Nästa artikel
Provkörning: Volkswagen Tiguan (2016)
Provkörning

Provkörning: Volkswagen Tiguan (2016)

Publicerad 18 juni 2016
Tiguans vassare front är lånad från nya Passat. Volkswagens designteam säger sig ha jobbat enligt devisen ”less is more”.
Nya Tiguan har inte bara ökat i storlek utan också mognat när det gäller säkerhetssystem. Nu väntar tuff terräng i stenhårt segment.

Fronten måste vara stark, men inte hotande, säger Thomas Treptow, produktchef för Tiguan i Tyskland. Och nog ser andra generationen av kompaktsuven lite hårdare ut. 

Tiguan vilar på goda meriter sedan introduktionen 2007: 22 000 exemplar av föregångaren sålda i Sverige och över 2 000 förbokningar av nya modellen i svenska ordersystem hittills. Kanske är de vassare formerna ett sätt att armbåga sig fram i det numera överbefolkade segmentet? Ingenjörerna i Wolfsburg har plockat fram ett tungt artilleri för att klara uppgiften. 

Tiguan blir första suv baserad på Volkswagens ändringsbara byggplattform MQB. Det innebär att den vuxit några centimeter åt alla håll (utom höjden, där den är tre centimeter lägre) och fått 50 liter extra bagageutrymme. 

Den tar sig lätt runt i terrängbanan som anlagts för biljournalisterna. När det ska balanseras på smala brädor eller krafsas uppför en backe med nosen pekandes uppåt i skyn är det tacksamt att kunna se vad som händer runtomkring bilen med omgivningskameran Area View (tillval, 8 400 kronor). På vägen ner hjälper Hill Descent Assist till att begränsa hastigheten till högst 30 kilometer i timmen. Den kopplas in när lutningen är tio procent. 

Tiguan är lättstyrd och från min höga sittposition manövrerar jag den med lätthet i Berlins stadstrafik utan att den känns klumpig. Enda gången jag känner mig obekväm är när jag hamnar i fel körfält i rondellen vid Segerkolonnen, men det har såklart inget med bilens prestanda att göra.

Tyvärr fick jag inte chans att låta bilen sträcka ut i högre hastigheter på motorväg, där jag upplevde förra modellen som stundtals svajig på 120-sträckor. 

Den sjustegade DSG-lådan växlar med mjuka övergångar redan på låga varv för att maximera effektivitet. Gasresponsen kan dock bli något fördröjd vid kraftiga accelerationer. 

Det är vanskligt att uttala sig om bullernivåer, då den tyska asfalten är mindre grov än i Sverige, men jag upplever nya dieselmotorn som mindre ”knattrig” än den förra.

Förarmiljön känns logisk och är lätt att hitta i. Var sak har sin plats enligt strikt tysk ingenjörskonst. Men blir det så logiskt att det blir tråkigt? Jag upplever hela bilen som rätt så själlös utan vare sig egensinnighet eller personlighet som gör att den sticker ut. En högst subjektiv iakttagelse och kanske är det bara jag som letar fel?

Hur som helst blir den säkert en storsäljare i Sverige. ”Lilla” Tiguan får dra 2,5 ton och av de som förbokat hittills har 96 procent valt dragpaketet (9 900 kronor) med dragkrok och backkamera. 

Den förväntade volymmodellen som vi provkörde duckar precis in under den magiska gränsen på 7,5 basbelopp, vilket gör den till en stark kandidat på tjänstebilssidan. Den är något dyr i förhållande till vissa konkurrenter, men vad som ger Tiguan fördel här är dels dragvikten och fyrhjulsdriften som är standard i alla svenska versioner, dels alla säkerhetssystem som ingår. Ett urval av det som inkluderas i priset är autobroms som upptäcker fotgängare, adaptiv farthållare, parkeringssensorer, samt filhållningsassistent som varnar och motstyr om föraren oavsiktligt lämnar körfältet.  

Vid krock med cyklist eller fotgängare höjs motorhuven med pyroteknik för att minimera skadorna, vilket borde bidra till höga betyg i Euro NCAP:s kommande krocktest. 

Suvens nödvändighet kan debatteras i det oändliga. Speciellt nyttan med alla småsuvar som på senare år ploppat upp som svampar i bilvärlden. 

För mig är ändå Tiguan en vettig suv som vore ett bra alternativ för mina föräldrar. De bor ute på landet, högst upp i en grusbacke med dräneringskanaler för regnvattnet, där 20 centimeter markfrigång kommer väl till pass. Fyrhjulsdriften är en välbehövlig trygghet och hjälp på vintern när den branta backen snöar igen.

Diskutera: Vad tycker du om Volkswagen Tiguan?

Volkswagen Tiguan 2,0 TDI 190 GT DSG7 4Motion

PRIS, FRÅN KR: 332 200.
MODELL: Femsitsig, femdörrars suv. 
SÄLJSTART: I slutet av maj. 
MÅTT, CM: L 449/B 184 /H 163.
MARKFRIGÅNG, CM: 20.
TJÄNSTEVIKT, KG: 1 792.
DRAGVIKT, KG: 2 500.
MOTOR: Fyrcylindrig dieselturbo, volym 1 968 cm3, max effekt 190 hk vid 3 500 v/min, max vridmoment 400 Nm vid 1 900–3 300 v/min.  
KRAFTÖVERFÖRING: Sjustegad automatlåda. Elektroniskt inkopplingsbar fyrhjulsdrift från Haldex. 
PRESTANDA: Toppfart 212 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 8 s.
DEKLARERAD FÖRBRUKNING: 5,7 l/100 km. 
CO2-UTSLÄPP: 149 g/km. 
KONKURRENTER: Nissan Qashqai, Renault Kadjar, Mazda CX-5, Toyota RAV4, Kia Sportage, Hyundai Tucson.

Vad nytt?
Ny bil byggd på Volkswagens MQB-plattform. 

För vem?
De med såväl grusvägar som stadstrafik runt husknuten.  

PLUS:
Behändig storlek, bra överblick.
MINUS:
Pris, intetsägande design.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2016-06-18 22:10
milkylainen

Pi: Det är lungt. Äger redan en Passat. Kommer inte göra det misstaget fler gånger. Men i vilket fall. När även ViB själva tycker designen är intetsägande så har man ju klart kommit rätt långt med att ha en slätstruken design?

Jag fattar inte att folk inte skriker rakt ut? Wtf? Allt som kommer ut ur Wolfsburg med derivat (de senaste åren) ser ut som det gått genom kopieringsmaskinen med några små tweaks.

Hade något annat bilmärke gjort det här hade man väl käkat upp dem i småbitar. Men det här är "Tyskt"... är det okej då alltså?

#m • Uppdaterat: 2016-06-18 22:16
milkylainen

von-Klotenheim: Folk underskattar småbilar med korta överhäng och en jackad fjädring. Fiat Panda typ. Riktiga bergsgetter. Ofta mycket bättre än skitstora åbäken. :)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.