Nästa artikel
Bilar misslyckas ofta att bromsa för fotgängare
Nyheter

Bilar misslyckas ofta att bromsa för fotgängare

Publicerad 8 oktober 2019 (uppdaterad 8 oktober 2019)
Trots att fler och fler fordon får autobroms med fotgängarskydd fungerar det inte i alla lägen.

Det är amerikanska motororganisationen American Automobile Association, AAA, som testat autobromsens förmåga att upptäcka och stanna för vuxna fotgängare och barn.

Testen gjordes i såväl i mörker som dagsljus. Bilarna som testades var Tesla Model 3, Toyota Camry, Honda Accord och Chevrolet Malibu, samtliga av 2019 års modell. 

Bilarna färdades i en hastighet mellan 32 kilometer i timmen och 48 kilometer i timmen. Bästa utfallet kom när bilarna skulle undvika kollision med en vuxen testdocka i 32 kilometer i timmen som gick tvärs över vägen i dagsljus. Här lyckades fordonen stanna innan krock i 60 procent av fallen. 

Men när den fullvuxna testdockan ersattes av en i barnstorlek, som rörde sig mellan två parkerade bilar och ut i gatan, körde bilarna på barnet i 89 procent av fallen i 32 kilometer i timmen. 

När bilarna svängde höger in på en gata där en vuxen person gick över vägen resulterade det i påkörning för samtliga testfordon. 

AAA konstaterar också att systemen var ineffektiva i alla scenarion där bilarna färdades i den högre hastigheten, 48 kilometer i timmen och att ingen av dem upptäckte en vuxen fotgängare när det var mörkt. 

Diskutera: Vad tycker du om autobroms med fotgängarskydd?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-10-08 12:10
Styggavargen

Henrik tycker jag verkar vettigaste här, systemet är tänkt att hjälpa till och minska skadorna. Sedan om olyckan helt undviks är det bara ett plus. Har för mig att det finns en video ifrån autobahn där en Tesla bromsar in kraftigt innan föraren inser vad problemet var, det var han nog bara glad över efteråt.

#c • Uppdaterat: 2019-10-08 16:48
Optimus

Som svar på frågan rörande autobroms med fotgängarskydd, så kommer säkert systemet bli bättre och bättre för varje årsmodell framöver. Att sedan bilförare av dagen verkar slå av, eller inte använda vissa system, står väl helt klart. Med tanke på så många som byter fil utan att blinka(de måste slagit av vingelskyddet, annars motstyr ratten filbytet). Att de sedan i moderna bilar av senaste modell sitter och pratar med mobilen i handen, är antingen smått korkat eller att de inte förstår hur de skall ansluta mobilen till bilen(vilket i dagens moderna bilar är plätt lätt). Dessa bilförare står inte högt i kurs hos mig. Kan inte förstå hur många av dem har kunnat få förmånsbil på sitt arbete, med så lågt IQ att de inte ens kan ansluta sin mobil till bilen. Ursäkta min irritation men arbetsgivaren måste väl ha högre krav än att bara sätta en modern bil i händerna på dessa personer.

#d • Uppdaterat: 2019-10-08 19:54
Loke_8

Vem minns inte Volvos autobroms :)
Den har man skrattat åt fler gånger.

#e • Uppdaterat: 2019-10-09 09:30
Saabium

Jag kan bara konstatera att "vinglandet" ökat betydligt de senaste två åren. Och jag tror inte det finns forskning som motbevisar eller för den delen bevisar min teori. Jag utgår från mina egna obeservationer: nya bilar vinglar mycket in på andras filer numera.

#f • Uppdaterat: 2019-10-09 09:50
Pi

Vinglandet har nog mera med mobilanvändning att göra mera generellt än med användning av ny teknik och jag personligen har ö h t inte observerat detta med att "vinglandet" skulle ha ökat. Sen är det som vanligt - det man vill se det ser man.

#g • Uppdaterat: 2019-10-09 10:19
Klarsynt

@Pi
Vinglandet ökar och mobilanvändandet ökar. Varför? Jo, på grund av den nya teknologin "auto" som invaggar folk i falsk trygghet. "Jag kan fibbla med mobilen - för är det något så bromsar bilen automatiskt".

Så fungerar människan. Svårare än så är det inte.

.

#h • Uppdaterat: 2019-10-09 11:05
Henrik M

Klarsynt: Då upprepar jag frågan från tidigare i tråden som du vägrar svara på:
Vilka källor med statistiskt säkerställd fakta hänvisar du till när du påstår att autobroms ändrar förarens beteende kontra om samma förare kört bil utan autobroms?

#i • Uppdaterat: 2019-10-09 11:16
Pi

Faktum är nog att Klarsynt/Antifeministen inte har några källor att hänvisa till utan gissar hejvilt utifrån att han vill rättfärdiga sitt eget bilval.

#j • Uppdaterat: 2019-10-09 11:54
Klarsynt

Vilka källor med statistiskt säkerställd fakta har ni som påvisar att folk inte blir invaggade i falsk trygghet? Sluta tramsa med sådant trolleri nu - det är självklart att folk blir påverkade. Lite sunt förnuft räcker för att förstå det.

.

#k • Uppdaterat: 2019-10-09 11:55
Klarsynt

För övrigt borde Euro Ncap ta bort stjärnor från de bilar där autobromsen inte fungerar. Med tanke på att toppbetygen endast delas ut till bilar med diverse auto, och att detta auto sedan inte fungerar, så är helt uppåt väggarna. Stjärnorna borde självklart avspegla faktisk krocksäkerhet - inte sådant här falsarium.

.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.