Nästa artikel
Kia och Hyundai ljudisolerar
Nyheter

Kia och Hyundai ljudisolerar

Publicerad 14 augusti 2018
Biltillverkarna filar på en teknik som gör att varje passagerare kan lyssna på individuellt ljud i kupén.
Kia och Hyundai kallar innovationen för Separated Sound Zone (SSZ). Med hjälp av det kan varje passagerare individuellt njuta av sin egen musik, utan att blir störda av vad de andra lyssnar på. Det går också att prata i mobilen utan att medpassagerarna hör vad som sägs och eventuella varnings- eller navigationsljud kan sändas ut så att bara föraren uppfattar dem.

SSZ skapar och kontrollerar akustiska fält inne i kupén, vilket gör att de som åker i bilen kan höra isolerade ljudslingor. De många högtalarna i bilen kan skicka ut motljud och filtrera bort det man inte vill höra. Hyundai och Kia säger att de utvecklat sin uppfinning sedan 2014 och att den är redo att byggas in i massproducerade bilar lagom till 2020.


Diskutera: Vad tycker du om Hyundais och Kias teknik för ljudfiltrering? 
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2018-08-16 12:40
Roy J

Jag vet inte precis om den totala ljudenergin ökar, milkylainen, däremot lär värmeenergin öka.

#c • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Slät asfalt? Är ju asfalt med stenhård bitimen, för att inte smälta i värmen, och liten stenstorlek som glr att det går tyst. Här i norden med tjäle som lyfter vägarna och dubbdäck som sliter så behövs andra grejer för att det skall hålla. Mjukare bitumen för att det inte skall spricka och större sten av hårda bergarter för att stå emot nötande dubbdäck. Därav det högre ljudet plus att pengarna till ny beläggning inte räcker till. Varken i kommuner eller på det statliga vägnätet.
Men att sända ut interferensljud via högtalarna för att motverka bullret är väl en ganksa så bra idé. Opel har väl redan det Insignian.

#d • Uppdaterat: 2018-09-26 10:05
Svenne60

Kan hända detta slutar med att passagerarna hör varandras tankar vilket inte alltid leder till bättre trivsel

#e • Uppdaterat: 2018-08-15 07:09
milkylainen

Tekniken finns, men fungerar dåligt. Överhörningen är stor, dessutom så bidrar motvågor till att totala ljudenergin ökar fast de upplevs som tystare. Något som gör många människor väldigt trötta ändå.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.