Nästa artikel
Bilfrågan: Skillnad mellan oljorna?
Bilfrågan

Bilfrågan: Skillnad mellan oljorna?

Publicerad 11 mars 2013 (uppdaterad 11 mars 2013)
"Vad skiljer motoroljan som rekommenderas till Ford från olja till Opel om båda har samma specifikationer" Vi Bilägare svarar.

Vad skiljer motoroljan som rekommenderas till Ford från olja till Opel om båda har samma specifikationer API och ACEA och SAE men är skapade för olika bilmärken?

Christopher Tucker

SVAR:
Både det amerikanska institutet API och det europeiska ACEA har normsystem för att fastställa kvalitet och egenskaper hos motoroljor.

Förutom detta har många av de stora bil- och motor-tillverkarna infört egna normer för smörjmedel vilket medfört att utbudet av oljor kraftigt har ökat. Således har Ford sina normer och GM sina och det är sällan dessa uppfylls av samma olja.

Vad som skiljer de olika oljorna åt vet nog bara biltillverkarna själva och oljetillverkarna förstås. Med SAE-talet mäts endast oljans viskositet (lättflutenhet).

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2013-03-13 20:48
Seladom

Hm. En pseudodiskussion igen. Fast den kan vara kul att följa för det. Så fortsätt diskutera oljor och profilbilder.

Själv brukar jag använda Biltemas melass. Mineralolja ibland, halvsyntet ibland, vad spelar det för roll, i alla fall på en bil som går på bensin. Kollar mer på att oljan spänner över rätt viskositetsområde och jag byter olja + filter en gång varje år.

Min bil har rullat 25 k-mil med de oljor jag gett den och den har inte klagat ens då jag plågat den med lite tuff körning.

#c • Uppdaterat: 2013-03-15 00:44
HAMO

Fabrikat/namn på oljedunken är rätt är ointressant, utan den specifikation som anges. Vi betalar mycket för namnet på oljedunken. Biltema har ju nämnts i en del kommentarer, deras olja görs av Statoil, Castrol ägs av BP. Preem säljs även som Havoline, Agrol har ok/q8 eller mobil beroende på olja i sina dunkar, så jag är skeptisk till att bilen kan läsa vad som står på dunken. Tittar man i instruktionsboken för en bil, så med undantag för angivande av bilmärkets egna olja, så anges en specifikation vad de bedömer är den lämpliga för just den motor din bil har.
Köper minst denna kvalité så följer man faktiskt fabrikantens rekommendationer alldeles oavsett vad oljan har för fabrikat.

På verkstäder så har du listor på alla oljor som är godkända, som en servicekille sa till mig, man känner bara igen 10% av alla fabrikat som nämnts där för dom säljs knappt i Sverige, de betyder inte att dom är sämre , bara okända för oss konsumenter

#d • Uppdaterat: 2013-03-17 17:45
Peugo

Det är stor skillnad på "syntetisk" och syntetisk olja. Det som står på dunken behöver inte alls stämma utan man bör välja sådana märken som på riktigt testats och godkänts annars får man skylla sej själv.

#e • Uppdaterat: 2013-03-20 22:24
Seladom

Och vad skulle hända om man använder "fel" helsyntetisk olja Peugo?

#f • Uppdaterat: 2013-03-22 17:49
Bosse1

Jag undrar också vad det är för skillnad på syntetisk och syntetisk.

#g • Uppdaterat: 2013-04-13 16:45
297964

naturligvis er der en skildnad på oljer.
den som har hi/tek. typ bmw m3-porshe o likende
behöver den bädste olje.
men for att köre till och från jobbet i laglige hastigheter.
klarer sig utmärkt med typ.biltema.
varning for 0-40.w den hörtes i ventillyfterne. 5-30w+5-40w ok.

#h • Uppdaterat: 2014-10-26 09:08
Peugo

Riktig syntetisk olja (dvs. ingen olja som manipulerats fram från mineralolja) håller t.ex. turbon vid liv, klarar av högre temperaturer och fungerar bättre, så enkelt är det. Kör *aldrig* med taktik dylikt "jag köper billigt olja men byter ofta" för den taktiken fungera inte alls! Har du en urgammal bil är det säkert andra bullar men med en modern bil med turbo o grejer så använd endast den bästa (det här är den svåraste punkten då tillverkarna ljuger) och lämpligaste oljan. Obs! Det säljs halv-syntetisk olja (mineralolje-baserade) som hel-syntetiska! I Tyskland är detta förbjudet (skulle minnas är det enda landet i Europa detta är förbjudet?), så därifrån kan man ganska så säkert beställa olja.

#i • Uppdaterat: 2016-06-02 17:42
Eric H

@milkylainen
Jag köper original GM dexxos2 olja til SAABen från Tyskland.
Drygt €18 för 5 liter. 35 spänn litern för en godkänd olja. Kan det vara bättre?
Tillkommer lite frakt förstås..
Senaste leveransen innehöll 8 dunkar a 5 liter av olika visk och typ...

#j • Uppdaterat: 2013-03-11 12:05
milkylainen

Oljor är vetenskap.
API och ACEA kan vara ganska grova mått på vad en olja klarar av i moderna motorer. Toleranserna kan vara löjligt små över loppet av tusentals mil.
Lägg till att alla vill tjäna pengar på oljeförsäljning så har du massor av olika kvalifikationer på oljor.
T.ex så införde GM "nyligen" Dexos-standarden. Största syftet med den är att tjäna egna pengar på klassificeringen av oljorna.
Men inte desto mindre så finns det en hel del kvalifikationer i de standarderna som inte nödvändigtvis syns eller mäts av de normala API och ACEA-standarderna.
Mitt råd är att, följ oljestandarden som din tillverkare rekommenderar. För moderna motorer kan det vara skillnaden mellan ett havererat DPF-system på en modern diesel eller inte.
Det finns ingen poäng med att spara några kronor på en modern bil genom att välja en olja som man TROR passar.

#k • Uppdaterat: 2013-03-11 19:54
milkylainen

Henrik-Andersson:

Det du säger är rejält dumt. Först och främst ska du följa tillverkarens specifikationer på olja. Om du sen byter den oftare än 3000 mil så är det upp till dig och din plånbok. Klart din motor blir gladare av det. Men du ska ge blanka fan i att hälla i en "billigare" olja som inte uppfyller tillverkarens spec OAVSETT hur många gånger du byter den. Det kan resultera i klart sämre smörjning och sabbade avgasreningssystem framför allt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.