Nästa artikel
Bilfrågan: Måste jag tala om vem som kört för fort i en fartkamera?
Bilfrågan

Bilfrågan: Måste jag tala om vem som kört för fort i en fartkamera?

Publicerad 9 januari 2019 (uppdaterad 6 november 2020)
Illustration: Johan Isaksson
”Jag har inte fått med någon bild. Är jag skyldig att uppge vem som haft tillgång till min bil vid den aktuella tidpunkten?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har fått hemsänt en begäran om att uppge vem som framfört min bil förbi en hastighetskamera vid ett visst tillfälle. Jag har inte fått med 
någon bild. Är jag skyldig att uppge vem som haft tillgång till min bil vid den aktuella tidpunkten?
Margaretha

Svar:
I Sverige har vi inte riktigt samma regler som i många andra länder där man har ägaransvar – och då måste bilägaren tala om vem som kört bilen vid exempelvis en hastighetsöverträdelse som dokumenterats av en kamera.
I Sverige har polisen rätt att hålla förhör med den som kan antas lämna uppgifter om vem som kört, om det inte är bilägaren. Troligen har polisen kontrollerat med körkortsregistret och kunnat avgöra att den som kört i ditt fall kanske inte är en kvinna. Det är möjligen därför du har fått denna förfrågan. 
Moraliskt sett kan man tycka att du har skyldighet att tala om vem som kört, men inte enligt lagstiftningen – än så länge. Detta kryphål utnyttjas flitigt i vissa fall, vilket är en av anledningarna till att många fartsyndare kommer undan. Men allt fler företag med tjänstebilsflottor har som policy att tala om vem som är användare av bilen. Sveriges föraransvar vid trafikbrott innebär dock att du kan hävda att du inte vet, eller inte vill, säga som det är. 
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2019-01-09 23:33
Farbror Blå

Axa, ja så hade det troligen blivit. Ärlighet varar längst, rufflare och lögnare åker oftast dit förr eller senare. De brukar tappa bort sig själva när ohederligheten får fäste om dem.

#m • Uppdaterat: 2019-01-10 09:50
Axa

Ivarsson
Och du måste förstå att enligt svensk lagstiftning kan det i vissa fall vara så. Tex ifråga om vapen och vapenbrott. Men även i andra fall.
I Margarethas fall kommer hon förmodligen inte bli straffad.

#n • Uppdaterat: 2019-01-10 13:44
Axa

Ivarsson
Nu var det ju faktiskt du själv som försökte exemplifiera med en utlånad yxa och ett mord i #21. Men det är ju fantastiskt att du projicerar dina egna brister att hålla dig till ämnet på mig.

För övrigt så anser jag att det skulle vara en lagstiftning med tydligare ägaransvar. Skulle även underlätta för försäkringsbolag vid tex smitningsolyckor.

#o • Uppdaterat: 2019-01-10 22:13
AndersL

Trams! Klart hon inte ska tala om vem körde. Fler riktiga poliser på vägarna i.st.f. plåtpoliser, tack. Först då kanske vi får ner antalet döda i trafiken.

#p • Uppdaterat: 2019-01-11 12:03
Axa

Ivarsson
Det var isåfall korkat exempel från dig, jämföra yxmord med fortkörning.

Och ifråga om dina synpunkter på mina motlägg, va fan gör du motlägg för själv?
Men jag antar att det är jobbigt när någon påpekar eller kommentera innehåll i dina inlägg?

#q • Uppdaterat: 2019-01-11 15:11
Axa

Ivarsson
Jag vet inte varför det skulle vara korkat med ägaransvar. Redan idag finns det indirekt ett ägaransvar. Inte ifråga om kanske fortkörning men vid andra förseelser eller vid viss typ av brottslighet.

Så, du försöker visa på hur korkat det vore med ägaransvar och visst det kan man tycka det är korkat när det gäller fortkörning. Men utifrån din argumentation i #26 så försöker jag faktiskt visa att även när det gäller ifråga om ens bil så kan man som ägare få det besvärligt vid vissa typer av brott.

#r • Uppdaterat: 2019-01-09 15:16
milkylainen

Selektiv avsaknad av minne är tyvärr väldigt vanligt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.