Nästa artikel
Vilka parkeringsregler gäller egentligen här?
Bilfrågan

Vilka parkeringsregler gäller egentligen här?

Publicerad 11 januari 2023
Den här parkeringsskylten är inte helt enkel att förstå sig på.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Kanske kan någon förklara för mig och eventuellt andra vad som gäller här? 1 200 kronor i böter om man inte håller tungan rätt i mun vid parkering/laddning är i alla fall ett faktum. Den här skylten, eller snarare skyltarna, finns på Banérgatan 50 i Stockholm. Hur ska julgranen av skyltar tydas?

Torbjörn Z

Svar: Området är upplåtet för parkering. Fordon med möjlighet för extern laddning av elektricitet för fordons framförande får parkera, högst tre timmar mellan 7–9 vardagar och 11–17 lördagar och söndagar. Avgift ska erläggas 7–19 vardagar och 11–17 lördagar enligt taxa 3. Parkering är ej tillåten måndagar 0–6.

Med boendeparkeringstillstånd för Ö (Östermalm) är parkering tillåten högst tre timmar 7–19 vardagar, 11–17 lördagar och 11–17 söndagar. Fordon ska vara anslutet till laddstolpe. Boendeparkeringsavgift ska erläggas 7–19 vardagar och 11–17 lördagar. Övrig tid får laddbara fordon parkera utan avgift, notera dock P-förbud måndag 0–6.

Bilar som inte är laddbara får över huvud taget inte parkera på dessa parkeringsplatser. Men de som använder laddstolparna måste förstås också betala för strömmen, just här är dagtariffen 2,00 kr/kWh samt 0,25 kr/min. Tariff nattetid (19–07) var densamma, med undantag för tidstariffen som maximalt är 45 kronor.

De tre glada parkeringsvakter jag stötte på vid fotografering av skylten påpekade att det inte finns något lagrum för att laddbara bilar måste vara anslutna till laddstolpen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 11 januari 2023 Visst skulle man kunna göra…
  • 11 januari 2023 gmogmo skrev: Särskilt…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.