Nästa artikel
Test: Opel Astra, Volkswagen Golf, Ford Focus
Nybilstest

Test: Opel Astra, Volkswagen Golf, Ford Focus

Publicerad 19 januari 2016 (uppdaterad 19 januari 2016)
Opel Astra lyser klarare än på länge. Men har den nya modellen vad som krävs för att rå på ärkerivalerna VW Golf och Ford Focus? Vi har kollat!
Om det enbart hängt på de smarta och sensationellt effektiva IntelliLux-strålkastarna skulle det inte vara något snack om saken.

Då hade nya Opel Astra utan minsta tvekan kunnat utses till Golfklassens nya ljus.  

Men bara ett par strålkastare räcker – hur bra de än är – givetvis inte för att vara med och slåss i toppen av Europas mest konkurrensutsatta storleksklass. Då måste man övertyga på betydligt fler punkter.

Och det gör Astra, inte minst genom att vara ovanligt smart disponerad. Resultatet är att den nya modellen erbjuder klart bättre kupéutrymmen än sin föregångare, trots att yttermåtten krympts på alla ledder. Längden har kapats med 5 cm, höjden med 2,5 cm och axelavståndet med 2 cm.  

Bilen, som baseras på en helt igenom ny teknisk plattform, har även genomgått en rejäl bantningskur och är enligt Opel mellan 120 och 200 kilo lättare än den tidigare modellen, beroende på modellversion och utrustningsnivå. Det är en åtgärd som, åtminstone i teorin, borde vara gynnsam för såväl köregenskaper som förbrukning.

Men stämmer det med verkligheten? Och är nya Astra som helhet är av rätta virket? Det är frågor som bäst besvaras genom att i ett seriöst test ställa Opeln mot sina värsta konkurrenter; VW Golf och Ford Focus.  

Precis så har vi gjort. Vi lyckades dessutom nosa upp tre bilar med snarlika drivlinor, turbomatade bensinmotorer på 125 hk i kombination med sexväxlade manuella lådor. 

Bensindrift känns också helt rätt, av den enkla anledningen att det är ett klart mer ekonomiskt alternativ än diesel när det gäller bilar i den här klassen. Åtminstone för köpare med normala körsträckor som betalar ur egen plånbok.    

I fullständiga versionen av Vi Bilägares test kan du läsa om vilken bil som vann testet.

Prenumerera på Vi Bilägare och få senaste biltesterna och mycket mer rakt ned i brevlådan. Prenumeranter får även tidningen en vecka tidigare och dessutom till lägst pris. Klicka här för att läsa mer om prenumeration.

Diskutera: Vilken är din favorit av de tre bilarna?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2016-01-21 19:37
Zyn

Golf är min personliga favorit. Det är en svårslagen klassiker som alltid tycks ligga steget, lite före och lite bättre.

#m • Uppdaterat: 2016-01-21 21:20
N-iklas

Om Golf var 30 % bättre än den är skulle den vara bäst.
Synd att man inte satsat på hela bilen.
Jag skulle vilja ha ett alternativ till Opel eftersom saker och ting inte är som de varit, tyvärr har jag inte hittat någon.

#n • Uppdaterat: 2016-01-22 17:17
Roy J

Det är helt rättvist att Astra vann, även om Golf är bättre på en del praktiska detaljer. Focus går bort, och ändå är det en bra bil.
Astra kunde haft lite större instrumentklockor, men jag provar gärna det fantastiska (och dyra) lyset.

Bensin är nog rätt för de flesta i den här klassen. (Men jag gillar de flesta dieslar rent kör mässigt.)
Lägre inköpspris, lägre skatt, billigare service, trots allt lite tystare och betydligt lägre utsläpp av giftiga kväveoxider. Men lite törstigare och därmed lite högre utsläpp av inte giftiga men miljöpåverkande koldioxid.

#o • Uppdaterat: 2016-03-07 19:25
VW Polo 2012

Hej ck #10 Och jag som tror det är tvärtom nämligen att en bensinare är vridstarkare från start en än diesel under förutsättning att man jämför lika dana motorer ( turbo och lika dan cylindervolym) och nu snackar jag om startögonblicket runt 1200 varv, men sedan vid lite högre varv och uppåt har dieseln bättre vrid.

#p • Uppdaterat: 2016-06-17 15:42
celef

Tror golfen skulle ha blivit mitt val, men då med automat och multilänkbakaxel och gärna med ställbara stötdämpare om detta skulle kunna ge ännu mjukare sättning

Opel verkar vara för hårt satt och med för dålig ljudisolering för att kunna vara ett alternativ.

Ford ser bara ful ut, kombin ser då bättre ut

#q • Uppdaterat: 2016-06-18 12:22
N-iklas

Det är alldeles för många irriterande missar och småfel på Golf för att man ska kunna leva med det.
Typ dumma knappar till elhissarna så det gör ont i fingret när man drar i dem. (Förövrigt är de så smala att man knappt får grepp om dem heller.)
Vimlar av sådant smått dumt, vilket skapar en störande helhet av otrivsel.

#r • Uppdaterat: 2016-01-19 19:04
milkylainen

Jag vill gärna ha småbilar utan anemiska små turbomotorer.
Bilen får gärna flytta på sig. En tvålitersturbo är helt okej. Men storleken 1.2l eller 1.0 liter trecylindrigt ger jag inte mycket för.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.