Nästa artikel
Seat siktar på lyx – Skoda blir mer budget
Nyheter

Seat siktar på lyx – Skoda blir mer budget

Publicerad 3 oktober 2019 (uppdaterad 3 oktober 2019)
Volkswagengruppen funderar på att göra produktstrategin tydligare för sina olika bilmärken. Detta för att förhindra kannibalism.

Seat kan i framtiden bli mer premiumorienterat, medan Skoda kör hårdare på den prisvärda linjen. Detta enligt Volkswagengruppens produktstrategichef Michael Jost, som pratat med Automobilwoche

– Vi vill att hanteringen av våra varumärken ska bli tydligare i framtiden. Seat skulle kunna representera mer känslomässiga bilar, vilket exemplifieras av deras Cupra-modeller. Skoda skulle kunna tjäna östeuropeiska marknader mer intensivt, liksom de kunder som söker funktionalitet, säger Michael Jost. 

Rent konkret skulle detta kunna innebära en prisökning på Seats bilar och att Skoda skalar bort exklusiva tillval och materialval, som de mockaliknande mjuka alcantaradetaljerna i innertaket. 

Volkswagenmärket kan också komma att genomgå förändringar, så att dess lineup inte blir för lik de andra syskonmärkena. 
– Vi tittar närmare på eventuella överlappningar i produktportföljen för alla märken, säger Michael Jost till Automobilwoche. 

Diskutera: Rätt att göra Seat mer premium och Skoda mer budget?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-10-03 18:09
Axa

Jag har erfarenhet och ägt Seat Leon och nu Octavia. Jag upplever Skoda snäppet bättre och närmare ”premium” än Seat. Särskilt ljudkomforten är ljusår bättre i Skodan men den känns även mindre plastig. Därtill har man möjlighet till fler (bättre) tillval till Skoda.

I Sverige är ju Skoda lite av folkbil i sin klass och jag tror att det beror på den smarta paketeringen och bra pris/erbjudanden. Jag tror inte det vore framgångsrikt att ändra på Skodas koncept. Men å andra sidan med Skoda idag så finns det ju egentligen inga incitament för köpare att istället välja VW.

Vad gäller Seat så tycker jag snarare att de bör lägga strategi som bygger på sportighet.

#c • Uppdaterat: 2019-10-03 22:19
mso 1000

Ja axa, seat har ju oftare haft en "sportigare" look på karossen än skodan som har varit "gubbigare" i sin utformning.
Men skoda har nog alltid varit förnuftigare och mer vettig bil för pengarna.

#d • Uppdaterat: 2019-10-03 23:27
Axa

Mso
Ja, designen är sportigare på Seat rent generellt. Men Seat har även fått till sportig körkänsla. Jag tycker Leonen hade en mer direkt och precis styrning jämfört med Octavian. Den styr in bättre i kurvorna även i lite högre farter. Jag upplevde även att man kör Leon medan man snarare färdas i Octavian.

#e • Uppdaterat: 2019-10-04 06:14
Hackenbush

Tror det är ett misstag att göra Skoda mer budget.

#f • Uppdaterat: 2019-10-04 07:18
Reverend Benny

Nu skrivs det ju "känslomässiga bilar" vet inte om det är samma som lyx, kanske.

Men annars får jag nog stämma in in det Axa säger i inlägg 11, har precis samma upplevelser och tror det är dumt att försöka göra Skoda "budget".
Men, tittar man i övriga Europa så har Skoda många gånger en tydligare budgetstämpel än övriga VW och Seat, vet inte riktigt varför det är så, men vi kanske tänker per praktiskt i Sverige än många andra ställen.

Skulle säga att Seat är märket som borde stå för de sportigare ambitionerna och utseendet i familjen, Audi har gett upp den profilen känns det som.

#g • Uppdaterat: 2019-10-04 09:42
StefL

Tja, kan Fiat/Chrysler köra med lyx (Lancia), sportighet (Alfa) och vanlig (Fiat) borde väl VAG kunna göra nåt likande, men då får man nog fundera lite på hur man gör skillnaden tydligare mellan märkena. Och om man redan har Audi som lyxmärke är frågan hur man framför allt passar in Skoda och VW sinsemellan om man låter Seat bli lite mer avvikande åt Alfahållet (vilket iof inte är någon lätt uppgift det heller). Med tanke på åt vilket håll Skoda gått - där man iaf i mitt tycke närmat sig VW - blir det nog svårt att reversera den processen och "förenkla" Skoda allt för mycket.
Även om Audi och VW båda är tyska märken som delar hemmamarknad är ju Seat och Skoda även i någon mån "nationalsymboler" - jag inbillar mig åtminstone det - som inte vill göra bort sig på sina hemmamarknader och även kunna leverera någon sorts bredd åtminstone där.

#h • Uppdaterat: 2019-10-04 21:11
K_Klabbe

Skoda har väl blivit det som VW var tidigare. Jag tror det är helt rätt att göra Skoda enklare igen, både Skoda och vw som idag känns poänglöst när de är så lika.

Men de har väl inte sagt att seat ska bli premium. Tror de mer sa att det skulle bli sportigt, lite åt Alfa Romeo hållet.

#i • Uppdaterat: 2019-10-05 09:19
Raphael

Nu är Fiat/Chrysler inget föredöme då Lancia är i praktiken nedlagd - finns bara en modell, lilla Ypsilon. Och Chrysler har reducerats till familjebussarna Voyager och Pacifica. Det märke som går bäst i Fiat/Chrysler är Jeep.

Seats bakgrund är billiga folkbilar baserade på Fiat. VW har pratat om ”spanskt temperament” i 20 år, men det har inte blivit så mycket av det. Seat är VW-koncernens problembarn.
Känns som ett onödigt märke idag.

#j • Uppdaterat: 2019-10-05 10:08
Tobo

Jag upplever att Skoda klättrat långt uppåt från budget-segmentet, vissa modeller är ju "premium-light" såsom t.ex. Superb.
Det känns då inte helt lyckat att backa Skoda bak till Felicia-nivå, bättre vore då att återuppliva något dött märke, varför inte Wartburg och göra det till en Dacia-konkurrent?

Seat borde kunna ta en roll som det sportiga icke-premium alternativet i koncernen, och det känns som de är på rätt väg nu, till skillnad från 00-talet då deras design var minst sagt svårsmält.

#k • Uppdaterat: 2019-10-05 11:40
Reverend Benny

Jag upplever att Seat alltid varit den lite roligare varianten av VW (på gott och ont) speciellt att se på.
Dom hade en rejäl dipp designmässigt när Water de Silva fick härja fritt tycker jag, men nu verkar dom fått ordning på saker igen.

Problemet är att den fina designen och känslan den förmedlar förstörs av jakten på att bilen ska kännas och vara billigare.
Kan helt klart se varför Seat säljer bättre i andra länder och varför Skoda säljer bättre här.
Allt handlar om smartare paketering, ta bara saker som motorvärmare och att det kan köpas från fabrik. Detta tillval har aldrig funnits till Seat bilarna men finns nästan som tillval på alla Skodas bilar.
Sånt funkar i Sverige.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.