Nästa artikel
Bilfrågan: Minskar förbrukningen?
Bilfrågan

Bilfrågan: Minskar förbrukningen?

Publicerad 1 mars 2017
Frågeställaren undrar om det finns bevis för att moderna bilar drar mer bränsle den första tiden.
”ViB hävdar ofta att nya bilar drar lite mer bränsle initialt. Har ni mätdata som styrker att bilar är törstigare under den första tiden?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
ViB hävdar ofta att nya bilar drar lite mer bränsle initialt. Bland annat skrev ni i nummer 01/2017 att förbrukningen för Volvo V90 D3 AWD ”borde minska” från uppmätta 7,5 l/100 km vilket är en överförbrukning på 53 procent. 
Jag tvivlar inte på att motorer drog mer initialt förr i tiden, men jag undrar om ni från alla era tester har mätdata som styrker att dagens nya bilar är törstigare under den första tiden. Själv har jag inte noterat någon mätbar skillnad, men jag har å andra sidan bara mätt på de fåtal nya bilar jag haft.
Om ni uppmätt någon minskning vore det intressant att veta hur stor den i så fall är.
Staffan Gildebrand
 
Svar:
Vi mäter visserligen förbrukningen noggrant på våra långtestbilar (och övriga testbilar) men några jämförelser mellan vad bilarna förbrukar som helt nya och efter några tusen mils körning har vi inte gjort. Bilarna körs under så olika förhållanden, beroende på de olika testförarnas vanor och behov att det inte går att utläsa några säkra skillnader i bränsleförbrukningen.
Uppfattningen att motorer blir snålare när de har ”slitits in” är nog till viss del en kvarleva från förr. Dagens motorer har precisare toleranser och har låg inre friktion redan från början. Att de flesta bilar ändå drar betydligt mer bränsle än vad deklarationen anger är resultatet av den orealistiska körcykel som ligger till grund för förbrukningssiffrorna.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2017-03-03 09:47
Pi

Guran - ditt påstående motsägs definitivt av mina egna erfarenheter. Och 1 dl/mil är väldigt mycket i sammanhanget så det skulle nog de flesta märka.

#m • Uppdaterat: 2017-03-04 09:06
Henrik-Andersson

Men lyssna nu här....

En motor som inte är inkörd är inte helt "tät" i ventilerna, kolvringarna tätar heller inte perfekt. Därför har den helt enkelt mindre kraft än en inkörd motor (Något som är plättlätt att kolla då en motor alltid ger mer i en bromsbänk efter att den är inkörd). Övrig mekanik behöver också "arbeta ihop sig" för att löpa smidigt.

Alltså behöver man trycka hårdare på gaspedalen eftersom motorn "släpper ifrån sig" lite effekt. Och får en lite högre förbrukning pga detta.

Vi hämtade själva ut en ny bil för ett år sedan. Den bilen testade jag på den inbyggda färddatorn till 0.55 l/mil i 90 km/h när den var flång ny. Och nu med 1500 mil på mätaren drar den 0,50 l/mil i 90 km/h (på samma sträcka). Även om en färddator kanske inte stämmer så är dessa resultat jämförbara då de är lika fel mot varandra. I verkligheten skulle jag gissa att bilen drog 0,6 l/mil ny och 0,55l/mil nu. Men det är ändå samma diff dem emellan.

DÄREMOT - Och detta måste också nämnas - Det som biltillverkarna håller på med idag när de har rena fantasisiffror på uppgiven förbrukning (och man undrar om de inte medvetet felprogrammerar vissa färddatorer så att det ska SE bra ut). Det är för jäkligt och ska inte förväxlas med det jag skrivit ovan.

Vi kör vår nya på 20-25 % mer än vad deklarationen säger. Och vi kör ändå lugn landsvägsskörning !!

#n • Uppdaterat: 2017-03-04 11:55
V8-Power

Min färddator visar rätt och det går att köra på uppgiven förbrukning också med undantag för stadskörning.

#o • Uppdaterat: 2017-03-04 12:28
Styggavargen

Det enda jag märkte på min nya bil, var att den var känslig på gasen under de första 100 milen ungefär. Fick lätt hjulspinn när jag körde ifrån ett stopp, lite som en otämjd häst. Förbrukningen har varit mycket jämn under alla 5500 milen som den kört tills idag. ligger mellan 0,52 - 0,68 liter/mil där medelvärdet är 0,65 liter/mil. Fina dagar med lite vind och motorvägsfart ligger den neråt halvlitern, men kör man mer blandat så läggs det direkt på 0,1 liter/mil.

#p • Uppdaterat: 2017-03-06 12:31
stagil

En liten sammanfattning på min fråga till ViB. Först och främst tror jag att man med hygglig säkerhet kan fastställa att pratet om "råa" motorer och annat som antyder att "förbrukningen kommer att minska framgent " är en kvarleva från tiden då precisionen mellan de olika delarna i motorn var avsevärt sämre än idag. Dagens motorer/växellåder etc har helt enkelt bättre precision vilket bland annat innebär att bränsleförbrukningen sannolikt inte sjunker med tiden och att behovet av att köra in bilen inte heller är så stort.

Så när ViB redogör för sina förbrukningsresultat så passar uttrycket "What you is what you get". Räkna inte med någon minskning med tiden. Därmed inte sagt att just du kommer att få samma siffror som ViB.

När det gäller kopplingen mellan bilens tyngd och förbrukning så är den relationen inte mycket att orda om. Ju tyngre ett fordon är, allt annat lika, desto mer energi drar bilen, svårare än så är det inte. Detta hindrar dock inte att dagens bilar har lägre förbrukning än gårdagens bilar, trots att de vanligen har betydlig kraftigare motor och därtill är tyngre. Detto beror högst sannolikt på många olika samverkande faktorer, som till exempel att man har lyckats sänka bilens luftmotstånd samt minskat de energiförluster som visar sig i form av värmeförluster från motor och transmission. Likafullt finns det mycket kvar att göra innan man fått ut all energi som finns i en liter olja. Några säkra kort är minskad vikt och svagare motorer.

#q • Uppdaterat: 2017-03-09 12:46
systembolaget

det är bara att inse att alla bilar oavsett märke förbrukar mer drivmedel än vad deklarationen säger, min BMW M235 skall dra 0,78
enl fabriken på bl körning , aldrig varit under litern, det är bara att gilla läget.

#r • Uppdaterat: 2017-03-26 15:43
mso 1000

https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html

På min octavia 1,6 tdi så har den gått hyfsat billigt sedan ny och ingen direkt minskning över tid och om man kör lite eco tänk körning utan att vara en propp så kan man köra på ner mot 0,4-0,45 under sommar halvåret.

#s • Uppdaterat: 2017-03-01 10:01
milkylainen

Stämmer helt med min uppfattning. Mina motorer har inte blivit ett dugg snålare från fabrik sen inköpsdatum. Redan 2008 var det definitivt så på de bilar jag köpte nya.

#t • Uppdaterat: 2017-03-01 10:02
milkylainen

Pi: Helt rätt. Försäljarna använder den ursäkten hela tiden.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.