Nästa artikel
Toyota leder autonoma racet
Nyheter

Toyota leder autonoma racet

Publicerad 23 oktober 2015 (uppdaterad 23 oktober 2015)
Toyota ligger först – i alla fall när det gäller patent.
Sett till antal registrerade patent är den japanska biltillverkaren först i självkörande teknik.
Det är Stockholmsföretaget Iamip som för tidningen Ny Tekniks räkning har gjort en patentanalys. Det finns just nu över 1000 patent registrerade som har med självkörande bilar att göra, varav flera av dem är giltiga i en rad länder.

Toyota leder ligan med 138 patent och publicerade ansökningar. På andra plats hittar vi tyska Daimler med 70 patent och Google innehar tredjeplatsen med 66 patent. Därefter följer i nämnd ordning GM, Nissan, Bosch, Ford, Continental, olika universitet, Audi, Renault och Fuji (som tillhör Subaru). Volvo har 14 patent registrerade.

De senaste åren har Toyota, GM, Google, Daimler men även Audi varit mest aktiva. Exempel på teknikområden med hög aktivitet är system för trafikkontroll, automatisk filkörning samt automatisk parkering.
 
Diskutera: Vilken tillverkare tror du kommer att bli först med en självkörande bil?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2015-10-25 10:28
PREVIA

Det kan bli dyrt för Tesla om man går ut med att bilarna verkligen är autonoma när man i filmerna ser hur opålitligt systemet fungerar i verkligheten.
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3281562/Tesla-autopilot-fail-videos-emerge-Terrifying-footage-shows-happens-autonomous-driving-goes-wrong.html
Lane keep assist är nog ett mer passande namn, med lane keep assist har funnits på bilar sedan nittiotalet och fungerar i många fall långt bättre än Teslas system.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lane_departure_warning_system
Det är inte bara Toyota bilar som anses skena av egen kraft, och konstigt nog sker det bara i USA.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/7/73/Chart_mfr_data_99-00.jpg

#c • Uppdaterat: 2015-10-25 12:04
Swemba

@PI, så klart. Men oftast brukar det finnas en tråd även i en urspårning bland kommentarer. Jag ser inte var kopplingen VW och "dieselgate" finns. Varken i artikeln eller i någon av kommentarerna.

Shoguns kommentar framstår därför som något i stil med: "Jag gillar kålpudding med lingonsylt!"

#d • Uppdaterat: 2015-10-23 14:19
milkylainen

Ja.. sen att artikeln är helt irrelevant och antalet patent har extremt liten korrelation med färdiga och fungerande produkter är en helt annan femma.
I det här fallet är rubriken skitkass "Toyota leder..." och underrubriken vettig. "Sett till antal registrerade...". Jag förstår ju att Maria har gjort det med flit och att det inte är ett misstag eftersom hon uppenbarligen förstår skillnaden mellan båda.
Men som sagt. Dessa typer av rubriker bör mest hålla till i aftonpressen.

#e • Uppdaterat: 2015-10-23 14:20
milkylainen

Hackenbush: Det behövs inte. När man har ett fel i bilen som kräver återkallning så kommer det autonoma systemet köra ihjäl alla som sitter i bilen. Billigare så. :)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.