Nästa artikel
Bilfrågan: Enklare sätt att kolla däcktrycket?
Bilfrågan

Bilfrågan: Enklare sätt att kolla däcktrycket?

Publicerad 2 maj 2019 (uppdaterad 6 november 2020)
"Hur ska bilen åtgärdas för att jag ska slippa detta bekymmer? Jag vill att däcktryckssystemet kopplas ur." Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Däcktrycksövervakningens batterier på höger bakhjul tog slut efter exakt två år på min Opel Mokka X 2017 efter nybilsleverans från Bilkompaniet Luleå. Vinterdäcken med övervakningen levererades också av Bilkompaniet. Det ska kosta 1.500 kr per däck att få batteribyte åtgärdat. Dessutom varnar bilen för defekt ABS-system via OnStar, vilket enligt Bilkompaniet kan orsakas av däcktryckslarmet. Och om bilen larmar för ABS-system ur funktion lär den knappast klara ens en besiktning, trots att systemet inte är defekt.
Hur ska bilen åtgärdas för att jag ska slippa detta bekymmer?  Jag vill att däcktryckssystemet kopplas ur så att jag slipper ständiga larm via OnStar. Och hur vet jag att det inte är fel på ABS-systemet? Vid varje däckskiftning måste jag in till verkstaden för att konfigurera däcktrycksystemet för 1.500 kronor. Det här är alldeles för dyrt för kunden.
Moses Mattsson

Svar:
Här följer svar från Opel Sverige: ”Däcktryckövervakningssystemet ska man inte koppla ur. Vid fel på ABS-systemet kommer en varningslampa för systemet att tändas vid instrumenten. Däcktrycksövervakning i original inklusive arbete kostar cirka 1 500 kronor. Men att konfigurera sensorerna vid byte kostar inte 1 500 utan cirka 200 kronor. Byte av alla däck samt konfigurering cirka 400 kronor på verkstaden i Luleå. De har även däckhotell med däckbyte och omprogrammering till bra pris. Kunden kan också köpa ett eget verktyg och själv utföra om-programmering, pris 1 500 kronor. Men vi rekommenderar kunden att ta kontakt med sin verkstad igen.”
Annicka Troedsson, Opel sverige

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-05-02 08:20
mso 1000

Skulle aldrig köpa en bil med Dette skit system tillverkat för Sydeuropa och Afrika.

Här uppe har vi faktiskt vinter och hanterar 8 däck per år.
Och vinterkyla kortar batteri livslängden av dessa givare.
8 stycken onödiga däcktrycks sensorer för 500:- styck som kan rappla och gå sönder med dyra verkstads besök med omläggning av däck mm.
Jättekul.

Nej tack utan man väljer bilfabrikat med indirekt mätning av tryck via ABS systemet.

#2 • Uppdaterat: 2019-05-02 08:33
KaptenKlister

Verktyg för omprogrammering kan man man köpa på tex. aliexpress för ca 300:-

#3 • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Lycka till MSO, snart har även Skoda TPMS som standard :)
Bytte föresten hjul på Hyundaien, som har TPMS ventiler. Behövdes ingen programmering inget som varnar. Men den kanske är smartare och klarar av att ha ett par uppsättningar i minnet?

#4 • Uppdaterat: 2019-05-02 09:21
Grosser

Så länge TPMS klarar 8 hjul (sensorer) så är det ju lugnt. Vilket Hyundai uppenbart klarar.

#5 • Uppdaterat: 2019-05-02 09:23
L. Mäkinen

TPMS har väl alla bilar sen några år tillbaka? Det är hur man valt att lösa det som skiljer sig åt.

#6 • Uppdaterat: 2019-05-02 09:31
mso 1000

Batteribyte med demontering av däck etc.
Det är många som irriteras över en extra demontering av ett däck för trasig givare, batteribyte etc.

#7 • Uppdaterat: 2019-05-02 09:52
Raphael

Normalt ska man inte behöva programmera om givarna för att man skiftar hjul, om man sätter hjulen vid samma ställe så är det samma kod.

Sen finns det självprogrammerande givare och är vanligast på nya bilar idag. Självprogrammerande kommunicerar själva med bilens styrsystem och ställer in sig, så byter man sensor pga batteri eller så, så ställer de in sig själva.

#8 • Uppdaterat: 2019-05-02 10:21
Pi

Utan tvekan så skulle jag absolut föredra att bilen, när den har TPMS, har ett s k iTPMS-system - alltså ett som arbetar via ABS-sensorerna. Då slipper man extra givare med batteri på varje hjul - dessutom kan man själv enkelt kalibrera systemet när man skiftat däck. Hoppas verkligen att de dyrbara dTPMS-systemen är på väg ut men eftersom kostnaden och bekymren inte drabbar tillverkaren så är väl detta en icke-fråga för dessa. Att slippa verkstadsbesök vid däcksskifte och inte minst att slippa byta givare efter t ex 2-3 år är definitivt att föredra framför motsatsen.
Så detta var ett av kraven vid förra bilbytet. Kanske inte helt utslagsgivande men helt klart ett starkt krav.

#9 • Uppdaterat: 2019-05-02 10:22
Klarsynt

Detta elektroniska bling-bling... fördyrar och försvårar.

.

#a • Uppdaterat: 2019-05-02 10:49
Svenne60

Som bilköpare måste man se till att inte köpa bilar som har dyrbara skräpsystem att underhålla. Eller också måste de kunna kopplas ur. Har aldrig hört talas om allvarlig olycka pga. fel lufttryck i däcken även om det risken finns teoretiskt. Teori och praktik är inte samma sak. Det finns en miljon värre risker att undvika som t.ex. sängen, för de flesta dör liggandes där...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.