Nästa artikel
Kyla äter upp räckvidden
Nyheter

Kyla äter upp räckvidden

Publicerad 12 februari 2019
Elbilar förlorar mer än 40 procent av sträckan de kan nå om det är minusgrader, enligt mätningar från amerikansk motororganisation.
AAA, eller American Automobile Association, har tagit reda på vad som händer med elbilars aktionsradie i olika temperaturer. Testerna gjordes inomhus i en temperaturkontrollerad miljö. Fem olika elbilar sattes på prov: 2018 års BMW i3s, Chevrolet Bolt och Nissan Leaf, samt 2017 års Tesla Model S 75D och Volkswagen e-Golf.

Om klimatanläggningen är påslagen och temperaturen utanför är 6 minusgrader förkortas bilens körsträcka med 41 procent, jämfört med om det körs när det är 23 grader varmt ute, enligt studien. 


Även om resultatet inte blir lika dramatiskt, så sjunker även elbilens räckvidd i sommarhetta. När det var 35 grader varmt och kupévärmen var igång förlorades i snitt 17 procent av körsträckan. 
– Så länge som förarna förstår att det finns begränsningar när man kör elektriska fordon i mer extrema klimat är de mindre benägna att överraskas av en oväntad sänkning av räckvidden, säger Greg Brannon, AAA:s chef för industrirelationer och fordonsteknik. 

Läs hela studien från AAA här.


Diskutera: Vad tycker du om undersökningen?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2019-02-12 16:27
järvsöbo

varför ska man ha kupevärmen på när det är 35grader varmt?

#m • Uppdaterat: 2019-02-12 19:44
J.L

Vad är det för trams med elbilar ??? Det är väl mer trams att elda upp 70 % av energin till kråkorna i bensinmotorfallet, rentav hål i huvudet. Kör villavärmen med 30 % verkningsgrad så blir det riktigt bra.

#n • Uppdaterat: 2019-02-12 22:32
CEAT

Lugn nu. Ingen i detta forum har en aning om en elbil med 20 års livslängd är bättre för miljön än en diesel eller bensinare med samma livslängd. Lyssnar man på ena sidan så är elen bäst, lyssnar man på andra sidan så är bensinen bäst. Ingen av oss har sett den exakta produktionen, kunnat jämföra dem och se resultatet på 20 år. Det jag kan konstatera dock, är att i storstäderna är elbilar fantastiska. Man behöver inte slå på cirkulationen som stänger ute den rena luften när man sitter i kö och gatorna blir betydligt trevligare att gå på när man slipper andas avgaser. Det blir dessutom väldigt mycket enklare att räkna ut hur mycket utsläpp det faktiskt blir i storstäderna då man enbart behöver räkna på produktionen i fabrikerna som levererar el. För och nackdelar ja, men se utveckligen. Elbilen har utvecklats från rymdmaskiner (BMWs i3 ligger dock kvar i rymdtänket) på bara ett par år. Hur snabb utveckling har bensinarna gjort på sina 100 år? Ge elen samma tid så lär man i framtiden inte kunna förstå hur vi på fullaste allvar tänkte idag (2019). Det kommer vara lika sjukt att röka som att köra diesel och bensin år 2050. (Framtidsutveckling, tänk sedan när bilarna laddar trådlöst. Du kör bara på din parkeringsplats och så laddas det automatiskt från marken upp till bilen utan kablar och mojänger).

#o • Uppdaterat: 2019-02-13 07:43
Saabium

Hur man än vänder sig har man ända bak. Perpetuum mobile finns inte. Om man vill skona miljön och planeten finns bara ett recept: kör mindre bil.

#p • Uppdaterat: 2019-02-13 08:15
PREVIA

Cirka 40 % kortare räckvidd i snitt vid 5 minusgrader i snitt och upp till 57 % sämre räckvidd som säms tvid kallare väderlek har den här Teslaägaren med sin nya 85 kW Tesla efter att noggrant bokfört körsträckor på vintern.
https://www.teslarati.com/tesla-wins-auto-repair-satisfaction-survey/
Vätgasbilar går däremot nästan lika långt på vintern som på sommaren och kan tak vare bränslecellens förluster köra med full värme hela vintern. Bara en av fördelarna med bränslecellsbil jämfört med batteribilar.

#q • Uppdaterat: 2019-02-13 08:53
Grosser

Tibor Blomhäll har gått i genom rapporten har vissa synpunkter:
http://teslaclubsweden.se/elbilars-rackvidd-i-minusgrader/

#r • Uppdaterat: 2019-02-13 10:17
LennartJ

Jag körde 19 mil t.o.r landet i Januari efter stormen och strömavbrott i 17 minusgrader och sista halvmilen i dåligt plogad väg. De sista hundra metrarna upp till stugan i 2-3 dm snö.
Temperaturen i bilen var 21 grader.
Förbrukningen låg på 1,55 kWh/mil. Normal förbrukning på sommaren, också med 21 grader i bilen, ligger på 1,25 kWh/mil.
Det är fakta från verkligheten.

#s • Uppdaterat: 2019-02-14 14:39
EnannanRobban

Det finns alltid sponsorer till studier...
El är skit, bensin och diesel är skitigt... Ta cykel vet ja, drar också lite extra i vinterföre, men det kan du kompensera på pressbyrån med en snickers eller två.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.