Nästa artikel
Bilfrågan: Är manuell växellåda på väg bort?
Bilfrågan

Bilfrågan: Är manuell växellåda på väg bort?

Publicerad 12 juni 2019 (uppdaterad 6 november 2020)
”Finns det några trender avseende körkortsbehörighet för bara automatlåda?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Finns det el- eller hybridbilar med manuell växellåda, eller har de alltid automatlåda? Barnen ska strax börja övningsköra för körkort och vår bil har en automatlåda, så det är förstås enklast att ta körkort för bara automatlåda. Jag hävdar att nya bilar med manuell låda blir ovanliga inom några år, men det kanske inte stämmer? Finns det några trender avseende körkortsbehörighet för bara automatlåda?
Tomas

Svar:
Jag vände mig först till branschorganisationen Bil Sweden för att få försäljningsstatistik på bilar med automat respektive manuell växellåda. Vid millenieskiftet hade bara 16 procent av nybilsförsäljningen automatlåda. 2012 hade andelen bilar med automatlåda ökat till 35,7 procent. Fem år senare hade andelen nya bilar med automatväxel ökat till 63,2 procent! Allt fler väljer att sluta växla manuellt. I stort sett alla laddhybrider och helelbilar har automat eller ingen växellåda alls. Den utvecklingen kommer att fortgå i takt med att också autonoma körprogram utvecklas. Utvecklingen beror på skärpta krav både på miljö och trafiksäkerhet. 
Berit Johansson, förbundsordförande för STR (Sveriges Trafikutbildares Riksförbund), är glasklar i sin uppfattning att den manuella växelspaken är historia när vi talar om nya bilar. Den som tar körkort i dag borde därför satsa på automatväxlat. Det innebär också en snabbare och billigare utbildning för de flesta. 
Tittar man på den tunga sidan är utvecklingen än tydligare. Utbudet av buss eller lastbil med manuell låda är så magert att uppkörning med lastbil undantagits från bestämmelsen om manuell växellåda vid uppkörning. Det är en utveckling som körskolorna förväntar sig ska ske också för B-körkort så småningom. 
Till dess kan man förslagsvis ta ett B-kort för automatväxlad bil och om man sedan absolut behöver, bara göra en uppkörning med manuellt växlad bil för att få bort villkoret för automat.    
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#115 • Uppdaterat: 2019-06-13 16:40
pinjong

Om man tagit förarbevis för autonom bil får man då köra en manuell...

#116 • Uppdaterat: 2019-06-13 17:39
Pi

Lite skillnad trots allt, Axa. Och det hoppas jag att du och andra förstår.

#117 • Uppdaterat: 2019-06-13 18:25
Axa

Pi
Du menar lite som de gubbar som fick behörighet för A på köpet och när medelålderskrisen satte in så satte sig dessa herrar på mc för första gången o höjde olycksstatistiken...

#118 • Uppdaterat: 2019-06-13 23:29
Pi

Ja du Axa - problematisera är du i alla fall duktig på men hur mycket fakta bygger du dessa problematiseringar och generaliseringar på ?
Vi som tog körkort för bil för länge sen "fick" otvivelaktigt MC-behörighet på köpet. Men väldigt många av oss körde både bil och MC även på den tiden så på vilket sätt skulle vi gjort det annorlunda ? Sen kanske vi haft uppehåll med MC-åkandet några år men det behöver inte betyda att alla medelålders som tar upp denna hobby igen är helt okunniga i MC-åkandets konst. Visst - vissa är säkert det men långt ifrån alla. Å andra sidan så har vi vistats i trafikmiljön väldigt många år och är antagligen försiktigare än många yngre MC-åkare så vilka som är mest olämpliga att köra MC är inte jätteenkelt att avgöra. Liksom att det säkert skulle finnas bilkörkortsinnehavare som utan problem för övriga trafikanter skulle klara av att köra bilar med manuell växellåda trots att deras behörighet "bara" är med automatlåda. Generaliseringar är alltså nåt som jag är en aning överkänslig för.

#119 • Uppdaterat: 2019-06-14 00:41
Axa

Pi
Jo jo, eller så är det bara respons på ett urbota dumt förslag från dig...

#11a • Uppdaterat: 2019-06-14 10:00
Pi

När argumenten tryter för dig Axa så drar du till med nedsättande kommentarer som "urbota dumt förslag från dig". Nu föll min respekt för dig och dina åsikter tyvärr omedelbart.

#11b • Uppdaterat: 2019-06-14 14:34
Hackenbush

Axa vv och håll ett vårdat vänligt språk här

#11c • Uppdaterat: 2019-06-14 15:26
Axa

Hacken
Ähum, får jag inte tycka att det är ett dumt förslag? Varför får jag inte tycka det? Att köra manuellt är inte alls samma sak som att köra automat. Att köra manuellt kräver viss koordination som testas vid uppkörning, automat kräver annan koordination.
Att då ett förslag där folk som kör upp med automat ska få sätta sig i en bil med manuell växling som dem inte kan hantera och ut i trafiken, innebär förmodligen högre olycksrisk. Ja, då tycker jag det är dumt.

#11d • Uppdaterat: 2019-06-14 15:32
Hackenbush

Du får tycka vad du vill om växellådorna men utan att kalla folk "dumma"
Du är ju vuxen och borde fatta detta.

#11e • Uppdaterat: 2019-06-14 15:55
Axa

Hacken
Prova läs igen. Jag har inte påstått att någon är dum, det var förslaget som är dumt tycker jag. Även smarta människor kan komma med dumma förslag.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.