Nästa artikel
Volvo stryper toppfarten
Nyheter

Volvo stryper toppfarten

Publicerad 4 mars 2019 (uppdaterad 4 mars 2019)
Från och med 2020 kommer Volvobilarna inte kunna köra mer än maximalt 180 kilometer i timmen.
Nästa år inför Volvo begränsad topphastighet. Max 180 kilometer i timmen ska du kunna köra i en av tillverkarens bilar.
– Vi vill starta en diskussion om huruvida biltillverkare har rätt eller till och med en skyldighet att installera teknik i bilarna som förändrar förarens beteende, för att ta itu med sådant som fortkörning, rattonykterhet eller distraktioner. Vi har inget entydigt svar på den frågan, men vi anser att vi bör gå i bräschen för en diskussion om detta och vara en pionjär, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson.

Biltillverkaren berättar också att de håller på att undersöka om det går att använda sig av så kallad geofencing – digitala staket – för att tvinga bilarna att köra långsamt i områden som nära skolor eller sjukhus.
– Människor kör ofta för fort i vissa situationer i trafiken och är dåliga på att anpassa hastigheten efter trafiken och den egna förmågan som förare. Vi behöver stödja bättre beteende och hjälpa människor att inse och förstå att körning i höga hastigheter är farligt, säger Håkan Samuelsson.

Diskutera: Rätt eller fel av Volvo att införa begränsad topphastighet?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#11f • Uppdaterat: 2019-03-05 21:03
Roy J

Ett tufft och modigt beslut.

Det är faktiskt en väsentlig skillnad på krockvåld i 180 och 250 km/h. Det dubbla. Tillkommer kortare reaktions- och bromssträckor. (Bromssträckan är också det dubbla.)

När jag var liten grabb kikade man in genom sidorutan för att se hur långt hastighetsmätaren gick och var mycket imponerad när de gick en bit över 100.
Som vuxen är toppfarten av inget intresse. Alla bilar går minst tillräckligt fort.

#11g • Uppdaterat: 2019-03-05 22:04
Axa

Uppenbarligen finns det en marknad för snabba bilar annars skulle inte biltillverkarna ta fram sportbilar eller standardmodeller med starka motorer; R, RS, GTI, Cupra, Polestar, AMG, M, etc.

Det blir väl snarare att Volvo tappar en del kunder.

#11h • Uppdaterat: 2019-03-05 23:11
John2008

180 km/ tim. är fortfarande tillräckligt snabbt för att man säkert ska omkomma, så vad är poängen med att ha så hög max. hastighet? Hur många i Sverige behöver egentligen en bil som går fortare än 120 km/ tim. om man vill köra lagligt? Nej, Volvo kunde ha valt en betydligt lägre hastighet och dessutom behållit sin trovärdig i frågan (till skillnad från nu).

Hur en krasch i 120 mph/ 193 km/tim. med en personbil (en testbil) ser ut kan man se här: https://www.youtube.com/watch?v=Ljmx67MxI9w

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.