Nästa artikel
Var femte bil har bromsfel
Nyheter

Var femte bil har bromsfel

Publicerad 15 december 2014
Bilprovningsföretaget Besiktas statistik visar att fel på elektroniska bromssystem är vanliga. Även elektronikfel på krockkuddar är överraskande vanligt.
Enligt statistiken från Besikta har var femte bil byggd 2002 eller senare någon typ av elektronikfel i bromssystemen. Felen kan leda till att till exempel ABS-system inte fungerar som avsett och ökar riskerna för bilisterna, i synnerhet på vinterväglag.
 
– Bromsarna är bilens viktigaste aktiva säkerhetssystem, och jag rekommenderar alla att kontrollera sina bilar inför vintersäsongen då det är viktigt att funktioner som antisladd och antispinn fungerar när man är ute på vägarna, säger Lotta Johansson, tekniskt sakkunnig på Besikta.
 
Besiktas statistik visar också att var tionde bil har problem med elektroniksystemen som styr krockkuddarna.
 
– Elektronikfel av den här typen märks oftast inte för den vanlige föraren, men om felen inte åtgärdas kan de få förödande konsekvenser. Krockkuddar som inte löser ut kan vara skillnad mellan liv och död vid en olycka, säger Lotta Johansson.

Diskutera: Har du haft problem med bromssystem?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-12-15 15:34
L West

Nej, inget allvarligt dom senaste 20-25 åren vad jag minns.

#2 • Uppdaterat: 2014-12-15 18:02
1storstark

ABS och antisladd är lätt att testa, åtminstone vintertid och det gör jag. Krockkudden däremot, vete tusan hur man kollar den, utan att köra in i någonting hårt. Det är bara att hoppas att övervakningen och indikeringen fungerar.

#3 • Uppdaterat: 2014-12-16 09:52
bgl

Noterar att detta är statistik endast från ett av de nya besiktningsföretagen. Det har ju ibland misstänkts att ägare till äldre och troligen mer problemtyngda fordon väljer något av dessa nya besiktningsföretag med förhoppningsvis fåfängt hopp om mildare dom. I så fall blir inte statistiken representativ för hela landets bilpark.

#4 • Uppdaterat: 2014-12-16 11:01
Tjalle

"Elektronikfel av den här typen märks oftast inte". Bullshit!
Hur märker Besiktas det? Jo, dom ser på kontrollampan att den lyser!
Även ägaren ser detta - men struntar ibland i det.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.