Förmånsbil - myter och sanningar

167 inlägg 0 nya

EnannanRobban: Självklart skall den som verkligen använder bilen i tjänsten ha en tjänstebil men de flesta som har tjänstebilsförmån behöver ingen bil alls för sitt jobb så någon fördel för företaget och brukaren är det nog annars skulle nog tjänstebilarna försvinna fort.
Tvärtom kan det vara för våran vård personal på våra stora sjukhus där man dels får förmånsbeskattas för att man ställer sin bil på parkeringen som är avgiftsbelagd när man jobbar tider när kolektivtrafiken inte går. Här ett exempel på hur det kan vara.
P-avgifterna höjs 230 procent

Nyligen beslutade regionstyrelsen att parkeringsavgifterna för anställda på vissa sjukhus ska höjas med hela 230 procent. De som parkerar sin bil utanför Sahlgrenska universitetssjukhuset har fått veta att de måste vara med och betala regionens investeringar i ett nytt parkeringshus. På andra sjukhus har det hetat att om de anställda inte betalar så kommer de att förmånsbeskattas.
Men några sådana skattetekniska eller andra skäl tycks inte gälla för politikerna själva. De parkerar sina bilar gratis utanför regionens hus mitt i Vänersborg, medan vårdpersonalen tvingas betala på ängarna utanför Norra Älvsborgs sjukhus några kilometer utanför Trollhättans centrum.
"Att regionpolitikerna själva anser att deras parkeringar, till skillnad från vårdpersonalens, hör till kärnverksamheten är alltså uppenbart. Att man till och med fått separata parkeringsregler på omgivande gator de dagar man sammanträder är ju i sig en bedrift", skriver Anne Karin Höglund och de andra fackliga representanterna.
http://www.anestesisjuksköterska.se/senastenyheterna
Ingen rättvisa när det gäller parkering vid arbetsplatser där vissa får betala och andra slipper.

Nja, helt rätt är det väl inte med momsen.
Om företaget köper en bil, är moms inte avdragsgill, såvitt det inte är en ren transportbil eller lastbil.
I fallet leasing är halva momsen avdragsgill, resten bokförs som kostnad....
På driftskostnader är moms bara avdragsgill på det som tillhör tjänstekörning.
En ganska komplicerad beräkning och fördelning som förenklas avsevärt genom leasingavtal.
Så lite moms kommer ju in.....

Känns som tråden är skapad för att TS vill av med ett skavande dåligt samvete. Vill få det till att det inte finns nån som helst skattesubvention med förmånsbil. Så är det knappast.

Dock finns ju som sagt nyttan med att förmånsbilar sen når begmarknaden. Jag skulle dock hellre se att folk fick behålla mer av sina löner så dom själva kunde köpa sina bilar, och då även helt nya.

Så skattesystemet är fucked up i Sverige. Hela detta forum och tidningen Vi bilägare bygger på det. Hur man harvar med gamla bilar, hur man håller dom vid liv, vilka som har bäst verklig kvalitet etc.

För dom som har förmånsbilar bryr sig knappast, dom byter in till nya bilar var 3:e år och garvar åt oss andra "stackars satar". Och självklart fungerar förmånsbilen bättre av att vi har detta skattesystem, eftersom restvärdet då är högt även på en 3 år brukad förmånsbil. Skatterna håller alltså uppe begpriserna.

Och jag min stackare skulle fortfarande harva med halvgammal bil, och använda de överblivna procenten på nåt kul...

Nu har jag inte hunnit läsa alla inlägg men skattesubvention av förmånsbilar? Vardå? Kan någon tala om hur och var jag kan skicka in mina räkningar så mitt företag kan få tillbaka pengarna? Jag är mer än nyfiken.

Sanningen är nog snarare att mitt företag betalar dyrt för att hålla mina anställda med bilar, min egen inkluderad.

MVH AL

Bilmärket är som ett opium för konsumenterna!

Nä du Vidde, jag inget dåligt samvete, jag är bara så trött på alla som påstår saker som inte stämmer, dig inräknat.
Kom igen nu, vad är det du betalar för på min bil? Efter som jag inte ser hela kalkylen så undrar jag vad som fattas som jag inte känner till.

Att folk är avundsjuka gör mig inget, det är i så fall deras och inte mitt problem.

*Robban

Robban, det var ju bl.a. momsavdrag som Micke nämnde.

Att prata om avundsjuka är en klassiker.

