygelflaska med kolsyrat vatten. Fräsch salladsbar. Kaffet lite tunt (betyg 3 av 5), vill man ha något sött till så finns citronkakor.

Fempoängaren är nära men  betyget stannar på en stark fyra.


Laxbutiken Heberg - Falkenberg
Öppet: Mån–sön 10–19 (dagens rätt 11–19)
Betyg: 4

Hallands landskapsdjur står i centrum på den kombinerade restaurangen och butiken som blivit stor turistattraktion. Besökstrycket är högt och lokalen är utformad därefter, det är ljust och modernt och känns lite som en konferensanläggning.

Det mesta i laxväg finns att köpa i butiken eller äta på plats. Dagens rätt är varmrökt lax med potatisgratäng (134 kr). Laxsoppa (129 kr), dillkokt lax (184 kr) och ”delikatesstallrik” (225 kr) är andra alternativ. Sommartid serveras buffé för 250 kr.

Inte laxsugen? Då finns bland annat långkokt högrev (199 kr) och grönsakslasagne (139 kr).

Som synes är priserna saftiga men det är också den varmrökta laxen. Röksmaken hänger kvar länge – vilken fisk! Den vitlöksstinna potatisgratängen är gräddig och god men lite malplacerad.

Laxsoppan är nästan slät med mild smak och len munkänsla. Liten portion. Krutonger och mjukt bröd serveras till. Gott men 129 kr känns oskäligt dyrt.

Inget salladsbord. Kaffet är starkt och fylligt (betyg 4 av 5) men ingår bara till dagens (annars 26 kr). Välstädad toalett.

Utanför ligger den så kallade Laxomaten, en obemannad butik som säljer kalla laxrätter att ta med. In kommer man genom att dra sitt betalkort vid dörren. Öppet 6–24 alla dagar. Originell idé!


Lokal Diner Susedalen - Getinge
Öppet:
Mån–fre 8–17, lör 8–14 (dagens lunch vard. 11.30–14)
Betyg: 2

Susedalen korades till Sveriges bästa rastplats 2016 och restaurangens hemsida talar om lokala råvaror och att man använder minimalt med halvfabrikat. Med andra ord finns vissa förväntningar när vi svänger av mellan Falkenberg och Halmstad.

Kommer man norrifrån får man parkera på västra sidan och promenera några minuter genom en tunnel under vägen.

Halvmånehuset är hopbyggt med en stenmur och stora fönster ger känslan av inglasad veranda. Utsikten över dalen går inte av för hackor men vi finner oss inte riktigt till ro. Stolarna är obekväma, det drar från fönstren och oljudet från vägen är hela tiden närvarande.

Dagens rätt (90 kr) är baconlindad köttfärslimpa. Sex andra rätter erbjuds, bland annat spättafilé (109 kr), pyttipanna (95 kr) och omelett med svamp, ost eller skinka (79 kr).

Köttfärslimpan är vällagad men slafsigt upplagd och serverad med industriell brunsås och överkokt skinnpotatis som man inte vill bjuda sin värsta fiende.

Pytten är inget för viktväktare men kommer direkt från pannan och smakar gott.

Vid salladsbaren råder tveksam hygien, plockverktygen ligger nere bland det gröna. Kaffet beskt och bränt (betyg 2 av 5). Toaletten delas med rastplatsen och är riktigt snuskig.


Rasta Snapparp - Snapparp
Öppet:
Mån–fre 7–21, lör–sön 8–21 (dagens buffé 11–21)
Betyg: 1

En avstickare till Lagaoset, de vackra sanddynerna vid Lagans utlopp, är en anledning att svänga av vid Snapparp, söder om Halmstad.

För vägkrogen i mexitegel som drivs av Rasta måste vi dock hissa varningsflagg. Det är svårt att hitta en restaurang med så här lite matglädje.

Upplägget är ”buffé”, det vill säga att man själv slevar upp maten ur kantiner. Två rätter finns att välja mellan, ”mustig köttgryta” och falukorvsgratäng (92 kr). På menyn finns också Rastas standardutbud, bland annat schnitzel, spätta och pannbiff.

Blotta åsynen av falukorvsgratängen får en att tappa aptiten, den glansiga såsen har klumpat sig och potatisen är totalt överkörd.

Potatisen i köttgrytan är om möjligt värre, den har fått en grågul färg och ser allt annat än frisk ut. Det ”mustiga” köttet har gummikonsistens. Att såsen är välkryddad är en klen tröst.

Salladsbaren godkänd. Kaffet bränt med syrlig bismak (betyg 1 av 5).

Städningen i matsalen är slarvig på sina håll, lamporna har inte dammats av på länge och på en vägg finns brunsåsstänk. Toaletten luktar obehagligt.

Det kan inte bli annat än bottenbetyg.


Rasta Hallandsåsen - Hallandsåsen
Öppet:
Mån–sön 6–23 (dagens rätt 11–21)
Betyg: 2

Uppe på Hallandsåsens krön ligger denna klassiker som tidigare hette Motell Hallandsås och som känns igen på sina speciella takvinklar och höga skyltpelare.

