Nästa artikel
Felparkerade bilar: hinder vid drunkningslarm
Nyheter

Felparkerade bilar: hinder vid drunkningslarm

Publicerad 17 juli 2020 (uppdaterad 17 juli 2020)
Felparkerade bilar vid badplatser hindrar brandmän från att komma fram vid drunkningslarm. I år befarar räddningstjänsten att felparkeringarna vid badplatserna kommer att öka.
Coronapandemin har lett till att de flesta svenskar semestrar på hemmaplan. Något som också gör att parkeringarna på badplatserna fylls upp snabbt, vilket också leder till att fler parkerar sina bilar fel.

Men ett felparkerat fordon kan vara skillnaden på liv och död. Nyligen var räddningstjänsten i Mälardalen med om en incident där de inte kunde ta sig fram till ett drunkninglarm på grund av felparkeringar, rapporterar SVT.

– Man blir mållös och förbannad när det inträffar, säger William Lagerwall, dykledare räddningstjänsten i Mälardalen, till SVT Nyheter.

Mikael Olausson från Svenska livräddningssällskapet menar att detta inte är ett nytt problem, men i med att fler svenskar stannar hemma i sommar så kan problemet vara extra stort i år.

– Vi har sett en tendens under flera år att man nonchalerar rådande parkeringsregler, säger Mikael Olausson till SVT.

Exakt hur hur ofta räddningstjänstens utryckningsväg blockeras vid drunkningsinsatser är svårt att veta. 
Av totalt 101 drunkningstillbud som rapporterades in till MSB under 2018 och 2019, där det fanns komplikationer vid utryckning, var sex av dessa rubricerade som ”räddningsväg blockerad”. Endast ett av dessa fall handlade specifikt om felparkerade bilar. Men enligt Joakim Ekberg, statistikproducent på MSB är det sannolikt att det finns ett mörkertal.

Diskutera: Upplever du att många felparkerar vid badplatser?


 

Antalet dödsfall i drunkningsolyckor:

2020: 40 stycken (januari till sista juni)

2019: 68 stycken

2018: 136 stycken

2017: 92 stycken

2016: 115 stycken

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-07-17 07:12
stonebreaker

Felparkerade bilar vid badplatser ... ViBilägare blir mer och mer en allmän nyhetstidning. Dessutom är bilreportage väldigt ytliga, mest om infotainment, aldrig något djupdyk i motor- och chassiteknik.
Speglar väl journalisternas okunskap.
Sen vill dom ha betalt för skvallret!

#2 • Uppdaterat: 2020-07-17 09:34
Uffeeh

stonebreaker: Denna artikeln är synnerligen välmotiverad i en tidning som vänder sig till den stora massan bilägare och bilförare. Felparkeringar och annat urdumt uppträdande av bilförare ställer till så mycket elände emellanåt. Egoismen, hänsynslösheten och nonchalansen i dagens samhälle är bedrövlig.
Sedan kan jag gärna hålla med om att en del reportage i tidningen kan vara ytliga och stundtals visar brist på tekniskt kunnande hos vissa journalister.
Men om du vill ha djupdyk i teknikfrågor ska du nog vända dig till andra facktidskrifter. ViB har väl aldrig utgett sig vara en tidning för tekniknördar på skruv- och mutternivå utan vänder sig till den stora massan bilägare och de är inte intresserade av t ex betydelsen av olika castervinklar, ventiltider, kamnockhöjder eller förbränningsrumsutformningar. Däremot måste de t ex lära sig parkera rätt och använda sina infotainmentsystem på rätt sätt för att inte bli en trafikfara.

#3 • Uppdaterat: 2020-07-17 13:05
Hackenbush

Hade det varit tillåtet hade folk parkerat på stranden

#4 • Uppdaterat: 2020-07-17 13:33
Henrik M

Det får man på vissa håll Hacken! :)
Kanon i Mellbystrand när man kan använda bilen som vindskydd när man fikar!

#5 • Uppdaterat: 2020-07-17 14:39
Rikard

Skulle inte Mellbystrand oxå stängas för bilar ?? Tyckte jag läste det nyligen.
Finns det ens nån mer stans där det är tillåtet ??

#6 • Uppdaterat: 2020-07-17 22:48
systembolaget

Nej Mellbystrand skall inte stängas för biltrafik, länsstyrelsen har sagt ja till biltrafik, som väl är.

#7 • Uppdaterat: 2020-07-18 09:29
thulo

dessa felparkerare har ett stort ego, men begränsad hjärnkapacitet.

#8 • Uppdaterat: 2020-07-18 12:11
Focus

Troligen är Mellbystrand det enda stället man tillåter detta ofog och det har också debatterats mellan ortsbefolkningen. Jag håller med, det är ett dumt sätt att blanda badande barn och vuxna med biltrafik för att folk är lika lata som korkade. Vid sommardagar som det varit nu får man finna sig i att det uppstår sådana problem som gör att man inte kan parkera precis intill resmålet. Ta en promenad så kanske man inte blir lika feta som amerikanerna som inte kan gå mer än någon meter från bilen.

#9 • Uppdaterat: 2020-07-18 14:08
Uffeeh

Jag tycker man ska vara väldigt försiktig med att fördöma möjligheter att komma ner till stranden med bil. Det tyder på ett mycket snävt och egoistiskt tänkande.
Själv bor jag i närheten av en biltillåten sandstrand och där ges möjlighet för rörelsehindrade att komma till en strand och njuta av att sola och titta på havet.
Har man svåra balansproblem, behöver rullstol eller rollator för att förflytta sig är man helt utestängd från stränder utan biltrafik. Rullstolar och rollatorer fungerar inte i sand.
Vi kan inte ha ett samhälle där bara unga, friska, starka människor ska få finnas. Även de som är behov av hjälpmedel för att kunna förflytta sig ska få möjlighet att njuta av en härlig stund på stranden.

#a • Uppdaterat: 2020-07-18 14:11
Henrik M

Focus: i Mellbystrand är det inga problem med olyckor mellan bilar och barn som är roten till diskussioner, har du för övrigt nån relevant statistik över olyckorna som varit där får du gärna posta den här. Det som gnälls över där är att en del som köpt hus närmast stranden och mycket väl visste om förutsättningarna nu vill ha det lugnare och inga husbilar som stör deras utsikt m.m......
Jädra gnäll är vad det är, det fungerar utmärkt där och vad jag vet inte hänt några direkta incidenter.
Självklart kan man gå till stranden, och man gör det på många håll, men just Mellbystrand där man får parkera vid picnicfilten så är det sjukt smidigt.
Ännu härligare sen på höst och vår när man får rida på stranden med, en härlig känsla sträcka ut i full galopp i vattenbrynet där....

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.