Vad jag pratar om är en skatteförändring så att fler har råd att köpa bilar nya privat om dom vill vilket då förstås också skulle göra så att begbilar sjönk i pris.

Problemet här handlar väl om dom som tycker förmånssystemet vi har idag är bra samtidigt som man röstar för bibehållet eller till och med högre skattetryck. Typ sosse med förmånsbil. Nej, det håller inte.

duccedriver wrote:
Och jag min stackare skulle fortfarande harva med halvgammal bil, och använda de överblivna procenten på nåt kul...

Vem vet? Jag min stackare kanske också. Men friheten att välja skulle vara ännu större.

MVH AL wrote:

Sanningen är nog snarare att mitt företag betalar dyrt för att hålla mina anställda med bilar, min egen inkluderad.
MVH AL

Det där är ju en felberäkning. Det skulle alltså var dyrare för företaget om det skulle betala ut högre löner så att dom anställda kunde ha råd att köpa likadana bilar nya. Det handlar alltså i grunden om en skatterabatt och lägre lönekostnader för företag och anställda totalt sett, annars vore det ointressant och folk skulle hellre vilja ha pengarna i lön.

Fast momsen stämmer ju inte riktigt heller, läs det Ducce skriver så ser du att det inte är riktigt så enkelt.
Men om ditt bidrag till min förmånsbil är några kronor som är delar av moms som faktiskt delvis är avdragsgill som så mycket annat för ett företag så får jag tacka så länge ;-)
Men som AL skriver, företaget i sig betalar ganska mycket för detta så det är inte för att det är billigt för företaget som detta finns.

*Robban

Robban, alla förstår om man tänker efter lite att företagen och dom anställda tjänar på detta, det finns en win-win. Det finns en nytta med systemet, annars hade inte förmånsbilar varit så vanliga. Vad är det som gör att det fungerar? Jo att man går runt skattesystemet. Annars skulle det inte finns så mycket förmånsbilar, det skulle vara meningslöst. Att du sen reducerar det till några kronor är ju bara i linje med att du vill försvara ditt innehav av förmånsbil moraliskt, oklart varför det är så viktigt. Men det tycks ju vara allmänt här hos dom som har förmånsbil, vi har sett det förut.

Nu finns det företag som erbjuder sina anställda högre lön istället för en tjänstebil Vidstige. Så ditt resonemang haltar direkt. Och det är ganska enkel matematik om vilka belopp det handlar om. Antingen betalar företaget en lön, eller en bil. Kostnadsmassan blir densamma. Utifrån företagets perspektiv spelar det alltså ingen roll.

För de anställda kan det däremot göra det, men det har ju inget med de påstådda subventionerna att göra. En subvention i min värld, innebär att företaget får bidrag till sin fordonspark. Jag har hittills inte hittat sådana regler, men jag kanske har tittat på fel ställe? Får nog kontakta min revisor imorgon;-).

Men som ett tips. Att leasa en bil i BMW-storlek kostar, om vi nu räknar på operationell leasing, kring 7500-10 000 i månaden, exklusive moms. https://www.autolease.se

Leasar vi på annat sätt får företaget stoppa in en 40 000 i första förhöjd hyra och sedan ett par tre-fyra tusen i månaden under avtalsperioden.

Om Vidstige kan visa mig hur jag kan få bidrag till den kostnaden så är jag idel öra. Jag har nämligen ett antal leasingbilar i mitt företag, så det vore guld om någon annan kan betala dessa.

MVH AL

Bilmärket är som ett opium för konsumenterna!

AL, grejen är att du måste höja lönen ännu mer för att den anställda ska ha råd med motsvarande bil för dom pengarna. Skatteeffekten är då hög när man hamnar i zonen med statlig skatt. Det blir alltså bättre utväxling för pengarna att erbjuda förmånsbil, om det är nåt den anställda vill ha och värderar högt förstås. Privatleasing är förstås en möjlighet men rejält dyrt om man ska ha liknande bil och dessutom en privat risk, förmånsbil är bättre och win-win för företaget som då slipper höja lönen och kan ändå göra dom anställda nöjda. På det sättet kan man då öka chansen att få behålla t.ex. nyckelpersonal.

