Nästa artikel
Bilfrågan: Duger billig olja?
Bilfrågan

Bilfrågan: Duger billig olja?

Publicerad 14 december 2015 (uppdaterad 15 december 2015)
Är det någon skillnad på den billiga och den dyra oljan? Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla tillbilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Biltema säljer helsyntetisk olja med de rekommendationer som står i min bils instruktionsbok. Oljan kostar för fyra liter 5W-40 269 kronor och för fyra liter 0W-30 399 kronor. Dessa specifikationer ska oljan, enligt instruktionsboken, ha för att serviceintervall 3 000 mil skall gälla. Det går fyra liter i motorn och jag gav på verkstad 920 kronor för deras olja. Sen tillkom byte.

Till saken hör att oljan enligt instruktionsboken ska bytas varje år om man inte kör 3 000 mil. Nu sköter motorn om oljebytet alldeles själv. Den förbrukar minst fyra liter olja per 1 000 mil, så jag tror det går bra med vilken billig olja som helst.

Motorn tar ingen som helst hänsyn till att jag köpt dyr olja och den kommer ändå att hålla dubbelt så länge som karossen. Tändningskassetter, reläer och sånt som kan paja använder inte sig av oljan. 

JE Andersson, Eksjö

Svar:
Märkesoljor är framtagna och noggrant testade för specifika motorer vilket höjer priset. Biltemas oljor kan sakna en del tillsatser som finns i dyrare produkter men behöver inte vara sämre för det. 

Du skriver inte vilken bil du har och hur gammal den är, men bara du håller dig till en oljekvalitet som rekommenderas för din bil och är noga med att byta filter borde det inte uppstå några problem. 

Fast sköter du oljebytet själv bör du göra en anteckning i serviceboken vilken olja du använt och helst spara kvittot för att ha som bevis om något skulle hända med motorn. Annars kan det bli bekymmer med garantier eller försäkring.

Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Hur resonerar du när du köper olja till din bil?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2015-12-14 20:16
zanzibar

Bäst att hålla sig till Bilfirmans olja så länge garantin finns kvar, det är väl lite Hum Hum över vart dom får sin olja ifrån, det går ha ett "märkesfat" och flytta oljan från ett annat ?
Kommer oljan från Nynäs så hämtar dom sin råolja ute från Nordsjön och Venezuela, beroende på vilken kvalitet som skall produceras, och dom verkar även levererat till Statoil och därmed är väl Biltemas olja väl så god som någon annan, alla raffinaderier har nog koll på varandras tillsatser genom att arbetarna och forskarna flyttar kors o tvärs, genom nedläggningar och arbetskraftsförflyttningar .
Klassningssystemen är väl samma vilket raffinaderi den än kommer ifrån, det är väl standardiseringar så det är väl något undermedel många kommer med, som sägs minska slitaget på motorn och bränsleförbrukningen till några droppar milen.
Ja den som tror på Tomten vill nog även ha en dyr olja för den goda sakens skull :-)

Har många kompisar som kör på olja från Swedool och Biltema, deras bilar drar varken mer eller mindre än min när vi jämför, jag som kör på bilfirmans olja f.n.
Motorerna håller det är stötdämpare avgasrör bromsbackar rosten och elektroniken som dom får problem med.

#c • Uppdaterat: 2015-12-14 20:21
Audi A5 SB

zanzibar (jag har f.ö. varit där): mitt inlägg var riktat mot JvD. Självklart köper jag olja som är klassad för bilen, men har inga som helst problem med en syntet från Biltema - till en lite äldre bil.

#d • Uppdaterat: 2015-12-14 21:34
Björnove

Min "hobbybil" är en gammal Golf GTI -94 som gått 30 000 mil. Har själv kört den ca 10 000 mil och använder Biltemas semisyntet för drygt 40 kr/l. Byter olja samt filter höst och vår. Oljeförbrukningen mellan bytena är ca 1l/400 mil. Inga synliga problem såsom oljeklägg el liknande.
Det är uppenbart att märkesmystiken ligger tät över olika oljefabrikats egenskaper.
Kollade också "trastens" länk till Castrol och kunde inte se att de hade tillsatt någon titan till oljan, men väl kommit på att ge oljan ett fantasieggande namn. Ordet titan har nån sorts magisk klang för en del men vilken nytta det skulle göra i en motor är oklart. Man talar också om "titanpolymerer". Polymerer av en metall? Sicket trams!

