Nästa artikel
Test: Fiat Freemont Cross AWD, Kia Sorento 2.2 CRDi och Renault Espace dCi
Nybilstest

Test: Fiat Freemont Cross AWD, Kia Sorento 2.2 CRDi och Renault Espace dCi

Publicerad 2 juli 2015 (uppdaterad 30 mars 2016)
Vi har testat Fiat Freemont, Kia Sorento och Renault Espace.
Flexbil, suv eller crossover? Vilket är bästa valet för storfamiljen? Vi har testat Renault Espace, Kia Sorento och Fiat Freemont. Alla med sju sittplatser och smart flexibilitet.
Det var för drygt 30 år sedan det hände, i juli 1984. Då presenterade Renault sin allra första Espace och lite senare samma år kom amerikanska Chrysler med sin Voyager-modell. Därmed var den moderna flexbilen född. Eller MPV:n (Multi Purpose Vehicle), som blev den officiella beteckningen på biltypen. Plötsligt hade barnfamiljer med behov av fler än fem sittplatser något annat än renodlade minibussar att välja på.

Numera har konkurrensen bland de större familjefraktarna hårdnat och bilar från suv- och crossover-klassen kan nu ses som vettiga alternativ till flexbilen. Läs Vi Bilägares djuplodande test av Renault Espace, Kia Sorento och Fiat Freemont och bilda dig en egen bild av vilken biltyp som kan passa familjen bäst.

Prenumerera på Vi Bilägare och få senaste biltesterna och mycket mer rakt ned i brevlådan. Prenumeranter får även tidningen en vecka tidigare och dessutom till lägst pris. Klicka här för att läsa mer om prenumeration.

Diskutera: Vilken är din favorit av de tre bilarna?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2016-03-29 01:41
snabb95

milkylainen skriver: ”Den renaste bilen i snitt när de var varma var en diesel.”
Hur ofta hinner den bli varm i en laddhybrid? En dieselmotor kan vara svår nog att få varm i en vanlig bil.

Jag kan inte tänka mig att det skall vara en dieselmotor i en laddhybrid. Motorn är tung, dyr och inte miljövänlig vilket är skälva vitsen med en laddhybrid där motorn skall stå stilla 2/3 av tiden.

#m • Uppdaterat: 2016-03-29 07:44
Hackenbush

För storfamiljen är en folkabuss det bästa valet för då finns det fortfarande plats kvar att lasta grejer när 8 st sitter i bilen..
Sitter det folk på alla platserna i dessa Suv:ar så blir det ingen plats kvar för last.

#n • Uppdaterat: 2016-03-29 09:48
Swemba

Apropå det, är det SUV'ar? Sorenta är väl en SUV, men Espace har väl aldrig varit det? Utseendemässigt är det svårt att avgöra, tycker jag.

#o • Uppdaterat: 2016-03-29 10:47
Simon no1

Swemba, jag har inte detaljstuderat den och det är inte mitt intresse, men eftersom du hänvisade till just OKQ8:s diesel så finns ett test gjort av teknikens värld där man testar just förbrukningen av de olika dieselsorterna och mest drog bilen med just OKQ8:s diesel, i testet en ökning med 8% från den dieselsort som gick snålast (Preem)

http://teknikensvarld.se/kor-snalare-med-ratt-bensin-och-diesel-148003/

Om vi istället pratar om energiinnehåll så ligger det på Evelution diesel (Preem) på 9,82 med 3 volymprocent tallolja
Sommartid höjs andelen tallolja till 23% och då sjunker energiinnehållet till 9,10 volymprocent

Detta borde vara en självklarhet och med lägre energiinnehåll så ökar förbrukningen, vilket innebär att man inte får utsläppen i den omfattningen som man kanske tror

Källa gröna bilisters drivmedelsfakta

http://www.gronabilister.se/rapporter

#p • Uppdaterat: 2016-03-29 12:50
Swemba

@Simon_no1, Både rapporten och de länkar du postade senast handlar om diesel där man blandat in en viss mängd syntet och/eller biologisk olja för att minska klimatpåverkan. Jag pratar om helsyntetisk diesel - 100% icke-fossil. Där minskar de fossila utsläppen med 100%, så klart (politikerna borde jubla). Även PM och NOx sjunker. Men visst, jag köper att minskningen av de senare inte är lika stor om förbrukningen ökar med 8-10% ...
Ibland är glaset halvtomt, ibland halvfullt. Det gäller att fokusera på det negativa ...

#q • Uppdaterat: 2016-03-29 12:56
benny karlsson

Favorit av de tre? Det blir Fiaten, Renault som tvåa och Kia sist. Sen kan man ju konstatera att Audis4 knappast kan ha sett eller kört Fiat Fremont i verkligheten. Snacka om att ha skygglappar på.

#r • Uppdaterat: 2016-03-29 13:04
Simon no1

Swemba då är ju frågan hur många som kör på helsyntetisk diesel?

#s • Uppdaterat: 2016-03-29 15:41
Swemba

@Simon_no1, Det har precis börjat ... Kanske är det framtiden?

#t • Uppdaterat: 2016-03-28 19:50
milkylainen

simon_no1: Dieslar har alla möjligheter att vara minst lika rena och renare än bensinare. Dessutom så är upp till 50% av det du tankar om diesel idag redan förnybart. Och tankar du 100% bio-ecopar. Då kör du 100% förnybar syntetisk diesel till en prislapp du inte ens kommer i närheten på som bensin.
När automotorsport gjorde testerna var dieslarna sämre på nox, men bättre på allt annat. Det inkluderar partiklar då bensinare inte har partikelfilter. Bensinare var sämre på CO, CO2, partiklar och volatila kolföreningar (oförbrända samt andra).
Den renaste bilen i snitt när de var varma var en diesel. Den hade NOx helt i par med bensinare och bättre på allt annat. Sen kan du då lägga till 50% förnybart och upp till 100% syntetiskt förnybart.
En normaldieselbil belastar miljön i runda slängar en en tredjedel av en motsvarande bensinbil.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.