Nästa artikel
Bilfrågan: Vad räknar ni med för priser?
Bilfrågan

Bilfrågan: Vad räknar ni med för priser?

Publicerad 12 oktober 2018 (uppdaterad 6 november 2020)
Illustration: Tom Nowak; Simon Hamelius
”Använder ni det verkliga inköpspriset eller det ordinarie listpriset?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
De flesta nya bilar säljs i dag med stora rabatter. Det är väl knappast någon kund som betalar listpriset för en ny bil. Jag utgår ifrån att Vi Bilägare kan köpa in nya bilar till betydligt lägre pris, eftersom det ger gratisreklam för bilmärket att bli testade av tidningen. 
Vilket pris använder ni i era kalkyler? Det verkliga inköpspriset eller det ordinarie listpriset? Används ett listpris så blir kalkylerna missvisande för till exempel värdeminskning.
Mats Gustafsson
 
Svar:
Vi Bilägare använder officiellt listpris, vid några tillfällen med de särskilda ”Sverigepaket” som vissa importörer anger som listpris. Något annat än dessa priser kan vi inte ange. Finns kampanjpriser informerar vi vanligtvis om dem i text eller som en kommentar. Priserna måste vara hållbara över tid och inte bara gälla en eller ett par månader. 
Vi som konsumenttidning kan inte ange priser som just vi eventuellt skulle kunna förhandla oss till. Det mest korrekta för en jämförelse är de utpriser som gäller officiellt. Att sedan vissa konsumenter är duktiga på att pruta är en bonus för just dem.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2018-10-13 13:20
erikivan72

Saabium: vilket pris du betalar för en bil beror jättemycket på vem du är, vilket märke och modell du köper, när du köper bilen och så vidare. Många säljare rabatterar exempelvis ut lagerbilar när det kommer en ny modell eller ett nytt år. Många bilmärken har olika prislistor för företag och privatpersoner. Sedan handlar det också om olika verkliga priser beroende på hur handlaren värderar din bil. Om exempelvis Mitsubishi har en kampanj där de betalar 10 000 extra för din inbytesbil, och du därmed får 10 000 mer för bilen än hos Volvo, kan inte det sägas vara ett sätt att ge en rabatt hellre än att din bil faktiskt är värd 10 000 mer hos Mitsubishi jämfört med om den står i en Volvo-hall?

#c • Uppdaterat: 2018-10-13 19:10
Axel61

mso 1000: Men om en del märken ständigt säljs till kampanjpris ex, VW Skoda. Kan inte det anses som ordinarie/listpris då?

#d • Uppdaterat: 2018-10-16 09:11
Skodaägare

Tycker hela nybilsmarknaden är rätt trist. Först presenterar tillverkarna bilarna till rena fantasipriser och efter några veckor eller månader så kommer det "kampanjer" där man plötsligt kan få köpa samma bil 50-60000 kr billigare. Uppenbart så hoppas man att lura någon att köpa bilen till överpris, eftersom man inte lanserar kampanjen på en gång. Köpte min X3:a på en sådan "kampanj" och den var 40000 billigare än listpris.
Vore bra med "färdigprutade" priser från början. Hur många prutar när de köper en ny TV?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.