#e • Uppdaterat: 2015-12-15 07:06
1storstark

Kör på den olja som rekommenderas av biltillverkaren, även om den kostar lite mera. Att experimentera på egen hand med olja och tro sig veta mera än motortillverkarna, som att gå ut på svag is och säga bestämt "Nog håller det"!

#f • Uppdaterat: 2015-12-15 21:19
Audi A5 SB

milkylainen: vad menar du med inlägg #28 riktat till mig? Jag har sagt att jag kräver olja klassad för bilen, men att för en äldre bil har jag inga problem med en syntet från Biltema.

#g • Uppdaterat: 2015-12-15 22:17
Björnove

"Milkylainen" Jag tror inte att någon bilägare kan avgöra om den olja han använder till sin bil är av god kvalite eller inte. Det torde dock vara så att relativt täta olje- och filterbyten väl kan kompensera för en lägre oljekvalite, Det kan man ha råd med om man använder billigare oljor.
Kan också nämna att jag har haft bilverkstad, kört rally och ägt rätt många olika bilar alltifrån Opel Kadett -63 via BMW 525 till den Polestar V70 som jag nu kör som vardagsbil. Har aldrig haft ett oljerelaterat haveri eller onormalt slitage på någon av dessa! Men självklart använder jag inte biltemas semisyntet i Volvon. Nya syntetiska oljor självklart bättre än de oljor som fanns när jag började, som 15-årig "grease monkey", serva bilar på en IC-mack. Jodå så kunde det gå till på den tiden.
Det här pubertala tramset, som en del håller på med, om vilka bilar som är bäst är ju bara tröttsamt. Alla bilar krånglar nån gång och inga träd växer upp i himlen.

#h • Uppdaterat: 2015-12-16 15:56
Deeds

Frågan är: Duger billig oja?
Brut 33 svarar: Vag bilar är oljeslukare av rang.
JvD späder på dumheterna.

Som man kan vänta sig av trollet alltså.
Jag brukar iallafall läsa frågan innan jag svarar.

#i • Uppdaterat: 2020-08-13 11:09
Ingemar Bohman

Eftersom skribenten nämner hög oljeförbrukning!
Då bör det vara en av VAG modellerna.
De är ju proffs på att deras motorerna skall sörpla i sig mycket olja.

#j • Uppdaterat: 2015-12-14 13:12
milkylainen

Err. 0w30 och 5w-40 säger absolut ingenting om oljekvalitet.
Det enda det säger är kall och varmviskositet.. Typ ingen information alls.
Tala om vad det är för bil, årsmodeller alternativt rekommenderad oljestandard för bilen.
Att säga 0w-30 går lika bra som 5w-40 kan lika gärna vara ett dagisbarn som försöker trycka fyrkantiga klossar i runda hål.

#k • Uppdaterat: 2015-12-14 13:17
milkylainen

Meganmannen: Kan nog delvis stämma. Bilar tenderar till att späda ut olja med bränsle.. dvs helt normalt beteende. Bränsle har lägre viskositet än olja och sänker därför oljans totala viskositet.. dvs, mer smiter förbi kolvringarna. Men det kan bero en hel del på konstruktionen. Vissa bilar har bara inte normalt beteende utan bränner extrema mängder olja. Vanligast är äldre generationer av lågfriktionsmotorer.. En hel del VW-koncernbilar.. några SAAB:ar och så lite annat löst krafs. Det var ett vanligt förekommande problem. Nuförtiden är det inte lika vanligt.. iaf inte hos tillverkare som faktiskt bryr sig och inte avfärdar oljeförbrukningen som normal (VW-koncernen) så fort någon klagar.
Jag har haft en del bensinare och framförallt dieslar de senaste åren. Kör runt 3-4000 mil årligen så mina motorer får både gå varma och slitas in korrekt. Jag håller mig till serviceintervall och har aldrig haft en motor som käkar olja. I princip så är de helt oförändrade över 3000 mil. De förbränner lite olja men lyckas späda med bränsle i ungefär samma mängd.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.