Vidde, yet again, jag försöker inte försvara något, jag vill bara slippa se alla avundsjuka kommentarer om att de är med och betalar för min bil, när det inte verkar vara så, om du inte råkar vara min arbetsgivare, för då betalar du, se AL's kommentar ovan
Att jag har vinning av det, jepp utan tvekan och ber inte om ursäkt för det, finns även de på mitt företag som gärna ger lite gliringar om att jag har bil och är ute och glassar runt med den land och rike runt... Så avundsjukan finns överallt

*Robban

Robban, var inte så säker på att du är vinnare på förmånsbil. Företagets främsta anledning att ha förmånsbil kan mycket väl vara att dom knyter dom anställda närmare sig, har du en "glassig bil" du är supernöjd med så kanske du inte tänker på att byta jobb i första taget. Samtidigt nöjer du dig med lägre lön, lön som du t.ex. istället kunde använt för att löneväxla för pensionssparande. Vi kommer väl aldrig enas i denna diskussion men för mig är det uppenbart att företaget inte lika gärna skulle vilja ge dig motsvarande löneökning som skulle behövas för att du skulle kunna ha en motsvarande bil privat, dom föredrar då förmånsbil, det blir billigare.

Vad gäller att köpa motsvarande bil för egna beskattade pengar så, Givet bilens inköpspris om 400 000 kr och ett värdetapp om 50%, så behöver den anställde få ut 5555 kr mer i månaden efter skatt för att det skall gå på ett ut. Då låter jag förmånsvärdet och bilens driftkostnader gå på ett ut. Att betala ut denna summa kostar företaget 5555x1,33=7388 kr. Men sedan har ju den anställda en egen skattesats som måste in i kalkylen. Om den anställde har en lön om 25000 kr plus förmånsbil och jag drar in den, så måste jag då höja lönen till 33215 kr för att det skall gå på ett ut. Att betala ut 25000 kr kostar företaget 32855 kr. Att betala ut 33215 kr kostar i sin tur 43651 kr. Skillnaden motsvarar alltså precis leasingkostnaden för bilen.

Så var ligger subventionen???

MVH AL

Bilmärket är som ett opium för konsumenterna!

Jaha, så nu var det den glassiga bilen som gör att jag stannar eller lämnar som är företagets vinning inte skattesystemet?
Och om jag vill så får jag växla till lön istället, som jag förklarat längre upp men för mig så är enkelheten värt så mycket mer än att köpa en bil, underhålla den och få vettig ekonomi i det.
Jag har en bra lön och jag har också bra löneutveckling så jag klagar inte.

*Robban

Fast i grunden har nog Vidstige rätt i att det är en Win-Win situation för arbetsgivare och arbetstagare - annars skulle som sagt detta "fenomen" knappast vara så populärt. Och vinsten torde vara totalt mindre kostnader för båda parter - lön, skatt, arbetsgivaravgifter eller vad det nu kan vara. Och med lägre lön följer bl a lägre skatter... Med avsevärt högre förmånsvärde, motsvarande vad en privatägd bil kostar, så skulle med all säkerhet dessa förmånsbilar minska avsevärt i popularitet. Men på plus-sidan finns ju givetvis att dessa bilar efter ca: 3 år kommer ut på andrahands-marknaden.

De som har tjänstebilar på min arbetsplats har det främst för att de behöver köra ganska mycket (2-3 kmil) i tjänsten och har man egen bil finns en risk för att man måste hyra en bil för att kunna sköta sitt arbete om bilen plötsligt är obrukbar. Har man företagets bil är det inte på det egna ansvaret att lösa problemet.

Rent ekonomiskt skulle de tjäna på att köra egen bil då vi får lite mer ersättning än den skattefria delen för användning av egen bil. De kunde då dessutom välja något annat än en vit kombivagn.

Men PI, förmånsvärdet har skatteverket räknat ut baserat på vad bilen verkligen kostar och det är värdet av detta som jag betalar skatt på, oavsett om företaget lyckats förhandla till sig 10-15% rabatt på priset så ligger förmånen på listpriset.
Kostnadsmässigt för företaget är det ganska dyrt.

Varför har det blivit populärt? Troligen för att det har blivit en grej, man lockar med det, en chef HAR förmånsbil, oavsett om denne har 100m till jobbet och det inte finns något som helst motiv så HAR man det. Att vi som har bilen som arbetsplats har en förmånsbil, där har det varit så i "alla tider"
Åter igen, företaget får betala arbetsgivaravgift på förmånsvärdet så kostnaden för företaget är lika som om de betalt ut förmånsvärdet i lön, utöver att själva leasingen numer har blivit rätt omfattande då de oftast bakas in allt i den affären.

*Robban

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.