Nästa artikel
Flera svenskar drabbade av brinnande BMW-bilar
Nyheter

Flera svenskar drabbade av brinnande BMW-bilar

Publicerad 1 augusti 2019 (uppdaterad 1 augusti 2019)
BMW har återkallat 1,6 miljoner bilar över hela världen då risken finns att vissa dieseldrivna modeller kan börja brinna. I Sverige har ett antal bränder inträffat, men fortfarande är alla bilägare inte kontaktade.
Under de senaste dagarna har SVT rapporterat om ett antal BMW-ägare som varit med om dramatiska upplevelser då deras bilar börjat brinna under färd. Bland annat har en familj åkt på E6:an när deras BMW plötsligt lade av och kort där efter slukades av lågor.

Det kom sedan som en chock för familjen när de ringde sin återförsäljare och först då informerades om att bilen stod på en lista över bilar som ska återkallas.

Problemet är att det utvecklas alldeles för mycket värme i den så kallade EGR-ventilen, ett sorts kylarsystem som återcirkulerar avgaser. Eftersom ventilen omges av sotavlagringar som blir till glödande partiklar i värmen, så kan ett insugsrör intill börja smälta. Sedan är branden ett faktum.

Totalt rör de sig om 1,6 miljoner dieseldrivna bilar som är drabbade av felet. 35 000 av dessa finns i Sverige. Men alla svenska bilägare är inte informerade om detta. Nu skriver BMW i ett pressmedelande att de som ännu inte blivit kontkatade kommer att få informationen denna månad.

”En majoritet av de berörda kunderna har redan kontaktats och/eller åtgärdats, men samtliga berörda kommer att vara kontaktade och/eller kontrollerade under augusti 2019. Kampanjen är pågående och den exakta takten beror bland annat på tillgången på reservdelar”, skriver BMW i ett pressmedelande.

"Även om risken för en brand är mycket låg tar vi våra kunders oro på allvar och informerar nu samtliga via brev.”

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2019-08-02 08:53
1

Premium ... Vad är det? Jo ett fjantigt hittepå utan grund.

#m • Uppdaterat: 2019-08-02 10:07
Skodaägare

"Premium ... Vad är det? Jo ett fjantigt hittepå utan grund."

Precis. En Mercedes E-klass är ju i själva verket en Skoda Octavia med lite snyggare kaross, eller hur var det nu? :-)

#n • Uppdaterat: 2019-08-02 10:14
Skodaägare

Angående huvudämnet så är det tyvärr oklart vilka modeller som egentligen är drabbade. Av nyhetsrapporteringen att döma verkar det mest vara 5-serier som har brunnit i Sverige. Har själv en BMW med 4-cylindrig diesel och ringde nyligen och hörde om min bil var aktuell för återkallelse, men det var den inte. Ett tecken på att det är på väg att gå illa, är att bilen börjar dra kylarvätska. Tvingas man fylla på kylarvätska ska man åka in med bilen omgående. Tycker att hela den här affären är otroligt dåligt skött av BMW i Sverige. Det har gått snart ett år, sedan detta uppmärksammades och fortfarande har man inte åtgärdat alla bilar. Alla BMW-ägare lusläser ju inte BMW-forum och biltidningar och har därför inte koll på brandrisken. Man borde ha gett information för länge sedan till alla ägare att de ska sluta köra med bilen om den börjar dra kylarvätska. Man börjar nästan tro att de tycker det är billigare att några bilar brinner upp än att behöva åtgärda alla berörda modeller!

#o • Uppdaterat: 2019-08-02 11:38
Pi

Premium som bilbegrepp kan jag också tycka att det faktiskt är ett fjantigt "hittepå".
Inte för att det inte finns fordon med t ex högre komfort, mera omtänksamhet i detaljer och högre pris för det finns det - liksom det gör inom mer eller mindre alla produktkategorier. Men det är nog mest inom fordonsindustrin som ordet "premium" används och det har blivit allt vanligare - liksom också uttryck som "premium light" eftersom märken man inte associerar med "premium" gärna vill kliva upp på statusstegen.
Det finns som sagt både billigare och dyrare bilar och det är helt OK och av de dyrare förväntar man sig rimligen mera av många egenskaper men uttrycket "premium" börjar kännas lite urvattnat och känns mest som en statusmarkör för en del ägare av dessa. Låt märkena leva sina egna liv utan att blanda in ord som premium - de som förtjänar att bedömas som lite bättre än många andra kommer ändå att göra det utan att man hela tiden måste påpeka att dessa är "premium". Ser man tillbaka lite i tiden så uppfattade många t ex Mercedes som en "bättre" bil men inte behövde man tillägga att den tillhör premium-klassen - den hade liksom nåt "berömmelsen" på egna förtjänster... Bara mina tankar...

#p • Uppdaterat: 2019-08-02 13:02
Skodaägare

Kanske att begreppet premium har blivit lite urvattnat. Men att säga att det är utan grund tycker jag är lite märkligt. Som vi har talat om i forumtråden "Budget vs Premium" så får man vad man betalar för även i bilbranschen.

#q • Uppdaterat: 2019-08-02 20:35
Pi

Att det finns produkter av olika kvalitet (på olika sätt) är helt klart men just begreppet "premium" när det gäller bilar tycker jag är lite konstigt - och urvattnat. Räcker det inte med att t ex en Mercedes är just en Mercedes med dess kända kvaliteter utan att tillägga att den är "premium" ?

#r • Uppdaterat: 2019-08-02 22:22
Reverend Benny

Fast det spelar egentligen ingen roll om saker är budget eller premium, tillverkare som säljer sina produkter inom EU har samma skyldigheter.
Om du nu köper en barnvagn på Biltema eller den mest exklusiva butiken på Östermalm så har dom en skyldighet att rapportera om produkten har fel.

Har du nu köpt en premium barnvagn så kanske dom kommer hem till dig och lagar den samt att du får en kopp finkaffe medans du väntar.

Klistrar in länken igen om någon missade den.

https://ec.europa.eu/consumers/consumers_safety/safety_products/rapex/alerts/?event=main.search&lng=en

#s • Uppdaterat: 2019-08-05 17:13
Kjell 45

Premium eller inte, jag vill påstå att alla biltillverkare vid något tillfälle råkat ut för ett ordentligt magplask vad gäller rostskador, dålig lack eller något tekniskt som man inte räknat med.
Jag har själv en BMW där man bytt EGR ventil 2017 och därefter kylningen till EGR ventilen 2018. När EGR ventilen började föra sitt eget liv var man väldigt medveten om problemet men det saknades reservdelar. Man gjorde så gott man kunde på BMW verkstan men utan nya delar är det inte lätt. När kylningen började strejka och kylmedlet försvann (felmeddelande på displayen) blev jag dock sur, på verkstaden sa man att det berodde på den varma sommaren 2018 och att jag skulle fylla på kylmedel. Sannolikt var man medveten om problemet med EGR kylningen men man ville inte låtsas om det. Samtidigt, visste man om vad som i värsta fall kunde ske att bilen började brinna då tycker jag att man skulle kallat in de läckande bilarna omedelbart.

#t • Uppdaterat: 2019-08-05 19:09
Lars_A

Tyvärr har vi här en biltillverkare som inte tagit sitt ansvar men, som Robert Collin, antydde i SvT: De lär komma undan med det!

#u • Uppdaterat: 2019-08-06 21:41
Raphael

Att BMW förare är eldiga och hetlevrade i trafiken och brinner för sitt märke är ju välkänt sedan tidigare, men nu har det uppenbart gått överstyr.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.