Numera är det kedjan Rasta som driver den stora anläggningen som utan problem kan ta emot ett par hundra gäster. Bord finns i flera olika rum, bra om man vill sitta avskilt. Skotskrutig heltäckningsmatta och högljudd ventilation känns typiskt vägkrog.

Två dagens finns att beställa denna torsdag: ärtsoppa med pannkakor och kålpuddning (92 kr). Pannbiff, raggmunk, köttbullar och halloumiburgare är några andra alternativ på menyn.

Kålpuddingen är saftig men smakar inte så mycket, lite vitpeppar hade gjort susen.

Potatisen vill vi helst glömma, sorgliga knölar med tjockt skinnlager. Den sojaaktiga såsen är gjord på pulver, gissar testpatrullen.

Ärtsoppan smakar också halvfabrikat men är helt okej med senap och kryddor. Pannkakorna i degigaste laget, förmodligen färdiglagade och upptinade.

Välsorterat salladsbord, även om vi inte riktigt förstår oss på den söta vitkålsinläggningen. Kaffet lagom starkt (betyg 3 av 5). ”Vi tycker det är viktigt med fräscha toaletter”, heter det på flera anslag men verkligheten är sliten och småsmutsig.


 

YTTERLIGARE 43 TESTADE KROGAR

2017 gjorde vi tre vägkrogstester – två längs E4:an och en längs E22. Betyg visas intill och respektive testvinnare är gulmarkerad.

E4 norr mellan Uppsala och Örnsköldsvik (ViB 10/2017)
1.
Kocken och Kallskänkan: 2
2. Dragon Gate: –
3. Dinners Gävlebro: 3
4. Rasta Hagsta: 2
5. Rasta Tönnebro: 1
6. Ångersjöns Mat & Café: 2
7. Värdshuset Glada Hudik: 2
8. Värdshus Toppsnäckan: 1
9. Pink Ladies: 3
10. Highway Hotel: 3
11. Blå Ängeln: 1
12. Hotell Höga Kusten: 4
13. Ullånger Hotell & Restaurang: 2
14. Dockstabaren: 2
15. Näske Krog: 4
16. Vägkrog Örnen: 1

E4 söder mellan Stockholm och Jönköping (ViB 1/2017)
1.
Daisy´s Sillekrog: 1
2. Sille Vägkrog Öst: 1
3. Rasta Nyköpingsbro: 2
4. Stavsjö Krog & Kafé: 4
5. Wärdshuset Tuppen: 2
6. Rasta Mantorp: 2
7. Albackens Trädgårdsskafferi: 5
8. Eataliano: 3
9. Rasta Ödeshög: 2
10. Dinners Ödeshög: 4
11. Restaurang Brahehus: 2
12. Restaurang Vätterleden: 2

E22 mellan Norrköping och Karlshamn (ViB 15/2017)
1.
Ringarums Värdshus: 2
2. Café Kårtorp: 4
3. Tindered Lantkök: 4
4. Marsöfiskaren: 3
5. Oskarshamns GK: 3
6. Kalmar GK: 4
7. Rasta Kalmar: 1
8. Blomlöfs Rökeri: 4
9. Jämjö Grill: 2
10. Trummenäs GK: 3
11. Nicklastorp GK: 2
12. Nättraby Vägkrog: 2
13. Bistro Blå: 3
14. Café Galtsjön: 1
15. Best Western Karlshamn: 3

Taggar: Vägtips

Vad gör en bra vägkrog? Ganska enkelt egentligen, tycker Vi Bilägares testpatrull som provat och betygsatt ett femtiotal vägrestauranger de senaste åren.

Maten får gärna vara just enkel, okomplicerat är oftast bättre än tillkrånglat. Husmanskost fungerar alldeles utmärkt.

Vad vi är allergiska mot är fusk och slarv. Krogar som tar genvägar och mest använder halvfabrikat har vi inte mycket till övers för, särskilt inte när maten kostar uppemot hundralappen eller ibland mer än så.

Vi tycker att man kan begära råvaror lagade från grunden, åtminstone så långt som möjligt.

Redan där är mycket vunnet men en bra vägkrog ska förstås vara trevlig att besöka, servicen ska vara någorlunda snabb och det ska vara rent och fräscht.

Självklarheter egentligen – men inte självklart i verkligheten.

 

En krog som uppfyller alla kriterier och lite därtill är Laxbutiken i Ljungskile. Den rosa fisken som serveras i alla dess former precis intill E6:an håller god restaurangklass och de höga ambitionerna skiner igenom i stort och smått. Här har inget lämnats åt slumpen.

Restaurangen, so

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Testa för endast 19 kr!

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto. ✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev

Läs mer

SÅ TESTAR VI

Vi Bilägares vägkrogspatrull besöker vägkrogarna anonymt och beställer två rätter. Vi tar alltid dagens lunch/rätt när det är möjligt. Vi provar salladsbordet, smakar kaffet och undersöker hur toaletterna ser ut. Omdömet på maten vägs ihop med det allmänna intrycket av restaurangen och ger ett vägkrogsbetyg mellan 1 och 5.


Betygskala: 5: Utmärkt. 4: Bra. 3: Medel.
2: Mindre bra. 1: Dåligt.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.