Nästa artikel
Nevs fortsatt fråntagna rätten till Saab
Nyheter

Nevs fortsatt fråntagna rätten till Saab

Publicerad 20 augusti 2015
Nevs fortsatt hindrade att använda namnet Saab.
Nu är det klart att krisdrabbade Nevs förlorat tillståndet att bygga bilar under Saabs varumärke, trots senare tidens lovande utveckling.
Det är försvarskoncernen Saab AB, ägare av namnrättigheterna, som uppgett att Nevs fortsatt har förlorat rätten till att bygga bilar under varumärket Saab, rapporterar Sveriges radio P4 Väst.
 
När Nevs köpte konkursboet efter Saab Automobil för tre år sedan lyckades de stifta ett avtal med Saab AB om att få använda namnet i sin bilproduktion. Efter flera ekonomiskt turbulenta år och den rekonstruktion som Nevs gick in i förra året drog Saab AB tillbaka rätten till varumärket.
 
Beslutet ser alltså inte ut att förändras trotts att Nevs nu säkrat sin ekonomi, bland annat genom avtal med den kinesiska industristaden Tianjin som finansiär, och företaget nu nyanställer i Sverige.
 
– Det pågår ingen dialog med Nevs om att de ska få fortsätta att använda varumärket Saab och det har det inte gjort på ett tag, säger Saab AB:s presschef Sebastian Carlsson till Sveriges radio P4 Väst.
 
Diskutera: Vad tror du om Nevs chanser utan varumärket Saab?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2015-08-20 15:45
ErikAPM

Det här är ingen nyhet! Det är rena spekulationer från en reporter som har tråkigt på jobbet. Att det inte pågår någon diskussion är inte samma sak som att man sagt nej. Det här visste vi redan i januari. Inget nytt har framkommit sedan dess. Det juridiska läget är dessutom extremt oklart då NEVS inte längre befinner sig i rekonstruktion och eftersom man hela tiden sett till att säkerheten som ställts ut till Saab AB hela tiden funnits på plats trots under hela rekonstruktionen. NEVS lär inte släppa frågan och Saab AB vill knappast riskera att detta harvas igenom rättssystemet.
Min gissning är att avtalet gällande namnrättigheterna justeras och skrivs under innan året är slut. Kanske t.o.m redan kort efter att NEVS presenterat sin nya affärsplan, tidplan och planerat modellutbud. Detta lär ske inom ett par månader.

Till reportern kan jag bara säga: - Gör om! Gör rätt! Hemläxa!

Till Tjalle säger jag: - Man jobbar alltjämt med Phoenix plattformen så att påstå att "den inte blev klar" är fel. Lika fel är det att den skulle vara föråldrad. När den är klar så kommer den vara helt ny och därmed knappast föråldrad. Betänk att t.ex. VW-koncernen fortfarande använder en modifierad version av en plattform utvecklad på 80-talet. Detsamma gällde Volvo tills alldeles nyligen. En plattform kan utvecklas och användas under oerhört lång tid. Man byter bara de komponenter man vill förnya så den klarar det man vill den ska klara. När det gäller Phoenix så har man arbetat mycket med att byta GM-komponenter till annat och just nu återstår ganska lite arbete innan den kan anses färdig för att bygga bilar på.

#c • Uppdaterat: 2015-08-20 17:53
Raphael

Saab-koncernen har dragit in rätten för Nevs att använda varumärket Saab. Det beslutet gäller fortfarande. Jag tror att Nevs helt enkelt har gett upp i frågan. Det troligaste scenariot är att Nevs blir underleverantör av teknik till Dongfeng-koncernen, exempelvis i frågan om batterier och elhybrider, som ju var idén med Nevs från början. Dongfeng har joint-ventures med världens stora bilmärken, och även äger en andel av PSA-koncernen. Tror inte Dongfeng är intresserade av varumärket Saab, utan av elhybrider och liknande teknik. Dongfeng äger för övrigt redan resterna av Saab PowerTrain.

#d • Uppdaterat: 2015-08-20 19:02
Kandidat

Det är alldeles på tok för tidigt att säga om NEVS faktiskt har koll på ekonomin på lång sikt. Det begriper naturligtvis inte minst NEVS själva. Alltså inleder man inte ens förhandlingar med Saab AB eftersom man vet att man inte har någonting att komma med.

Svensk mutorpress, denna gång i form av Vi Bilägare/Andreas Jennersjö måste dock för allt i världen ha något negativt att skriva om eftersom det berör Saab (en artikel om Saabs bilar FÅR INTE vara positiv, så har det sett ut allt sedan Volvo plötsligt fick konkurrens som folkhemsbil på 1960-talet!), alltså konstruerar man en nyhet.

Jag blir så trött!! Svensk journalistik håller verkligen inte världsklass!!

Bra skrivet ErikAPM!!

#e • Uppdaterat: 2015-08-20 21:52
saabnisse

Det är nog riktigt att sista ordet i den här namnfrågan inte är sagt ännu.
Helt klart är nog ändå att Nevs måste presentera något seriöst för att namnfrågan ska tas upp igen.
Men hur det än blir med namnfrågan blir det ändå ingen Saab som kommer att tillverkas!

#f • Uppdaterat: 2015-08-21 13:50
Roy J

Kandidat, tidningens omdömen om Saab har varierat, men i huvudsak varit positiva.

#g • Uppdaterat: 2015-08-23 17:42
RobertSt2

"förändras trotts att Nevs nu..."
Tidningarna blir allt sämre på stavning. Det blev de när de sparkade korrekturläsarna. En sådan hade fångat detta stavfel till ex.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.