Nästa artikel
Vem ansvarar för krockkuddarna i Saab?
Bilfrågan

Vem ansvarar för krockkuddarna i Saab?

Publicerad 2023-05-08 05:00
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Med anledning av artikeln i Vi Bilägare om krockkuddar från Takata, vem tar ansvar för de Saab-bilar som rullar omkring på vägarna i Sverige?

Orolig

Svar: Det är en fundering som aktualiserats ett antal gånger tidigare såväl via artiklar i Vi Bilägare som här på Bilfrågan. Problemet är att ansvarig märkesrepresentant saknas. I maj 2019 svarade en verkstad ansluten till Saab Service Center till Vi Bilägare att det är samma krockkuddar på USA-bilar som i svenska bilar. Enligt uppgifter som då lämnades finns krockkuddar från Takata i Saab 9-3 2006–2011, i 9-5 2006–2009 och i 9-2X 2005. 

Transportstyrelsen svarade följande på vår förfrågan: ”Transportstyrelsen har på alla sätt försökt att få besked om vad som gäller för krockkuddar i Saab. Enligt den information vi har fått ska det inte finnas några risker med bilarna i Europa, eftersom dessa, till skillnad från bilarna i USA, har krockkuddar som är tillverkade och sammansatta i europeiska fabriker där man har fuktstyrda tillverkningsanläggningar och högre kvalitetskontroll. Dessutom är problemen kopplade till bilar som körs i länder med hög luftfuktighet och höga temperaturer.”

Från dåvarande reservdelsleverantören Orio, nu Hedin Parts and Logistics, hävdades också att Saabs krockkuddar tillverkades av Takatas fabrik i Tyskland, från vilken det inte rapporterats några kända problem med produkten.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 2023-05-08 19:54 I Tyskland fanns en…
  • 2023-05-08 07:04 Jag tar ansvar för de som…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.