Nästa artikel
Bilfrågan: Repad av busfrö?
Bilfrågan

Bilfrågan: Repad av busfrö?

Publicerad 7 oktober 2014
Måste jag lacka om bilen om någon skrivit i dammet på den? Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Om ett barn skriver i frömjöl på billacken, skapas det då bestående skador så man tvingas slipa ned och lacka om?

Ida

Svar:
Att dra med ett finger i dammig billack gör små skador men om det inte är djupa repor kan du säkert göra bilen snygg igen genom att försiktigt gnida med rubbing. Lägg sen på ett vaxlager.

Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Har du drabbats av lackskador?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-10-07 09:54
Onehp

Det var ett artigt svar. Svaret är ett självfallet nej. Det *måste* man inte för bilen kommer rulla p r e c i s som den gjorde innan. Lacken har ingen funktion förutom den estetiska och för rostskyddets skull. Men för att sistnämnda skall påverkas krävs det att i princip all lack är borta ned till förzinkningen. Det blir bara lite repor i klarlacken. Om man behöver ställa frågan och inte själv kan se svaret, så är bilen troligtvis helt fylld med liknande små repor.

I annat fall, så måste nästintill alla bilar på sveriges vägar minus några tusentals museibilar och utställningsbilar omlackas omgående innan de kör en meter till. För syns skull. ;)

#2 • Uppdaterat: 2014-10-07 18:25
Focus

Det var en skitig bil. Men är det frömjöl de har skrivit i lär det inte ha hänt mycket med lacken.

#3 • Uppdaterat: 2014-10-08 12:23
enanders

"Autosol" är oslagbart. jag har tom putsat strålkastare med gott resultat. Och då kan man verkligen prata om säkerhet och inte bara estetik.

#4 • Uppdaterat: 2014-10-08 13:53
Focus

Autosol på lack, nej tack. Endast avsedd för krom.

#5 • Uppdaterat: 2014-10-09 09:37
Bortom

Rubbing får man under inga omständigheter använda på metallicklack därför att den är förseglad med några lager klarlack. Rubbing skrapar sönder klarlacken.
Däremot funkar rubbing på solid lack.

#6 • Uppdaterat: 2014-10-19 14:15
erikivan72

Absolut INTE rubbing på metalliclack!
Gör så här:
Börja med en rejäl tvätt. Använd inte en tvättsvamp om du tappar den på backen. Använd absolut inte tvättsvamp på lack sedan du tvättat hjul och hjulhus med den.
Torka av bilen med ett sämskskinn alternativt någon form av "water magnet" (en duk i microfibermaterial, ofta kostar det några hundralappar och är nog lite dyrare än ett billigt fusksämsskinn).
Ser du fortfarande spår efter att någon skrivit på lacken är det knappast fingrar som skrivit i frömjöl som varit framme (och då menar jag när du står upp och tittar på bilen, inte när du går över den med förstoringsglas). Då går du vidare till steg två:
När du nu ställer frågan antar jag att du aldrig hållit i en polermaskin eller recondat en lack. Lämna därför in den till en professionell rekonditionering. De får bort förbluffande många repor och fulheter på en lack, och framförallt vet de vad de gör. Man kan nämligen förstöra en lack ganska enkelt med en riktig polermaskin. Med riktig menar jag en professionell maskin, inte de maskiner som har oscillerande jättestora trissor. Den senare varianten kan du knappast polera bort några repor med, och de är inte tänkta för det heller.

#7 • Uppdaterat: 2016-07-05 15:28
RobertSt2

Focus: du vet tydligen inte vad Autosol är för något! Det är ett mycket fint slipmedel, funkar bra på krom men även glas och plast. På billack, ja om man gör det försiktigt så att slipeffekten bara stannar i klarlacken. Bäst på vanliga lacker.

#8 • Uppdaterat: 2016-07-05 15:28
RobertSt2

Focus: du vet tydligen inte vad Autosol är för något! Det är ett mycket fint slipmedel, funkar bra på krom men även glas och plast. På billack, ja om man gör det försiktigt så att slipeffekten bara stannar i klarlacken. Bäst på vanliga lacker.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.