Nästa artikel
Bilfrågan: Får värmaren köras?
Bilfrågan

Bilfrågan: Får värmaren köras?

Publicerad 16 april 2015
En bränsledriven motorvärmare drar så lite som 0,5–0,6 liter per timme.
"Räknas det som tomgångskörning om jag sätter igång den bränsledrivna motorvärmaren på vår Volvo XC60?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Vår familj har nyligen köpt en Volvo XC60 som är utrustad med en bränsledriven motorvärmare. Med en app i mobiltelefonen kan man både starta och stänga av den och den kan som längst vara aktiv i 50 minuter i sträck.
 
Eftersom den är bränsledriven kommer den ju att släppa ut avgaser, men räknas det som tomgångskörning, där begränsningen ofta är en minut? Om en-minutsregeln gäller är ju en sådan motorvärmare värdelös.
HC Jansson
 
Svar:
Du kan lugnt slå på bränslevärmaren. Den drar 0,5–0,6 liter per timme och det räknas inte som tomgångskörning.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Hur tycker du att biltillverkarnas egna mobilappar funkar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2015-04-17 12:25
S-E S

Frågan är i korthet, förorenar en motor/kupévärmare miljön? Om du tycker den förorenar så borde 1 minut gångtid gälla, dvs skrota värmaren.

#c • Uppdaterat: 2015-04-17 15:14
tedsvensson

Undrar om det är en god idé att slå på den om man står i garage?

#d • Uppdaterat: 2015-04-17 18:06
S-E S

Visst, en okunnig "miljövän" mindre.

#e • Uppdaterat: 2019-07-30 14:48
snabb95

milkylainen @ Du skriver: "I vilket fall motsvarar förbränningen av din diesel i motorvärmaren som högre NOx och mindre PM och sot än om motorn skulle förbränt dem."
Menar Du det omvända? I motorn sker förbränningen under högt tryck och därmed hög temperatur vilket ger mycket NOx. Mer NOx än i en bensinmotor och ännu mer NOx än i en bensin- eller dieselvärmare.

#f • Uppdaterat: 2015-04-20 15:27
milkylainen

Designfråga.
Avvägningen mellan NOx och PM är klassisk för dieselförbränning.
Hög temperatur leder till lägre PM och högre NOx och vice versa.
Avdelningen förbränning i öppen låga (motorvärmare) kan brännas med hög temperatur med vettig design vilket leder till förhållandevis låga PM och sot-utsläpp dock högre kväveoxider.
I vilket fall motsvarar förbränningen av din diesel i motorvärmaren som högre NOx och mindre PM och sot än om motorn skulle förbränt dem.

Så tekniskt borde det klassas som tomgångskörning, allt annat är vetenskapligt dumt.
Man konverterar fortfarande komplexa kolvätekedjor till mindre komplexa resprodukter plus arbete (värme) i en oxideringsprocess. Samma skit, olika tillämpning.

Att påstå att dieselvärmaren är bättre på att konvertera diesel till värme än motorn... ja det ser jag som en ganska marginell skillnad. Tekniskt har nog värmaren bättre värmeväxlare kontra motorn som bara vill bli av med värmen i avgaserna fortast möjligt... men värmaren rör bara kylvattnet. Motorn går runt och värmer alla delar med mekaniskt arbete och friktion.. Fördelen går till värmaren, men bara under de första 10 minuterna innan olja blivit lite varmt.. sen är det inte så jättestor skillnad. Största anledningen till en dieselvärmare är att motorn mår bättre av att starta med varmare olja och kylvatten än inte alls. I andra fall skulle man lika gärna starta motorn för att uppnå samma effekt av "förvärmning innan körning" för föraren.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.