Nästa artikel
Nokian anklagas för testfusk *Uppdaterad artikel*
Nyheter

Nokian anklagas för testfusk *Uppdaterad artikel*

Publicerad 26 februari 2016 (uppdaterad 26 februari 2016)
Däcktillverkaren Nokian anklagas nu för fusk i däcktester.
Däcktillverkaren Nokian anklagas nu för att ha manipulerat däcktester. Företaget ska ha skickat bättre däck än de som finns tilll salu till testerna. Fusket avslöjades först av den tyska bilistföreningen ADAC. De gjorde tester på däck köpta i butik och märkte skillnad mot de däck som skickats till testerna. Finska tidningen Kauppalehti säger sig sedan ha fått tag på interna mail från Nokian som bekräftar detta.

Uppdatering
Nokian har nu
kommenterat informationen som kommit fram:

– Tidigare, när testorganisationer bett tillverkare att skicka däck för tester, har industrins aktiviteter varit tvivelaktiga. Stora testorganisationer har nu under flera år köpt däck från däckhandlare och också gjort stickprover efteråt. Nokians styrelse har aldrig uppmuntrat testfusk, till skillnad från vad som antytts i media, säger Nokians VD, Ari Lehtoranta.

– Förra året granskade vi våra processer. Omedelbart efter det klargjorde vi våra regler för testdäck som nu specifikt förbjuder all planering eller tillverkning av däck avsedda bara för media att testa. Frågan hanterades omedelbart av vår styrelse och vi beslutade då att komma ut med den här informationen på våra egna villkor. Vi ber om ursäkt och ångrar de misstag vi har gjort tidigare, fortsätter 
Ari Lehtoranta.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2016-02-27 14:58
crylen

Då måste jag ha fått preparerade däck för mina hakka R2 är kanon, även mina förra Nokia som rullade 6000 mil på 6 vintrar och efter de fortfarande med 6 mm mönster kvar mjuka och fina i gummit. Dom är inne på andra året nu på en annan bil men fortfarande i god form, så fusk eller inte Nokia är bra produkter, däcken jag nämnt är alla sk nordiska friktionsdäck.

#m • Uppdaterat: 2016-02-27 15:43
jete

Hur fan preparerar man ett vinterdäck för att det skall bli bättre och varför skulle man inte tillverka likadant i produktion sedan? Hårdheten på däcket mäts ju alltid vid test, likaså dubbutstick. Vad mera kan man göra?? Själva mönstret lär väl inte vara annorlunda!? Någon som vet hur man preparerat?

#n • Uppdaterat: 2016-02-28 14:07
Roy J

Otroligt hur många som minsann vet hur det ligger till. Som skvallerkärringar gottar sig somliga över fusk och elände.
Vi Bilägare har alltid köpt sina testdäck via vanliga kanaler - aldrig direkt från tillverkaren.
Läser ni inte däcktesterna?

#o • Uppdaterat: 2016-02-29 16:23
Bocken Bruse

Både tester och sådana här artiklar gör mig misstänksam. Fakta är att det alltid är köparen/bilägaren som är förloraren.

Cheers...
Bocken Bruse
www.bockenbruse.com

#p • Uppdaterat: 2016-02-26 14:03
milkylainen

Det skulle vara varför anledningen till varför jag upplever att mina Nokian däck är så jädrans värdelösa.
Skrev om det tidigare. Sämsta däcken jag haft.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.